21 501-32 Landbouw- en Visserijraad

29 675 Zee- en kustvisserij

Nr. 1521 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 april 2023

Afgelopen periode is de Kamer op verschillende momenten geïnformeerd (Kamerstuk 21 501-32, nr. 1455 en Kamerstuk 35 393, nr. 48) over de voortgang van de ontwikkeling van de subsidiemodule Ondersteuning voor inkomensverlies van vissersvaartuigen (hierna: liquiditeitsregeling) en de subsidiemodule Ondersteuning tijdelijk stopzetten van visserijactiviteiten (hierna: stilligregeling) in het kader van de Brexit Adjustment Reserve (BAR). Met deze brief informeer ik de Kamer dat ik de regelingen nu definitief heb vastgesteld en dat deze per 3 april 2023 worden opengesteld.

De liquiditeitsregeling is bedoeld om eigenaren van vissersvaartuigen financiële ondersteuning te geven voor het inkomensverlies dat is geleden als direct gevolg van de Brexit in het eerste kwartaal van 2021. De stilligregeling is bedoeld voor visserijondernemers die als gevolg van de Brexit genoodzaakt zijn geweest om in de jaren 2020 tot en met 2021 tenminste 5 en maximaal 18 stilligperiodes te hebben, omdat het vanwege de verlaagde quota niet rendabel was om uit te varen. Dit gebeurt door een subsidie te verstrekken voor gederfde winst vanwege het stilliggen van vissersvaartuigen.

De Tijdelijke subsidieregeling vermindering gevolgen Brexit voor de vissers (hierna: Tijdelijke subsidieregeling) helpt de gevolgen van uittreding van het Verenigd Koninkrijk voor deze bedrijven te beperken en helpt hen bij het implementeren van structurele oplossingen voor aanpassing van de vloot. Middels de BAR helpen de Europese Unie en Nederland de visserijvloot om op de lange termijn economisch veerkrachtig te blijven. Voor zowel de liquiditeitsregeling als de stilligregeling worden de middelen van de BAR ingezet.

Voor de liquiditeitsregeling geldt dat er maximaal € 300.000 aan subsidie per vissersvaartuig kan worden ontvangen. Als een subsidieaanvrager voor meerdere vissersvaartuigen subsidie aanvraagt kan er ten hoogste € 900.000 aan subsidie worden verleend, om te voorkomen dat een aantal aanvragers het volledige budget uitput.

Met de stilligregeling wordt tegemoet gekomen aan de vaste kosten die doorlopen bij gedwongen stil liggen.

Voorwaarden

Liquiditeitsregeling

Voor de liquiditeitsregeling is een budget beschikbaar van € 12 miljoen. Deze regeling zal van 3 april tot en met 30 juni 2023 opengesteld worden voor die eigenaren van vissersvaartuigen die kunnen aantonen dat zij inkomensverlies hebben geleden als direct gevolg van de Brexit in het eerste kwartaal van 2021. Hiervoor geldt dat zij voor 20% afhankelijk moeten zijn van door Brexit geraakte quota. Andere voorwaarden die gelden bij deze regeling zijn:

  • Er moet een inkomensverlies van 30% zijn opgetreden ten opzichte van voorgaande referentiejaren.

  • Het te verlenen subsidiebedrag voor een vissersvaartuig moet minimaal € 15.000 bedragen.

Stilligregeling

Voor de stilligregeling is een budget beschikbaar van € 33 miljoen. Deze regeling zal van 3 april tot en met 30 juni 2023 opengesteld worden voor die eigenaren van vissersvaartuigen die kunnen aantonen dat zij stil hebben gelegen in 2021 en 2022 als direct gevolg van de Brexit. Hiervoor geldt dat zij voor 20% afhankelijk moeten zijn van door Brexit geraakte quota. Andere voorwaarden die gelden bij deze regeling zijn:

  • Er moet sprake zijn van ten minste vijf- en ten hoogste achttienmaal een volledige ononderbroken stilligperiode waarin de visserijactiviteiten met een vissersvaartuig zijn stop gezet. Een volledig ononderbroken stilligperiode wordt beschouwd als 168 aaneengesloten uren (= één week).

  • Uit logboekgegevens moet blijken dat er in de stilligperiode geen visserijactiviteiten zijn geregistreerd of anderzijds uit een ondertekende verklaring van de havenmeester blijkt dat het betreffende vissersvaartuig de volledige ononderbroken stilligperiode in de haven heeft gelegen.

  • Uit de logboekgegevens moet blijken dat met het betreffende vissersvaartuig in de twee kalenderjaren voorafgaand aan het jaar, waar de subsidieaanvraag betrekking op heeft, gedurende ten minste 120 dagen visserijactiviteiten op zee zijn verricht.

Stand van zaken saneringsregeling

De eerste module die is opengesteld onder de Tijdelijke subsidieregeling, de Ondersteuning voor de sanering van vissersvaartuigen (hierna: saneringsregeling), is op 30 november 2022 gesloten. In totaal zijn er voor deze module 81 aanvragen ingediend, waarvan er 77 aan de instapvoorwaarden voldeden. Vier aanvragen voldeden niet aan de instapvoorwaarden van de regeling. Inmiddels heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) op 69 aanvragen positief beschikt. Voorts zijn er 3 aanvragen ingetrokken en zijn er 7 aanvragen afgewezen in verband met strafpunten. Over deze afwijzingen lopen nog bezwaarprocedures. Uiterlijk eind juli moeten alle vaartuigen die doorzetten met de sanering gesloopt zijn om te voldoen aan de vereisten van de regeling. Dan zal ook duidelijk zijn wat het werkelijke aantal schepen is dat gesaneerd zal worden. Wanneer het werkelijke aantal schepen dat zal saneren duidelijk is, zal ik dit met de Kamer delen.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema

Naar boven