Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

1177

Vragen van het lid Tony van Dijck (PVV) aan de minister van Financiën over het bericht «Voormalig directeur ING Direct is grootste PvdA-donateur». (Ingezonden 15 december 2009)

1

Kent u het bericht «Voormalig directeur ING Direct is grootste PvdA-donateur»?1

2

Is het u bekend welke banden er bestaan tussen de heer Verkoren en de PvdA?

3

Wat is uw oordeel over de relatie tussen ING Direct en de heer Verkoren, en het gegeven dat ING later door uw toedoen is gered met 10 miljard van onze belastinggelden?

4

Wat vindt u van de uitspraak van de heer Verkoren dat de staatssteun een uitstekende deal is voor ING (Direct) terwijl eurocommissaris Kroes het bestempelde als illegale staatssteun door u?

5

Is het waar dat deze politiek gevoelige donaties niet op de PvdA-site staan vermeld?

6

Is het u bekend dat deze donateur ook aanwezig was bij een besloten vergadering met Eerste Kamerleden van de fractie van de PvdA, over de maatregelen die gewenst zijn voor de financiële sector? Is hier naar uw oordeel sprake van belangenverstrengeling? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

Antwoord van minister Bos (Financiën) (ontvangen 11 januari 2010)

1

Ja.

2

Mij is bekend dat de heer Verkoren al vele tientallen jaren lid is van de PvdA.

3

De heer Verkoren is per april 2006 met pensioen gegaan en is momenteel betrokken bij ING Direct als voorzitter van de Advisory Council van ING Direct Frankrijk en voorzitter van de Aufsichtsrat ING DiBA (Duitsland). Dit betreffen toezichthoudende functies en aldus geen bestuurlijke functie.

De kapitaalinjecties van de Nederlandse Staat in ING, Aegon en SNS in het najaar van 2008 dienden tot versterking van de buffers van deze financiële instellingen met het oog op de turbulente financiële markten. De Nederlandse Staat wenst, naast het bevorderen van financiële stabiliteit, een acceptabel rendement op deze investeringen.1

4

Graag wijs ik u erop dat de heer Verkoren in het betreffende Volkskrant artikel heeft gezegd dat de transactie goed is voor de Staat, niet voor ING.2 Dit blijkt ook duidelijk uit de titel van het artikel: «Staat doet goede zaken met ING hypotheken».

In maart 2009 heeft Eurocommissaris Kroes de staatssteun voorlopig goedgekeurd. In september 2009 heeft Eurocommissaris Kroes de voorlopige goedkeuring verlengd.3 In november 2009 heeft Eurocommissaris Kroes de transactie, na enkele wijzigingen, definitief goedgekeurd.

5

De donatie van de heer Verkoren in 2006 is terug te vinden in het jaarverslag van de PvdA. De jaarverslagen van de PvdA zijn openbaar. Bijdragen boven de 500 euro worden daarnaast ook gemeld op de website van de PvdA. Het jaarverslag 2006 is ook te vinden op de website van BZK.

Het kabinet is van mening dat álle politieke partijen transparant over donaties moeten zijn, en werkt momenteel aan een wetsvoorstel.

6

De betreffende vergadering vond enkele jaren geleden plaats. Deze had geen enkel verband met de kapitaalinjecties van eind 2008.


XNoot
1

 De Dagelijkse Standaard, 14 december 2009.

XNoot
1

Het gewogen gemiddelde rendement op de vervroegde aflossingen in 2009 bedraagt circa 16%. Na de vervroegde aflossingen dit jaar is het aan CT1 kapitaal geïnvesteerde bedrag in deze instellingen met 45% teruggelopen van EUR 13.8 miljard tot EUR 7.6 miljard.

XNoot
2

«Staat doet goede zaken met ING hypotheken», 29 januari 2009.

XNoot
3

Berichtgeving in de Volkskrant hierover d.d. 15 september 2009 was incorrect.

Naar boven