Besluit van 31 augustus 2020, houdende aanpassing van het Besluit publieke gezondheid vanwege de opname van een nieuwe vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Op de voordracht van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 17 juli 2020, kenmerk 1718546-207936-WJZ;

Gelet op artikel 6b, eerste en derde lid, van de Wet publieke gezondheid;

De Afdeling advisering van de Raad van State gehoord (advies van 12 augustus 2020, No.W13.20.0281/III);

Gezien het nader rapport van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 24 augustus 2020, kenmerk 1718536-207936-WJZ;

Hebben goedgevonden en verstaan:

ARTIKEL I

In artikel 11, tweede lid, onderdeel a, wordt «en infectie veroorzaakt door meningokokken groep C (MenC)» vervangen door «en infectie veroorzaakt door meningokokken groep C (MenC) en groep W (MenW);».

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2021.

Lasten en bevelen dat dit besluit met de daarbij behorende nota van toelichting in het Staatsblad zal worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 31 augustus 2020

Willem-Alexander

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, P. Blokhuis

Uitgegeven de negende september 2020

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

NOTA VAN TOELICHTING

1. Inleiding

Met deze wijziging van artikel 11 van het Besluit publieke gezondheid wordt de vaccinatie tegen meningokokken uitgebreid. Met deze toevoeging wordt het in artikel 6b, eerste en derde lid, van de Wet publieke gezondheid bedoelde vaccinatieprogramma (Rijksvaccinatieprogramma; hierna: RVP) uitgebreid.

2. Toegevoegde vaccinaties

In artikel 11, tweede lid, onderdeel a, is de vaccinatie tegen een infectie veroorzaakt door meningokokken groep W (MenW) voor alle personen tot 18 jaar toegevoegd aan het RVP.

Voor het overige is het vaccinatieaanbod inhoudelijk ongewijzigd gebleven.

3. Meningokokken groep W

Met opname van vaccinatie tegen meningokokken W is het advies van de Gezondheidsraad van december 2018 overgenomen om peuters van 14 maanden en alle kinderen in het jaar dat zij 14 worden, te vaccineren tegen meningokokken groep C en W. Een vaccin tegen MenC op de peuterleeftijd was al opgenomen in het RVP sinds 2002. Ziektegevallen door MenW namen de afgelopen jaren vooral toe bij kinderen jonger dan 2 jaar en adolescenten van 14 tot 24 jaar. Daarom werd in 2018 de meningokokken vaccinatie uitgebreid met type W en ingezet op deze risicogroepen, om een brede epidemie voor te blijven. Bij kinderen op de leeftijd van 14 maanden werd de prik uitgebreid naar meningokokken C én W en werd deze vaccinatie ook ingevoerd voor 14-jarigen, als noodmaatregel voor een periode van twee jaar. Adolescentenvaccinatie blijkt een effectieve bescherming te bieden, niet alleen door directe individuele bescherming maar juist ook vanwege vermeende groepsbescherming. Vanwege de voortdurend hoge incidentie van MenW worden nu permanent toegevoegd aan het RVP.

Vaccins tegen MenC en MenW zijn alleen verkrijgbaar in een combinatievaccin tegen de typen A, C, W en Y, waardoor dit besluit neerkomt op het toevoegen van MenACWY vaccinatie. Bescherming tegen meningokokken groep A en Y, die door vaccinatie ook verkregen worden, worden beschouwd als een gunstig neveneffect, maar hebben niet meegewogen in de besluitvorming. Het aanbod is daarom enkel weergegeven als C en W. Keuze voor een ander (combinatie)vaccin tegen MenC en W, mocht dit in de toekomst beschikbaar zijn, is hiermee mogelijk. De meningokokkenbacterie kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. Bij een derde van de patiënten leidt de ziekte tot levenslange restverschijnselen zoals schade aan gehoor en gezicht of amputatie van ledematen.

4. Consultatie

De wijziging is ter consultatie voorgelegd aan de VNG, ActiZ, GGD GHOR Nederland, NCJ, RIVM en de openbare lichamen Bonaire, Sint-Eustatius en Saba. De IGJ achtte een toets op Toezicht- en Handhaafbaarheid (T&H toets) hiervoor niet noodzakelijk, omdat het gaat om een minimale wijziging die geen invloed heeft op het toezicht. Het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) is geconsulteerd en heeft aangegeven zich in de beschrijving van de gevolgen voor de regeldruk te kunnen vinden.

5. Gevolgen voor de regeldruk

Deze wijziging heeft geen vergaande lastenverzwaring tot gevolg voor de gemeenten. Op de leeftijd van 14 maanden gaat het om het omwisselen van het product (een vaccin tegen meerdere typen meningokokken). Het vaccinatiemoment in de leeftijd dat iemand 14 jaar wordt is nieuw, maar is afgelopen jaren in de uitbraakperiode ook gedaan, dus feitelijk een voortzetting.

Caribisch Nederland

Gelet op artikel 68a van de Wet publieke gezondheid geldt het bepaalde in artikel 6b van de Wet publieke gezondheid alsmede artikel 11 van het Besluit publieke gezondheid ook voor de openbare lichamen Bonaire, Sint-Eustatius en Saba. Ook hier zijn er geen vergaande gevolgen voor de regeldruk.

6. Inwerkingtreding

De wijziging van artikel 11 van het Besluit publieke gezondheid treedt in werking met ingang van 1 januari 2021.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, P. Blokhuis

Naar boven