27 428
Beleidsnota Biotechnologie

nr. 69
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSHUISVESTING, RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 november 2005

Bij het Algemeen Overleg van 25 januari 2005 zegde ik toe de Tweede Kamer te informeren over de beleidsopties voor vereenvoudigingsvoorstellen voor procedures rond biotechnologie1. Met deze brief wil ik u informeren over vereenvoudigingsopties die geïdentificeerd zijn voor het Besluit genetisch gemodificeerde organismen Wet milieugevaarlijke stoffen (het Besluit ggo). Inmiddels is een interdepartementale werkgroep een rapport aan het voorbereiden in het kader van het project Bruikbare Rechtsorde. Dat rapport zal ingaan op de hoofdlijnen van vereenvoudigingsopties over de hele breedte van de biotechnologie. Het rapport zal naar verwachting eind 2005 gereed zal zijn, waarna ik het u met de mening van het kabinet zal toesturen.

In bijgevoegde notitie «vereenvoudigingsopties Besluit genetisch gemodificeerde organismen»2 zijn 11 opties tot vereenvoudiging uiteengezet. Met de beoogde wijzigingen wordt gestreefd naar een significante verlaging van de administratieve lasten voor onderzoekswereld en bedrijfsleven, een gezonder wetgevingsklimaat in Nederland voor biotechnologie en een toegankelijkere structuur van het Besluit genetisch gemodificeerde organismen. Daarbij is uitdrukkelijk ervoor gewaakt dat het huidige, hoge veiligheidsniveau tenminste gehandhaafd blijft. Deze zou bij het doorvoeren van deze wijzigingen gelijk blijven of mogelijk zelfs toenemen door een vergroting van de effectiviteit. Ook is er rekening mee gehouden dat het Besluit ggo de implementatie bevat van twee Europese Richtlijnen voor biotechnologie3. Het Besluit zal na een wijziging nog altijd moeten voldoen aan de verplichtingen die voortkomen uit die richtlijnen.

De vereenvoudigingsopties beschrijven onder anderen het schrappen van regels die niet voortkomen uit een Europese verplichting en die ook geen ander doel (meer) dienen. De overgebleven regels worden op een zo eenvoudig mogelijke wijze hergeschikt, om de toegankelijkheid van het Besluit te maximaliseren. Voor het ingeperkt gebruik van ggo’s is beschreven hoe over kan worden gaan van het huidige vergunningensysteem op een systeem van meldingen onder algemene regels.

Voor veldproeven met genetisch gemodificeerde organismen wordt wel vastgehouden aan het vergunningensysteem, maar voorgesteld wordt om een verkorte procedure in het leven te roepen voor die aanvragen waarbij veel gegevens uit vergelijkbare experimenten beschikbaar zijn, die erop wijzen dat de risico’s aanvaardbaar klein zijn. Ook zou hierbij een procedure kunnen worden geïntroduceerd voor snelle afhandeling van kleine wijzigingen die het wezen van een vergunning niet veranderen.

Tenslotte wordt in de voorliggende notitie aan instellingen die met genetisch gemodificeerde organismen werken de mogelijkheid geboden om af te wijken van de invulling van de regels zoals die is opgenomen in de ministeriele Regeling genetisch gemodificeerde organismen, indien zij mij een alternatieve invulling van die regels met gelijkwaardige waarborging van de veiligheid van mens en milieu voorleggen.

In bijgevoegde notitie worden de vereenvoudigingsopties nader toegelicht.

Ik ga er vanuit u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd,

De Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

P. L. B. A. van Geel


XNoot
1

Kamerstukken II, vergaderjaar 2004/ 2005, 27 428, nr. 58H.

XNoot
2

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

XNoot
3

Richtlijn 1990/219/EEG zoals gewijzigd door Richtlijn 1998/81/EG inzake het ingeperkt gebruik van genetisch gemodificeerde micro-organismen en Richtlijn 2001/18/EG inzake de doelbewuste introductie in het milieu van genetisch gemodificeerde organismen.

Naar boven