32 279 Zorg rond zwangerschap en geboorte

Nr. 23 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 januari 2012

Recent hebben meerdere partijen brieven gestuurd over de mogelijke concentratie van acute verloskunde in de regio Meppel/Zwolle. Afschriften van deze brieven zijn ook aan de Tweede Kamer aangeboden. Graag reageer ik middels deze brief op de situatie in Meppel/Zwolle.

Momenteel wordt door het Diaconessenziekenhuis te Meppel en de Isala kliniek te Zwolle gewerkt aan een regiovisie, waarin samenwerking op diverse specialismen wordt uitgewerkt. De klinische verloskunde is een van deze specialismen en maakt onderdeel uit van deze regiovisie. Het mogelijk verplaatsen van de acute verloskunde van het Diaconessenziekenhuis te Meppel naar de Isala kliniek te Zwolle leidt tot ongerustheid bij onder andere de verloskundigen uit de regio Meppel. Dat kan ik mij goed voorstellen. Van de betreffende ziekenhuizen heb ik echter begrepen dat zij vanuit het oogpunt van het kunnen leveren van kwalitatief verantwoorde zorg van mening zijn dat concentratie van klinische bevallingen naar Zwolle op termijn onontkoombaar is. Momenteel betreft dit nog slechts een voorgenomen besluit. De ziekenhuizen en de betrokken verzekeraar geven de garantie dat niet tot verplaatsing van de klinische verloskunde naar Zwolle wordt overgegaan voordat aan een aantal belangrijke randvoorwaarden is voldaan. Van belang is hierbij enerzijds de wijze waarop geborgd kan worden dat de bereikbaarheid van de verloskundige zorg in de regio niet verslechtert. Daarnaast is van belang dat de samenwerking met de verloskundigen in de regio, ook na concentratie, goed is georganiseerd. Hierover wordt door de diverse betrokken partijen al enige tijd intensief overleg gevoerd. Voordat deze randvoorwaarden zijn uitgewerkt kan een formeel besluit niet worden genomen en betrokken partijen geven aan dat dit niet voor de zomer wordt verwacht.

Conform de motie van het lid Smilde, die begin 2011 is aangenomen, heb ik ziekenhuizen verzocht geen onomkeerbare stappen te nemen voordat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) haar inventarisatie betreffende de plannen van de ziekenhuizen openbaar maakt. Zoals ik uw Kamer eerder heb medegedeeld verwacht ik de rapportage van de IGZ medio februari te ontvangen. Ik zal het rapport vervolgens, voorzien van mijn reactie, zo snel mogelijk aan uw Kamer doen toekomen. Daarnaast doen de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) momenteel onderzoek naar wat op landelijk niveau nodig is om aan alle normen van de stuurgroep zwangerschap en geboorte te kunnen voldoen. Dit onderzoek moet leiden tot een implementatieplan, inclusief een zorgvuldig gekozen tijdspad. Ook de resultaten van dit onderzoek worden medio februari verwacht en zal ik uw Kamer zo snel mogelijk, voorzien van mijn reactie, toesturen.

Gezien het gegeven dat de ziekenhuizen geen definitief besluit nemen voordat de inventarisatie van de IGZ, het implementatieplan van de sector en mijn reactie daarop is afgerond, hoop ik hiermee de zorgen van uw Kamer te hebben weggenomen. Ik wil u daarom in overweging geven om deze casus mee te nemen in het debat tijdens het Algemeen Overleg inzake acute verloskunde dat op 7 maart is gepland.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E. I. Schippers

Naar boven