29 338 Wetenschapsbudget

Nr. 142 BRIEF VAN DE MINISTER EN STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP EN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 januari 2015

Zoals aangekondigd in de Wetenschapsvisie 2025 (Kamerstuk 29 338, nr. 141) is de kenniscoalitie, bestaande uit VSNU, KNAW, NWO, Vereniging Hogescholen, TO2, VNO-NCW en MKB Nederland, gevraagd om het initiatief te nemen voor een Nationale Wetenschapsagenda.

De gezamenlijke ambitie van het kabinet en de kenniscoalitie is om te komen tot een inzichtelijke, breed gedragen en goed gemotiveerde wetenschapsagenda. De agenda maakt keuzes voor maatschappelijke thema’s en wetenschappelijke topgebieden. Deze sluiten aan bij de huidige of geambieerde sterktes van de Nederlandse wetenschap, economische kansen en maatschappelijke vragen. Er wordt een beperkt aantal thema’s benoemd die zowel onderzoekers als de samenleving uitnodigen en inspireren om richting te geven aan het onderzoek. In de wetenschapsagenda worden vraagstukken benoemd die laten zien waarin het Nederlandse onderzoek wil excelleren, zich internationaal wil onderscheiden en waarmee we de kenniseconomie en samenleving willen versterken.

Om deze ambities te realiseren heeft de wetenschapsagenda een gezaghebbend, verbindend en vernieuwend voorzitterschap nodig dat draagvlak heeft onder de partners. Wij hebben prof. dr. Beatrice de Graaf en prof. dr. Alexander Rinnooy Kan benaderd voor de positie van duovoorzitter op voordracht van de kenniscoalitie. Zij hebben het gezamenlijk voorzitterschap van de wetenschapsagenda aanvaard.

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Ministerie van Economische Zaken treden namens het kabinet op als opdrachtgever van de kenniscoalitie. In de opdracht aan de kenniscoalitie (zie bijlage) zijn de doelstellingen, het proces en de governance beschreven1. De opdrachtomschrijving geldt als aanvulling op de uitgangspunten voor het ontwikkelen van de Nationale Wetenschapsagenda, zoals beschreven in de Wetenschapsvisie 2025. De kenniscoalitie komt uiterlijk in het najaar van 2015 met een voorstel. Het kabinet stelt de Nationale Wetenschapsagenda uiteindelijk vast.

De ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Economische Zaken worden als opdrachtgever goed betrokken bij de voortgang van de opdracht en de inhoudelijke keuzes van de kenniscoalitie.

Wij zien uit naar de samenwerking en wensen prof. dr. Alexander Rinnooy Kan en prof. dr. Beatrice de Graaf veel succes als voorzitter bij het ontwikkelen van de agenda.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, S. Dekker

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven