Besluit van 11 december 2020, houdende verlenging van de Tijdelijke wet notificatieapplicatie covid-19

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Op de voordracht van van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 11 december 2020, kenmerk 1782557-214346-WJZ;

Gelet op artikel II van de Tijdelijke wet notificatieapplicatie covid-19;

Hebben goedgevonden en verstaan:

Enig artikel

Het tijdstip van verval van de Tijdelijke wet notificatieapplicatie covid-19 wordt vastgesteld op 10 april 2021.

Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is belast met de uitvoering van dit besluit, dat met de nota van toelichting in het Staatsblad zal worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 11 december 2020

Willem-Alexander

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge

Uitgegeven de vierde januari 2021

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

NOTA VAN TOELICHTING

Inleiding

Op 10 oktober 2020 is de Tijdelijke wet notificatieapplicatie covid-19 in werking getreden.1 Deze wet regelt de inzet van CoronaMelder en is uitdrukkelijk alléén bedoeld voor de bestrijding van SARS-CoV-2 (hierna: het virus).2 Daarom is voorzien in een vervalbepaling. De wet vervalt in beginsel drie maanden na inwerkingtreding, te weten op 10 januari 2021. Daarbij is de mogelijkheid opgenomen om de wet eerder te laten vervallen dan wel te verlengen. Zo’n verlenging kan meerdere malen plaatsvinden, maar telkens ten hoogste voor drie maanden. Zowel het ontwerpbesluit om de wet eerder te laten vervallen als het ontwerpbesluit om de wet te verlengen moet gedurende een week worden voorgehangen bij beide Kamers van de Staten-Generaal.

Het onderhavige besluit regelt een verlenging van de Tijdelijke wet notificatieapplicatie covid-19 met drie maanden tot 10 april 2021.

Inzet en effectiviteit van CoronaMelder3

CoronaMelder is een aanvulling op de reguliere bron- en contactopsporing (hierna: bco) met als doel om sneller en meer nauwe contacten te bereiken en zo bij te dragen aan het bestrijden van de verspreiding van het virus. De werking, het gebruik en de effectiviteit van CoronaMelder wordt doorlopend geëvalueerd. De evaluatie beslaat de volgende vijf onderzoeksgebieden: adoptie, gebruik, direct beoogde effecten, indirect beoogde effecten en niet-beoogde effecten. Doordat CoronaMelder is ontworpen met privacy by design als uitgangspunt, is maar voor enkele indicatoren data beschikbaar vanuit de backend van CoronaMelder en de (systemen van de) van de GGD’en. Er worden daarom ook meerdere onderzoeken uitgevoerd op basis van zogenaamde kwantitatieve enquêtes. Bij de doorlopende evaluatie wordt samen gewerkt met vooraanstaande Nederlandse wetenschappers en wordt tevens samenwerking gezocht met onderzoekers uit andere EU-lidstaten.

CoronaMelder is vijf weken na de landelijke introductie door 22,5% van de totale Nederlandse bevolking (3.982.293) gedownload. Op peildatum 16 november 2020 hebben 36.496 mensen via CoronaMelder een melding gedaan van besmetting zodat andere gebruikers van de app voor een mogelijke besmetting konden worden gewaarschuwd. Verder hebben op deze datum 21.227 mensen zich naar aanleiding van een melding uit CoronaMelder gemeld voor een test.

Uit enquêtes blijkt dat de overgrote meerderheid (zo’n 96%) van de respondenten die CoronaMelder op dit moment gebruiken, van plan is dit de komende twee maanden te blijven doen. Daarnaast is de verwachting dat de mogelijkheid om met ingang van 1 december 2020 ook zonder klachten na een melding van CoronaMelder te kunnen laten testen leidt tot een verdere toename van het aantal CoronaMelder gebruikers.

Verder bleek dat 99,8% van de mensen die een test aanvroegen en waarvan bekend was dat zij een melding van CoronaMelder hadden ontvangen, op het moment van het aanvragen van de test nog niet in het kader van het reguliere bco was benaderd door de GGD. Ook als in ogenschouw wordt genomen dat de bco in die periode tijdelijk was afgeschaald, lijkt dit een indicatie dat CoronaMelder inderdaad zorgt voor het sneller en breder bereiken van nauwe contacten. De begeleidingscommissie doet nader onderzoek naar het percentage CoronaMelder gebruikers dat zich naar aanleiding van een melding uit de app heeft laten testen en besmet bleek en noemt de eerste cijfers bemoedigend.

Verlenging vervaldatum

Op dit moment is het virus nog steeds wijdverspreid. Ondanks dat er sprake is van een dalende lijn is het aantal besmettingen nog steeds hoog. De inzet van CoronaMelder is daarmee nog steeds aangewezen. CoronaMelder kan immers een belangrijke bijdrage leveren aan het sneller doorbreken van ketens van besmettingen en daarmee het beperken van verdere verspreiding van het virus. Het onderhavige besluit voorziet daarom in verlenging van de Tijdelijke wet notificatieapplicatie covid-19 en bepaalt de vervaldatum van deze wet op drie maanden na 10 januari 2021, te weten 10 april 2021.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge


X Noot
1

Stb. 2020, 374.

X Noot
2

SARS-CoV-2 (severe acute respiratory syndrome coronavirus) is de formele benaming voor het virus dat de ziekte covid-19 kan veroorzaken.

X Noot
3

Voor een verdere toelichting op de doorlopend evaluatie wordt verwezen naar de stand van zakenbrief covid-19 van 17 november 2020, kenmerk 78762-213908-PDC19.

Naar boven