Besluit van 21 november 2017, houdende regels voor het beperken van de kring van verzekerden op Bonaire, Sint Eustatius en Saba voor de werknemersverzekeringen (Besluit beperking kring verzekerden werknemersverzekeringen BES)

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Op de voordracht van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 19 oktober 2017, nr. 2017001789;

Gelet op de artikelen 1a van de Cessantiawet BES, 1a van de Wet ongevallenverzekering BES en 1a van de Wet ziekteverzekering BES;

De Afdeling advisering van de Raad van State gehoord (advies van 1 november 2017, nr.W12.17.0348/III);

Gezien het nader rapport van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 16 november 2017, nr. 2017-0000180393;

Hebben goedgevonden en verstaan:

Artikel 1. Beperking kring van verzekerden

Als werknemer in de zin van de Cessantiawet BES, de Wet ongevallenverzekering BES en de Wet ziekteverzekering BES wordt niet beschouwd degene die in Nederland woont en die binnen de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius of Saba arbeid verricht uitsluitend uit hoofde van een dienstbetrekking met een in Nederland wonende of gevestigde werkgever, dan wel degene die niet in Nederland woont en die binnen de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba arbeid verricht uitsluitend uit hoofde van een dienstbetrekking met een in Nederland wonende of gevestigde werkgever en op grond van artikel 3a, eerste of tweede lid, van het Besluit uitbreiding en beperking kring verzekerden werknemersverzekeringen 1990 verzekerd is ingevolge de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering, de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen, de Ziektewet en de Werkloosheidswet.

Artikel 2. Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2018.

Artikel 3. Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit beperking kring verzekerden werknemersverzekeringen BES.

Lasten en bevelen dat dit besluit met de daarbij behorende nota van toelichting in het Staatsblad zal worden geplaatst.histnoot

Wassenaar, 21 november 2017

Willem-Alexander

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, T. van Ark

Uitgegeven de dertigste november 2017

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

NOTA VAN TOELICHTING

Algemeen

Op Bonaire, Sint Eustatius en Saba (hierna: de BES) vallen onder werknemersverzekeringen de Cessantiawet BES, de Wet ziekteverzekering BES en de Wet ongevallenverzekering BES (hierna: werknemersverzekeringen BES). In voornoemde wetten wordt het begrip werknemer gedefinieerd.

In Nederland worden de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering, de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen, de Ziektewet en de Werkloosheidswet aangemerkt als de werknemersverzekeringen. In voornoemde wetten is eveneens het begrip werknemer gedefinieerd.

Het is onwenselijk dat een werknemer zowel op grond van de werknemersverzekeringen BES als op grond van de Nederlandse werknemersverzekeringen verzekerd is, of dat een werknemer helemaal niet verzekerd is voor de werknemersverzekeringen. Om deze situaties te voorkomen is de kring van verzekerden op grond van de Nederlandse werknemersverzekeringen beperkt dan wel uitgebreid op grond van het Besluit uitbreiding en beperking kring verzekerden werknemersverzekeringen 1990 (hierna: Bub kring van verzekerden werknemersverzekeringen 1990).

In de Cessantiawet BES, de Wet ziekteverzekering BES en de Wet ongevallenverzekering BES is met de Verzamelwet SZW 2016 een grondslag opgenomen, op grond waarvan bij algemene maatregel van bestuur kan worden bepaald dat de kring van verzekerden voor de werknemersverzekeringen BES kan worden beperkt of uitgebreid. Hiermee kan worden voorkomen dat een werknemer dubbel verzekerd dan wel onverzekerd is voor werknemersverzekeringen.

De situatie dat een werknemer dubbel verzekerd is deed zich concreet voor in het geval een werkgever gevestigd is in Europees Nederland en hij zijn personeel tijdelijk op de BES te werk stelt. Dit leidde tot dubbele verzekering en premieheffing, namelijk voor zowel de Nederlandse werknemersverzekeringen als voor de werknemersverzekeringen BES. Dit besluit strekt er toe dubbele verzekering en premieheffing voor zowel de werknemersverzekeringen BES als de Nederlandse werknemersverzekeringen in bovenbeschreven situatie te voorkomen door het beperken van de kring van verzekerden voor de werknemersverzekeringen BES.

Consultatie

Op grond van artikel 209 van de Wet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba is dit besluit ter consultatie voorgelegd aan de bestuurscolleges van Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Er is antwoord ontvangen van het bestuurscollege van Bonaire, dat aangeeft te kunnen instemmen met het besluit.

Uitvoeringstoets

Het besluit is voorgelegd aan de Unit Sociale Zaken van Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN-unit SZW) en aan de Belastingdienst Caribisch Nederland.

De Belastingdienst Caribisch Nederland acht het besluit uitvoerbaar. De aanpassing is al aangekondigd en zal worden opgenomen in het Handboek loonbelasting en premies van de Belastingdienst Caribisch Nederland.

Ook de RCN-unit SZW acht het besluit uitvoerbaar. Maar verzoekt vanwege de uitvoerbaarheid om de datum van inwerkingtreding, die in het voorgelegde besluit op 1 juli 2017 stond, op 1 januari 2018 te bepalen. Aan dit verzoek is tegemoet gekomen.

In reactie op de opmerking van de RCN-unit SZW om te overwegen overgangsrecht op te nemen dan wel toe te lichten waarom hiervoor niet is gekozen, wordt opgemerkt dat de beëindiging van een lopende dubbele verzekering per ingangsdatum van dit besluit geen rechtsgevolgen heeft die aanleiding geven tot overgangsrecht. Eventuele uitvoeringstechnische problemen zijn opgelost nu het besluit niet op 1 juli 2017 in werking is getreden.

De uitkeringsverstrekking op Bonaire, Sint Eustatius en Saba wordt achteraf via periodieke bestandscontroles gecontroleerd. Handhaving van het besluit zal op dezelfde wijze plaatsvinden en wordt om die reden rechtmatig geacht. Het besluit wordt in de werkinstructie opgenomen.

De RCN-unit SZW geeft voorts aan dat een ruimer toepassingsbereik van het besluit dan Europees en Caribisch Nederland niet te handhaven zou zijn wegens het ontbreken van controlemogelijkheden. Van een ruimer toepassingsbereik op grond van verdragen of internationale bepalingen is echter geen sprake.

Het betreft enkel een werknemer in dienst van een in Nederland wonende of gevestigde werkgever. Deze werknemer is in Nederland verzekerd.

Wel kan het gaan om een werknemer die buiten Nederland verblijft, en op grond van artikel 3a, eerste of tweede lid, van het Besluit uitbreiding en beperking kring verzekerden werknemersverzekeringen 1990 verzekerd is ingevolge de Nederlandse werknemersverzekeringen.

Internetconsultatie

Bij de internetconsultatie is één vraag gesteld. De respondent vraagt of het besluit niet zal leiden tot te hoge kosten voor Caribische Nederlanders vanwege het verschil in valuta en tarief. Voor de groep waar de vragensteller op duidt wijzigt er niets door dit besluit. Het besluit heeft alleen betrekking op werknemers die worden uitgezonden door een in Nederland wonende en gevestigde werkgever.

Financiële consequenties

Het is onbekend hoeveel mensen uit de kring van verzekerden voor de BES-werknemersverzekeringen ook voor de Europees Nederlandse werknemersverzekeringen verzekerd zijn. De verwachting is dat de omvang van de groep beperkt is en daarmee ook de financiële consequenties.

Regeldruk

De maatregelen in dit besluit leiden niet tot extra administratieve lasten en nalevingskosten voor burgers of bedrijven.

Artikelsgewijs

Artikel 1

Op grond van de artikelen 3, tweede lid, van de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering, 8, eerste lid, van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen, 3, tweede lid, van de Ziektewet, en 3, tweede lid, van de Werkloosheidswet, zijn de personen verzekerd die in Nederland wonen en die buiten Nederland arbeid verrichten uit hoofde van een dienstbetrekking met een in Nederland wonende of gevestigde werkgever. Wanneer deze personen hun arbeid verrichten op de BES werden zij daar ook aangemerkt als werknemer en waren zij derhalve ook verzekerd voor de werknemersverzekeringen BES. De werknemers waren dan dubbel verzekerd voor de werknemersverzekeringen.

Een andere situatie waarin een werknemer dubbel verzekerd kon zijn, was als hij niet in Nederland woont en op de BES arbeid verricht voor een in Nederland wonende of gevestigde werkgever. Als ook aan de overige in artikel 3a, eerste en tweede lid, van het Bub kring verzekerden werknemersverzekeringen 1990 opgenomen voorwaarden was voldaan, was hij verzekerd voor de Nederlandse werknemersverzekeringen. Deze werknemer was in deze situatie eveneens verzekerd voor de werknemersverzekeringen BES.

In artikel 1 van dit besluit is om die reden bepaald dat de daar bedoelde personen niet langer zijn verzekerd voor de werknemersverzekeringen BES. Op deze wijze wordt dubbele verzekering, zoals hiervoor uiteengezet, voorkomen.

In artikel 1 van dit besluit wordt nadrukkelijk verwezen naar artikel 3a, eerste en tweede lid, van het Bub kring verzekerden werknemersverzekeringen 1990. In dat artikel worden twee situaties onderscheiden waarin de kring van de Nederlandse werknemersverzekeringen wordt uitgebreid. Door de opname in artikel 2 van het besluit van de personen die op grond van artikel 3a verzekerd zijn voor de Nederlandse werknemersverzekeringen, geldt ook voor deze personen dat zij niet langer verzekerd zijn voor de werknemersverzekeringen BES.

Met de zinsnede dat de werknemer alleen dan niet als werknemer voor de werknemersverzekeringen BES wordt beschouwd als hij voor de Nederlandse werknemersverzekeringen verzekerd is op grond van het Bub kring verzekerden werknemersverzekeringen 1990 wordt voorkomen dat een werknemer als gevolg van de uitsluiting voor de werknemersverzekering BES geheel onverzekerd zou raken.

Artikel 2

De datum van inwerkingtreding is 1 januari 2018. Zoals uit het voorgaande blijkt, achten de Belastingdienst en de RCN unit-SZW het besluit uitvoerbaar per 1 januari 2018.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, T. van Ark


XHistnoot
histnoot

Het advies van de Afdeling advisering van de Raad van State wordt met de daarbij behorende stukken openbaar gemaakt door publicatie in de Staatscourant.

Naar boven