29 817 Sociale werkvoorziening

Nr. 92 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 25 oktober 2012

Hierbij bied ik u, naar aanleiding van het verzoek van het lid Karabulut, mijn schriftelijke reactie aan ten aanzien van de ontwikkelingen bij het Sw-bedrijf BaanStede. Bij de regeling van werkzaamheden d.d. 11 oktober 2012 (Handelingen II, 2012–2013, nr. 12, Regeling van Werkzaamheden) geeft mevrouw Karabulut aan dat het Sw-bedrijf BaanStede wil stoppen als werkgever voor mensen met een arbeidsbeperking. Mevrouw Karabulut vraagt wat ik daarvan vind en wat ik daaraan ga doen. De heer Kerstens verzoekt mij in te gaan op mijn toezegging om de Kamer een overzicht te verstrekken van de aanvragen die zijn ingediend in het kader van de herstructureringsfaciliteit.

BaanStede is het Sw-bedrijf voor de gemeenten Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland, Wormerland, Zaanstad en Zeevang. Op grond van de informatie die ik heb ontvangen, kan ik u het volgende mededelen. Het bestuur van BaanStede heeft besloten dat in beginsel alle mensen met een sw-indicatie gedetacheerd worden bij reguliere werkgevers. Dit besluit is genomen vanuit de visie van het bestuur dat mensen met een sw-indicatie het beste bij een reguliere werkgever, buiten de muren van BaanStede, kunnen werken. Hierbij staat de sw-medewerker met zijn of haar vaardigheden en mogelijkheden centraal. De uitvoering van deze koerswijziging gebeurt binnen de mogelijkheden die de Wsw en de cao bieden. Er is vier jaar uitgetrokken om de nu aangekondigde transitie door te voeren. Voor mensen die echt niet op grond van een detachering bij een reguliere werkgever aan het werk kunnen, blijft de mogelijkheid van beschut werk bestaan. De gemeenten geven aan dat betrokkenen op zorgvuldige wijze zijn geïnformeerd. Er is een nazorgteam samengesteld om de vragen van zowel de medewerkers als de opdrachtgevers te beantwoorden. Uit deze informatie blijkt dat de constatering van mevrouw Karabulut, dat BaanStede wil stoppen als werkgever voor mensen met een arbeidsbeperking, niet juist is.

Ik ben van mening dat het werken in een zo regulier mogelijke omgeving moet worden bevorderd, rekening houdend met de capaciteiten en mogelijkheden van de Wsw-geindiceerden. Gemeenten hebben zelf de vrijheid en verantwoordelijkheid dit te organiseren.

De Wet sociale werkvoorziening (Wsw) is een gedecentraliseerde regeling, waarbij het Rijk stuurt op hoofdlijnen. Mijn verantwoordelijkheid inzake de Wsw strekt tot het verdelen van de landelijk bepaalde taakstelling met bijbehorend budget. Het is aan de gemeente deze toegekende plekken te realiseren en zij verantwoorden zich daarover bij het Rijk. Op welke wijze gemeenten de taakstelling realiseren behoort tot de beleidsvrijheid van de gemeenten.

In aansluiting op het verzoek van het lid Kerstens meld ik u, zoals eerder toegezegd aan het lid Azmani, dat het mijn streven is de analyse van de herstructureringsplannen vóór de begrotingsbehandeling aan uw Kamer aan te bieden.

De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, P. de Krom

Naar boven