22 343 Handhaving milieuwetgeving

Nr. 347 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 oktober 2022

Met deze brief geef ik antwoord op uw brief van 5 oktober 2022 betreffende een verzoek om informatie over uitstoot Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) door bedrijven.

Ik laat u hierbij weten dat ik niet kan voldoen aan uw verzoek. Net als u hecht ik groot belang aan de feiten met betrekking tot die ZZS-emissies. Daarom is een aantal jaar geleden ook de informatieplicht in werking getreden, die vergunningplichtige bedrijven verplicht hun emissies te melden bij de bevoegde gezagen. De bevoegde gezagen zijn vanaf dat moment eigenaar van die gegevens en verantwoordelijk voor eventuele communicatie daarover naar derden. Sommige provincies (bijv. Noord-Brabant) hebben al een rapportage over ZZS-emissies publiek gemaakt. Door nu die emissiedata op te vragen bij alle bevoegde gezagen en daarover te communiceren vanuit het Rijk, zou ik de huidige bevoegdheden en verantwoordelijkheden doorkruisen en bovendien een onverantwoord hoog beroep doen op de beperkte capaciteit van de betrokken overheden.

Vanuit de systeemverantwoordelijkheid van het Rijk heeft mijn voorganger het initiatief genomen om bedrijven en bevoegde gezagen te ondersteunen door een aparte module voor ZZS-emissie te maken in het systeem van het elektronisch Milieujaarverslag (eMJV). Dat vereenvoudigt en uniformeert de registraties. Het gebruik van deze database zal juridisch verankerd worden in de Omgevingswet. Daarbij zal ook besloten worden hoe gegevens publiek toegankelijk worden gemaakt via de website «emissieregistratie».1 De database zal in 2024 gereed zijn en zal vanaf dan ook een landelijk beeld geven van de ZZS-emissies. Daarin zullen ook de emissies opgenomen worden van de PFAS die geëmitteerd worden en aangemerkt zijn als ZZS (op dit moment zo’n 90 PFAS).

Ondertussen blijven bedrijven en bevoegde gezagen vanzelfsprekend invulling geven aan de informatie- en minimalisatieplicht, waarmee de ZZS-emissies steeds meer worden teruggebracht.

Wellicht ten overvloede wijs ik u erop dat een deel van de gevraagde data al zichtbaar is op de eerdergenoemde website «emissieregistratie». Hierin vindt u voor de ca. 1.300 bedrijven die het meeste uitstoten en lozen de jaarlijkse emissies van ruim 370 stoffen, waaronder 70 stoffen die nu als ZZS zijn aangemerkt.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, V.L.W.A. Heijnen


X Noot
1

Website: www.emissieregistratie.nl.

Naar boven