28 286
Dierenwelzijn

nr. 351
BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 december 2009

Mede namens de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stuur ik u deze brief, met een reactie op de donderdag 17 december 2009 aangenomen moties over de Q-koortsaanpak.

Moties

1. 28 286, nr. 343 – de gewijzigde motie-Cramer c.s. over het vragen van aanvullend advies aan deskundigen inzake herhaald individueel testen.

Vrijdag 18 december 2009 heb ik aanvullend advies gevraagd aan het Centraal Veterinair Instituut (CVI) over de mogelijkheid om op basis van herhaaldelijk testen van individuele dieren (inclusief niet-drachtige dieren en bokken of rammen) onderscheid te maken tussen besmette en niet-besmette dieren op besmette bedrijven. In de loop van volgende week informeer ik u over dit advies en het daarop gebaseerde besluit. In afwachting daarvan worden vooralsnog geen bokken en rammen geruimd.

2. 28 286, nr. 345 – de motie-Snijder-Hazelhoff over het vaccineren van dieren op niet besmette melkgeiten- en melkschapenbedrijven

Vaccinatie van schapen en geiten tegen Q-koorts is cruciaal in ons beleid. Vaccinatie maakt het mogelijk om in een omgeving, waar Q-koorts wijdverspreid voorkomt, melkschapen en melkgeiten te kunnen blijven houden. Op dit moment is er van de zending uit november (100 000 doses) nog maar heel weinig vaccin beschikbaar. Daarbij is met voorrang gevaccineerd rond besmette bedrijven buiten het vaccinatiegebied. Wanneer er weer meer vaccin beschikbaar komt, wordt direct begonnen met de vaccinatiecampagne. We geven daarbij voorrang aan de vaccinatie van melkgeiten en melkschapen op de vrije bedrijven.

Voor 2010 zijn er 1,5 miljoen doses vaccin beschikbaar.

De eerste levering van 600 000 doses verwacht ik in april. De fabrikant doet er alles aan om een gedeelte daarvan al in februari te leveren. De vaccinbatch moet echter wel alle veiligheidstoetsen doorstaan, voordat hij ingezet kan worden bij de dieren.

3. 28 286, nr. 346 – de motie-Snijder-Hazelhoff over een algeheel aanvoerverbod naar geitenbedrijven

U heeft aangegeven dat u van mening bent het risico dat het vervoeren van gevaccineerde dieren van bedrijven waarvan we niet zeker weten of deze Q-koortsvrij zijn, te groot te vinden. Ik zal aan deze motie uitvoering geven. Per ministeriële regeling van vrijdag 19.00 uur is het vervoer van melkgeiten en melkschapen in Nederland, naar andere melkleverende bedrijven verboden. Tot 1 juli 2010 is alleen vervoer naar afmestbedrijven of rechtstreeks naar het slachthuis toegestaan.

4. 28 286, nr. 347 – de motie-Waalkens c.s. over een landelijke, tijdelijke stop op het vergunnen van nieuwe geitenbedrijven

Uw Kamer heeft een motie ingediend om een landelijke, tijdelijke stop op het vergunnen van nieuwe geitenbedrijven te bewerkstelligen. In het Algemeen Overleg van 17 december jl. hebben wij aangegeven dat er in de praktijk tot 1 juli 2010 geen nieuwvestiging van bedrijven met melkgeiten of melkschapen kan plaatsvinden. Onder de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren is per 16 december 2009 geregeld dat alle melkgeiten- en melkschapenbedrijven niet mogen uitbreiden. Daarbij wordt het referentieaantal dat is opgegeven bij de novembertelling 2009 aangehouden. Nieuwe bedrijven hadden bij de novembertelling 2009 geen dieren.

De Gezondheids- en welzijnswet voor dieren, noch de Wet publieke gezondheid bieden aanknopingspunten om nieuwvestiging van bedrijven ten algemene te voorkomen. Wij zullen daarom op korte termijn in overleg treden met de minister van Volkshuisvestiging, Ruimtelijk Ordening en Milieubeheer om te bezien welke juridische mogelijkheden er binnen de wetgeving op het gebied van ruimtelijke ordening en milieu zijn om vergunningverlening van nieuwe bedrijven te beïnvloeden. Over de uitkomsten van dit overleg zullen wij uw Kamer informeren.

Wekelijks zal ik u informeren over de stand van zaken van de bestrijdingscampagne.

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg

Naar boven