29 544 Arbeidsmarktbeleid

Nr. 471 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 9 juli 2013

Van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid ontving ik het verzoek om een reactie te geven op het onderzoek van de Inspectie SZW in de hotelbranche van 1 mei jl. Hierbij treft u mijn reactie aan.

De Inspectie SZW heeft op 1 mei jl., in samenwerking met de Belastingdienst, het schoonmaakwerk in 53 hotels in Amsterdam gecontroleerd op onder meer de aanwezigheid van illegale tewerkstelling, onderbetaling en gewerkte arbeidstijden. Bij ruim 25 procent van de hotels leek sprake te zijn van één of meer overtredingen van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML), de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) of de Arbeidstijdenwet (ATW).

De Inspectie SZW controleert de schoonmaaksector zowel in interventieteamverband1, bestaande uit vier teams, als in het landelijke project Schoonmaak. Al jaren constateert de Inspectie SZW bij veel bedrijven overtredingen. De vier interventieteams constateren misstanden op het gebied van belasting- en premiebetaling, uitkeringen, onderbetaling en illegale tewerkstelling. Zo hebben het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV), gemeenten, Belastingdienst en Inspectie SZW gedurende de looptijd van drie jaar tezamen voor ruim € 37 miljoen aan boetes, naheffingen en vorderingen opgelegd. In het landelijk project Schoonmaak heeft de Inspectie SZW in 2012 in de schoonmaaksector 158 boeterapporten opgemaakt voor een bedrag van ruim € 2,2 miljoen. Bij 23 procent van de SZW inspecties in 2012 zijn één of meerdere overtredingen van de Wav of de WML geconstateerd. Het hierboven genoemde percentage overtredingen op 1 mei jl. in de schoonmaaksector in 53 hotels in Amsterdam (ruim 25 procent) komt dus overeen met het landelijke beeld.

Het hoge percentage overtredingen baart mij grote zorgen. Overtredingen zoals illegale arbeid en onderbetaling ondermijnen de eerlijke concurrentie en kunnen leiden tot verdringing op de arbeidsmarkt en soms zelfs uitbuiting. Daarom is het toezicht op de naleving van Wav en WML in de schoonmaaksector een van de speerpunten van de Inspectie SZW. De vier interventieteams waren oorspronkelijk operationeel tot juli 2012, maar zijn doorgestart. De Inspectie SZW zal zich in de schoonmaaksector met zowel grootschalige als met kleinschalige acties, hercontroles en voorlichting blijven inzetten op de verbetering van de naleving van de wet- en regelgeving.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher


X Noot
1

De interventieteams Schoonmaak zijn een samenwerkingsverband tussen Inspectie SZW, belastingdienst, UWV en RCF Kenniscentra Handhaving (gemeenten).

Naar boven