Besluit van 30 maart 2021, houdende de tweede verlenging van de Tijdelijke wet notificatieapplicatie covid-19

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Op de voordracht van Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 30 maart 2021, kenmerk 1825594-218245-WJZ;

Gelet op artikel II van de Tijdelijke wet notificatieapplicatie covid-19;

Hebben goedgevonden en verstaan:

Enig artikel

Het tijdstip van verval van de Tijdelijke wet notificatieapplicatie covid-19 wordt vastgesteld op 10 juli 2021.

Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is belast met de uitvoering van dit besluit, dat in het Staatsblad zal worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 30 maart 2021

Willem-Alexander

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge

Uitgegeven de zevende april 2021

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

NOTA VAN TOELICHTING

Inleiding

De Tijdelijke wet notificatieapplicatie covid-19 voorziet in de mogelijkheid om deze wet bij koninklijk besluit eerder te laten vervallen dan wel te verlengen. Zo’n verlenging kan meerdere malen plaatsvinden, maar telkens ten hoogste voor drie maanden. De wet is eerder verlengd tot 10 april 2021.

Zowel het ontwerpbesluit om de wet eerder te laten vervallen als het ontwerpbesluit om de wet te verlengen moet gedurende een week worden voorgehangen bij beide Kamers van de Staten-Generaal.

Het onderhavige besluit voorziet in een verlenging van de Tijdelijke wet notificatieapplicatie covid-19 met drie maanden tot 10 juli 2021.

Inzet en effectiviteit van CoronaMelder

CoronaMelder is een aanvulling op de reguliere bron- en contactopsporing (hierna: bco) met als doel om sneller en meer nauwe contacten te bereiken en zo bij te dragen aan het bestrijden van de verspreiding van het virus.

De werking, het gebruik en de effectiviteit van CoronaMelder worden doorlopend geëvalueerd. Hierbij wordt samengewerkt met vooraanstaande Nederlandse wetenschappers waaronder ook epidemiologen en gedragsonderzoekers.

Inmiddels heeft ruim 26 procent van de Nederlandse bevolking (4.581.756 personen) de app gedownload.

Terwijl in de rapportage van 17 december 2020 het gebruik van CoronaMelder achter bleef onder de groep jongeren tussen 15 en 24 jaar, laten de nieuwste resultaten zien1 dat dit verschil in leeftijd niet meer optreedt; onder de groep jongeren tussen 15 en 24 jaar zijn er dus verhoudingsgewijs meer nieuwe gebruikers bijgekomen.

Op peildatum 22 februari 2021 hebben 115.613 mensen in CoronaMelder melding gedaan van besmetting zodat andere gebruikers konden worden gewaarschuwd voor een mogelijke besmetting. In totaal zijn door de inzet van CoronaMelder 9.839 besmette mensen gevonden, die ketens van besmettingen hebben kunnen doorbreken.

Sinds 1 december 2020 kunnen mensen die een melding van CoronaMelder krijgen zich ook laten testen als zij geen klachten hebben. Sindsdien blijkt 7 op de 10 mensen die een test aanvragen na een melding van CoronaMelder nog niet in het kader van de bco benaderd door de GGD. Van de groep die een melding van CoronaMelder kreeg maar geen klachten had bleek 4.8% positief.

Het beeld dat CoronaMelder meer mensen sneller vindt (aanvullend op de reguliere bco), wordt hiermee opnieuw bevestigd.

Effecten lockdown

Het aantal meldingen dat via CoronaMelder wordt doorgegeven is afgenomen sinds de aanvullende maatregelen van 15 december 2020 van kracht zijn. Het evaluatieteam geeft aan dat dit mogelijkerwijs kan worden verklaard doordat er minder sociaal verkeer is. Nadat de maatregelen zijn versoepeld en het sociale verkeer weer toeneemt is de verwachting dat het aantal meldingen weer zal stijgen.

Verlenging vervaldatum

Gelet op het hoge aantal besmettingen op dit moment is de inzet van CoronaMelder onverminderd aangewezen. CoronaMelder kan immers een belangrijke bijdrage leveren aan het sneller doorbreken van ketens van besmettingen en daarmee het beperken van verdere verspreiding van het virus. Het onderhavige besluit voorziet daarom in verlenging van de Tijdelijke wet notificatieapplicatie covid-19 en bepaalt de vervaldatum van deze wet op drie maanden na 10 april 2021, te weten 10 juli 2021.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge


X Noot
1

Van der Laan, Van der Waal en De Wit, Eindrapportage CoronaMelder Evaluatie, Survey LISS panel Wave 2, Tilburg University, januari 2021.

Naar boven