29 544 Arbeidsmarktbeleid

Nr. 1022 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 juli 2020

Met deze brief geef ik invulling aan de motie van het lid Omtzigt c.s. over behoud van werkgelegenheid bij Apollo Vredestein in Enschede (Kamerstuk 21 501-20, nr. 1553, d.d. 18 juni 2020).

Toen op 5 maart 2020 de directie de voorgenomen reorganisatie bekendmaakte vanwege de krimpende markt voor autobanden, de daling van de bandenprijzen en het grote aanbod van goedkope banden uit Azië, brak een periode van grote onzekerheid aan voor de medewerkers van de fabriek in Enschede. Sinds het bekendmaken van de voorgenomen reorganisatie heeft het kabinet samen met de provincie Overijssel en de gemeente Enschede ingezet op behoud van zoveel mogelijk werkgelegenheid. Kanttekening is wel dat een reorganisatie een strategische beslissing van het bedrijf zelf blijft, waardoor de overheid terughoudend moet zijn. Een betrouwbare overheid is ook van belang voor toekomstige buitenlandse investeringen.

De afgelopen periode hebben zowel de Minister-President als ikzelf gesprekken gevoerd met de eigenaar van het moederbedrijf Apollo Tyres met als doel te zoeken naar mogelijkheden om de voorgenomen reorganisatieplannen aan te passen en om te onderzoeken waar de overheid – binnen de gegeven kaders – het bedrijf verder zou kunnen ondersteunen. Daarnaast hebben ook de verschillende overheden (Ministeries van AZ, EZK en SZW, provincie, gemeente, NFIA en OostNL) intensief contact gehad met zowel de directie als de ondernemingsraad (OR) van Apollo Vredestein over de reorganisatie en de mogelijkheden om het meer specialistische deel van de productie bij Apollo Vredestein in Enschede te behouden.

Op 10 juli jl. kwamen de OR en de directie van Apollo Vredestein tot overeenstemming over de reorganisatie van de fabriek in Enschede. Daarbij gaan nu in 2021 maximaal 528 banen verloren in plaats van het oorspronkelijk voorgenomen aantal van 750 banen. Na intensieve gesprekken met de OR, maar ook met de provincie Overijssel, gemeente Enschede, OostNL en de Ministeries van Algemene Zaken en Economische Zaken en Klimaat heeft de directie haar plannen aangepast. Zo blijft onder meer de productie van de Spacemaster band in Enschede en blijft de productie van landbouwbanden op het huidige niveau.

Ik ben positief over het feit dat het aantal ontslagen aanzienlijk minder is dan was voorgenomen en dat de fabriek in Enschede behouden blijft. Het blijft echter treurig en ingrijpend voor de medewerkers die hun baan verliezen. Deze medewerkers maken gebruik van een sociaal plan dat bestaat uit een ontslagvergoeding, hulp bij het zoeken naar een nieuwe baan en een vergoeding voor trainingen. Ondanks het verlies aan banen lijkt dit in deze omstandigheden de minst slechte uitkomst voor de continuïteit van de fabriek en de medewerkers. Met het akkoord tussen de OR en de directie is er nu duidelijkheid voor de toekomst.

Met de genoemde overheden zullen wij het gesprek met het bedrijf over het verdere perspectief de komende tijd voortzetten. Ik ben ervan overtuigd dat Apollo Vredestein met de keuze voor specialisatie een toekomst heeft in Nederland.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, E.D. Wiebes

Naar boven