Vragen van de leden Erkens en Van Strien (beiden VVD) aan de Ministers voor Klimaat en Energie en van Economische Zaken en Klimaat over het artikel «Chinese bedrijven azen op het Europese stroomnet» (ingezonden 6 april 2022).

Mededeling van Minister Jetten (Klimaat en Energie) (ontvangen 20 april 2022).

Vraag 1

Bent u bekend met het artikel «Chinese bedrijven azen op het Europese stroomnet»?1

Vraag 2

Andere landen zijn al terughoudend met het toelaten van Chinese investeringen in het elektriciteitsnet, wat is hierop het huidige Nederlandse beleid? Kunt u inzichtelijk maken hoe sterk Chinese bedrijven in onze energievoorziening en vitale infrastructuur zijn verweven?

Vraag 3

Deelt u de zorgen over de toenemende interesse en activiteiten van Chinese bedrijven in het Nederlandse en Europese elektriciteitsnetwerk? Zo ja, hoe bent u voornemens deze zorgen weg te nemen?

Vraag 4

In hoeverre voorkomt de sectorspecifieke veiligheidstoets die is ingebed in de Elektriciteitsnet 1998 al op voldoende wijze onwenselijke inmenging in ons energie- en elektriciteitsnetwerk?

Vraag 5

Hoe gaat u onze onafhankelijkheid op elk onderdeel van ons energiesysteem bewaken? Hoe wordt hierbij ook onze leveringszekerheid gewaarborgd?

Vraag 6

Welke mogelijkheden ziet u om onwenselijke verwevenheid van buitenlandse/niet-Europese bedrijven in ons energiesysteem af te weren?

Vraag 7

Welke mogelijkheden ziet u om samen met de sector een selectiever beleid op te stellen voor bedrijven en/of landen die een aanzienlijke en onwenselijke positie verwerven in ons energiesysteem en daarmee een risico voor onze veiligheid kunnen veroorzaken? Bent u van mening dat hiervoor een aangescherpt kader nodig is. En zo ja, bent u bereid dit op te stellen?

Vraag 8

Bent u bereid om sterker te monitoren welke buitenlandse/niet-Europese bedrijven een grote(re) ongewenste marktpositie verwerven in strategische sectoren?

Vraag 9

Ziet u mogelijkheden om dit ook op Europees niveau op te pakken?

Mededeling

De vragen van de leden Erkens en Van Strien (beiden VVD) over het artikel «Chinese bedrijven azen op het Europese stroomnet» (kenmerk 2022Z06788) kunnen helaas niet binnen de gebruikelijke termijn worden beantwoord. Reden hiervoor is dat er nog nadere afstemming vereist is.

Gezien de raakvlakken van bovenstaande vragen met de Kamervragen die eerder gesteld zijn door de leden Eerdmans en Eppink (beiden JA21) over het gunnen van een groot offshore windproject aan Chinese staatsbedrijven (kenmerk 2022Z03467), zal de beantwoording tegelijkertijd geschieden.

Ik zal uw Kamer zo spoedig mogelijk de antwoorden op de vragen doen toekomen.

Naar boven