31 371 Kredietcrisis

Nr. 336 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 mei 2010

Hierbij zend ik u, in antwoord op het schriftelijk verzoek van uw vaste commissie voor Financiën, mijn reactie op de aanklachten van de SEC en de FSA jegens Goldman Sachs.

Op 16 april 2010 heeft de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC (Securities Exchange Commission) de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs aangeklaagd wegens fraude bij de verkoop van financiële producten. Volgens de aanklacht heeft Goldman Sachs beleggers bewust misleid met hypotheekproducten door informatie verkeerd weer te geven of achter te houden. Op 20 april 2010 maakte de Britse toezichthouder FSA (Financial Services Authority) bekend n.a.v. de aanklacht van de SEC ook een onderzoek te zullen instellen naar Goldman Sachs.

Volgens het rapport van de SEC is ABN Amro met USD 841 miljoen het grootste slachtoffer van de fraude van Goldman Sachs. De schade is gelopen bij het onderdeel van het toenmalige ABN Amro dat is overgenomen door RBS en dat nu de naam The Royal Bank of Scotland N.V. heeft. Het is bij mij onbekend of andere financiële instellingen waar de staat een relatie mee heeft te maken hebben gehad met de fraude bij Goldman Sachs. Het is aan deze instellingen zelf om hier over naar buiten te treden indien hier aanleiding voor is.

In tegenstelling tot wat in sommige media beweerd is, heeft Goldman Sachs geen exclusieve positie als handelaar van kortlopend Nederlands geldmarktpapier. Goldman Sachs is één van de 19 financiële instellingen die het recht hebben om direct van de Nederlandse Staat kortlopend geldmarktpapier te kopen in veilingen en tegelijkertijd de plicht hebben om de handel in Nederlands geldmarktpapier te onderhouden. In deze rol heeft Goldman Sachs zich aan alle contractuele eisen gehouden en gelden voor Goldman Sachs dezelfde voorwaarden als voor alle andere partijen waar de Nederlandse Staat zaken mee doet. Voor het heroverwegen van een relatie omwille van een nog lopend onderzoek op een terrein dat niet raakt aan de zakelijke relatie die de Staat heeft met Goldman Sachs zie ik op dit moment geen reden.

Wat betreft de rol die Goldman Sachs in de kwestie Griekenland heeft gespeeld, heeft mijn voorganger reeds bij het Algemeen Overleg Ecofin Raad op 11 februari aangegeven dat het de verantwoordelijkheid is van de Griekse regering om correcte en representatieve statistieken aan te leveren bij Eurostat.

De beschuldigingen van de SEC aan het adres van Goldman Sachs zijn ernstig. Ik blijf de ontwikkelingen dan ook nauw in de gaten houden.

De minister van Financiën,

J. C. de Jager

Naar boven