Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

766

Vragen van het lid Vietsch (CDA) aan de ministers van Economische Zaken en van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer over TenderNed. (Ingezonden 9 september 2009)

1

Bent u van plan TenderNed aan te wijzen voor het aankondigen van aanbestedingen?1

2

Op welke wijze wordt samengewerkt met het ministerie van VROM onder wiens hoede de Aanbestedingskalender is opgezet voor het aankondigen van aanbestedingen?

3

Wat zijn de kosten van het aanpassen van TenderNed na de overname van ProRail en wat zijn de kosten die het ministerie van VROM en anderen betaald hebben voor het ontwikkelen van de Aanbestedingskalender?

4

Hoe wordt in de toekomst de Aanbestedingskalender gebruikt als aankondigingsmogelijkheid, c.q. hoe wordt de Aanbestedingskalender geïntegreerd in TenderNed?

5

Welke kosten worden nog voorzien tot er een werkend digitaal systeem is om alle overheidsaanbestedingen aan te kondigen?

6

Wanneer is de eerste fase van TenderNed gereed en wanneer is het hele systeem gereed?

Antwoord

Antwoord van minister Van der Hoeven (Economische Zaken), mede namens de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (ontvangen 25 november 2009)

1

Ja.

2

De projectorganisatie TenderNed heeft regelmatig overleg met vertegenwoordigers van het ministerie van VROM. Daarnaast is VROM vertegenwoordigd in de stuurgroep TenderNed.

3

De kosten voor het aanpassen van het prototype TenderNed na de overname van ProRail bedroegen ongeveer 116.000 euro. Dit zijn de aanpassingskosten die zijn gemaakt gedurende het proefdraaien met het prototype TenderNed eind 2006, begin 2007. Dit bedrag is exclusief de exploitatiekosten, bijvoorbeeld voor hosting, en exclusief de apparaatskosten van het projectteam TenderNed zoals dat is ondergebracht bij PIANOo.

Zoals in de brief van 16 mei 2008 aan uw Kamer is medegedeeld, is in het voorjaar van 2008 gebleken dat een aanpassing van het prototype TenderNed zoals dat van ProRail is overgenomen, niet tot een TenderNed zou leiden dat geschikt is voor landelijk gebruik. Aan de andere kant heeft het proefdraaien met het prototype van TenderNed wel goede, in samenspraak met de gebruikers opgestelde, functionele specificaties opgeleverd die de basis vormen voor de huidige (nieuw)bouw van TenderNed.1

Aanbestedingskalender is ontwikkeld door de Stichting CROW (het nationale kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte). Desgevraagd heeft de Stichting CROW mij verklaard dat de kosten van het ontwikkelen, aanpassen en uitbreiden van de software van de webapplicatie Aanbestedingskalender vanaf 2001 tot en met september 2009 neerkomen op een bedrag van ongeveer 1,6 miljoen euro.

Van dit bedrag heeft het ministerie van VROM de kosten, gemoeid met aanpassingen noodzakelijk als gevolg van wijzigingen in de Europese aanbestedingsrichtlijnen, voor haar rekening genomen. In de genoemde periode bedragen deze kosten ongeveer 188.000 euro. Tevens heeft dit ministerie de kosten van de zgn. EURASBO-module (standaardteksten waarmee aanbestedende diensten een aankondiging inzake een Europese aanbesteding kunnen opstellen) voor haar rekening genomen. Deze module is in 2000 gerealiseerd en nadien in Aanbestedingskalender geïntegreerd. De kosten van deze module, die zowel betrekking hebben op de juridische kosten als op de kosten van de ontwikkelde software, bedroegen in 1999 en 2000 ongeveer 477.000 gulden (ca. 216.000 euro).

4

Het is vooralsnog niet voorzien om de Aanbestedingskalender te integreren in TenderNed. Dat is vlak na de overname van het prototype TenderNed door EZ wel geprobeerd, maar dat bleek toen om technische redenen niet goed mogelijk.

Het ministerie van VROM is voornemens om, zodra een goedwerkend TenderNed is opgeleverd, over te stappen van Aanbestedingskalender naar TenderNed. Wel wordt bezien of het mogelijk is andere geautomatiseerde systemen, zoals bijvoorbeeld de Aanbestedingskalender, aan TenderNed te koppelen.

5

De kosten die voorzien zijn, kunnen uitgesplitst worden in de volgende categorieën: programmakosten (waaronder bouwkosten, kosten voor testen, voor gebruikersbegeleiding en publiciteit), apparaatskosten voor het projectteam van TenderNed en exploitatiekosten. De exploitatiekosten gaan pas lopen op het moment dat TenderNed is opgeleverd door de bouwer. Voor de programmakosten wordt op dit moment rekening gehouden met een bedrag van ongeveer 8 miljoen euro. Het gaat hier dan om de programmakosten voor geheel TenderNed. Dat is het aankondigingenplatform (de eerste fase TenderNed), de digitale marktplaats (de tweede fase) en de volledige digitale ondersteuning bij het aanbestedingsproces (de derde fase).

6

Volgens de huidige planning levert de bouwer de eerste fase van TenderNed (het aankondigingenplatform) eind 2010 op aan de projectorganisatie TenderNed. Na acceptatie starten de pilots en in 2011 wordt het systeem (landelijk) uitgerold, zodat aanbestedende diensten via TenderNed elektronische aanbestedingen kunnen publiceren.

De acceptatietesten en de pilots van de tweede fase (de digitale marktplaats) staan medio 2011 gepland. Het is de bedoeling dat de marktplaatsmodule in 2012 beschikbaar is en fungeert als online marktplaats: ondernemingen kunnen zich laten opnemen in het online bedrijvenregister en elektronisch inschrijven op een aanbesteding. Volgens planning biedt TenderNed in 2012 ook volledige digitale ondersteuning bij het aanbestedingsproces en zijn dan extra modules toegevoegd voor onderhandelen, veilen en loten.


XNoot
1

 Cobouw, 26 augustus 2009: «Beheerder aanbestedingskalender botst met minister».

XNoot
1

Tweede Kamer, vergaderjaar 2007–2008, 26 966, nr. 5, p. 3-4.

Naar boven