Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

1660

Vragen van het lid Tony van Dijck (PVV) aan de minister van Financiën over het bericht «Noodlijdend ING schenkt tonnen in de VS». (Ingezonden 5 februari 2009)

1

Kent u het bericht «Noodlijdend ING schenkt tonnen in de VS»?1

2

Deelt u de mening dat het zeer ongewenst is dat een financiële instelling die voor miljarden aan staatssteun heeft gekregen, vervolgens de hypotheekschuld ($ 861.513) kwijtscheld aan haar klanten tijdens een kerstactie?

3

Hoe gaat u ervoor zorgen dat bedrijven die met belastinggeld worden gesteund maatregelen nemen om hun uitgaven te matigen?

4

Gaat u er ook voor zorgen dat salarissen worden gelimiteerd voor bedrijven die met staatssteun geholpen worden, in navolging van de maatregel zoals door president Obama is aangekondigd?

Antwoord

Antwoord van minister Bos (Financiën) (ontvangen 23 februari 2009)

1

Ja.

2

Het betrof een marketingactie van ING Direct in de vorm van een essaywedstrijd teneinde de betrokkenheid van haar klanten te vergroten. De winnaars van de essaywedstrijd (500 gezinnen) hebben één maand geen rente op hun hypotheek hoeven betalen. De kosten van deze marketingactie ($ 861.513) zijn voornamelijk gefinancierd uit het marketingbudget van ING Direct. ING Direct had in de maand december ook advertenties in kranten kunnen plaatsen of reclamezendtijd kunnen inkopen op radio en tv. In plaats daarvan heeft ING Direct ervoor gekozen om haar klanten op een actieve manier te benaderen door middel van een essaywedstrijd.

3

Het matigen van uitgaven behoort tot de bedrijfsvoering van een onderneming en het is dan ook aan het bestuur van een onderneming om daaraan invulling te geven. ING heeft reeds maatregelen getroffen en aangekondigd om de balans te verkorten, risico’s terug te brengen, onderdelen te verkopen en eigen vermogen vrij te spelen. Ook andere financiële instellingen met een kapitaalinjectie of een (interbancaire) garantie van de Staat, zoals AEGON, hebben een pakket aan maatregelen aangekondigd om de kosten terug te brengen.

4

Ik juich het initiatief van president Obama toe om de bestuurders van financiële instellingen in de VS tot matiging van de beloningen aan te zetten. Ook in Nederland zijn voorwaarden gesteld aan de kapitaalsteun voor financiële instellingen. De bonussen voor de leden van de raad van bestuur worden in het jaar dat de steun wordt verleend op nul gesteld en de vertrekvergoeding wordt gemaximeerd tot één jaarsalaris. Ik zie evenwel geen aanleiding om in Nederland tot een vergelijkbare limitering van salarissen over te gaan. Beter is het om een stap vooruit te kijken. Waar de plannen van president Obama leiden tot een tijdelijke salarismatiging bij financiële instellingen (zolang instellingen financiële steun van de Amerikaanse Staat ontvangen), is in Nederland gekozen voor de verplichting voor financiële instellingen met solvabiliteitssteun van de overheid om een duurzaam beloningsbeleid te ontwikkelen. Hierbij is vastgelegd dat de via overheidswege benoemde commissarissen op dit gebied een goedkeuringsrecht hebben.

Overigens is bij de behandeling van de Stimulus Bill in de Amerikaanse Senaat de TARP wetgeving geamendeerd. Hierbij is de president Obama aangekondigde maatregel tot limitering van de beloningen gedeeltelijk vervangen door een andere maatregel. Deze nieuwe maatregel houdt – kort gezegd – in dat de bonussen van de raad van bestuur en (een beperkt deel van) het senior management van financiële instellingen met overheidssteun worden gemaximeerd tot een derde van de totale beloning. Mede omdat ook deze maatregel een tijdelijk karakter kent, acht ik de Nederlandse aanpak gericht op de ontwikkeling van een duurzaam beloningsbeleid passender.


XNoot
1

 De Telegraaf, 4 februari 2009.

Naar boven