Vragen van het lid Koolmees (D66) aan de minister van Financiën over de rentebetaling bij belastingen (ingezonden 11 oktober 2010).

Antwoord van staatssecretaris Weekers (Financiën) (ontvangen 5 november 2010).

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het artikel «Kabinet dupeert belastingbetaler met rente»?1

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Is het waar dat het kabinet voornemens is om de rente te verlagen naar 1% die de overheid betaald bij teruggaaf van belastinggeld? Is het waar dat het kabinet voornemens is de rente van 2,5% die belastingbetalers moeten betalen ongewijzigd blijft? Wat is de achterliggende gedachte bij deze maatregel?

Antwoord 2

Ja, een differentiatie van 1,5% tussen de te betalen en te ontvangen heffingsrente en invorderingsrente is opgenomen als ombuiging in het Regeerakkoord. Op basis van de geldende rentepercentages van dit moment (4e kwartaal 2010) zou dat resulteren in een te rekenen rente van 2,5% en een te vergoeden rente van 1%. Zie verder het antwoord bij de volgende vragen.

Vraag 3, 4

Wilt u met deze maatregel het signaal afgeven dat het voor de overheid minder erg is wanneer zij een fout maakt of te laat is met een (terug)betaling dan wanneer een burger dit doet? Verwacht u een effect op de belastingmoraal van de burgers?

Om welke reden vindt u het geoorloofd om voor de overheid een lagere rente in rekening te brengen dan voor burgers?

Antwoord 3, 4

De maatregel is niet bedoeld om een dergelijk signaal af te geven. Eerder is al door uw partijgenoot Bakker in een door de Tweede Kamer aanvaarde motie gesignaleerd dat het huidige stelsel in combinatie met de ruimte die belastingplichtigen hebben om in de aanloop naar de aanslag hun belastbare winst of inkomen te corrigeren, ertoe aanzet dat de fiscus als spaarbank wordt gebruikt.2 Dit hangt rechtstreeks samen met de hoogte van de rente die wordt vergoed in vergelijking tot rentevergoedingen die banken geven op spaarrekeningen.

Van de maatregel gaat een impuls uit om sparen bij de fiscus te voorkomen waardoor de betaling van belasting meer in de pas loopt met het moment waarop inkomsten worden genoten (pay as you earn). De belastingplichtige kan betaling van rente voorkomen of beperken door wijzigingen tijdig door te geven. Ik ben graag bereid bij de behandeling van het nog in te dienen wetsvoorstel nader met uw Kamer van gedachten te wisselen over de dan voorliggende renteregeling.

Vraag 5

Bent u bereidt uw bezuiniging zo aan te passen dat overheid en burger een gelijke rente betalen?

Antwoord 5

Uit het voorgaande blijkt dat er goede redenen zijn om het stelsel ter zake aan te passen.


XNoot
1

Telegraaf, «Kabinet dupeert belastingbetaler met rente», 6 oktober 2010.

XNoot
2

Kamerstukken II, 2004/05, 29 767, nr. 51.

Naar boven