Besluit van 15 november 2016, houdende wijziging van het Besluit militaire luchthavens in verband met de verruiming van de openbaarheid van gegevens over de geluidsbelasting door militaire luchtvaartuigen

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Op de voordracht van Onze Minister van Defensie van 11 oktober 2016, nr. BS2016020859, Directie Juridische Zaken;

Gelet op artikel 10.19 van de Wet luchtvaart;

De Afdeling advisering van de Raad van State gehoord (advies van 19 oktober 2016, No.W07.16.0324/II);

Gezien het nader rapport van Onze Minister van Defensie van 28 oktober 2016, nr. BS2016025198, Directie Juridische Zaken;

Hebben goedgevonden en verstaan:

ARTIKEL I

Het Besluit militaire luchthavens wordt als volgt gewijzigd:

A. Artikel 34 komt te luiden:

Artikel 34

Met betrekking tot de geluidsbelasting door militaire luchtvaartuigen zijn de prestatiegegevens met bijbehorend geselecteerd motorvermogen van die luchtvaartuigen niet openbaar.

B. In Hoofdstuk 8, Slotbepalingen, wordt voor artikel 37 een artikel ingevoegd, dat luidt:

Artikel 36a

Artikel 34 van dit besluit, zoals dat artikel luidde vóór 1 januari 2017, blijft ten aanzien van de in dat artikel genoemde gegevens met betrekking tot de geluidsbelasting van toepassing op de periode voorafgaande aan dat tijdstip.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2017.

Lasten en bevelen dat dit besluit met de daarbij behorende nota van toelichting in het Staatsblad zal worden geplaatst.histnoot

Wassenaar, 15 november 2016

Willem-Alexander

De Minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert

Uitgegeven de tweede december 2016

De Minister van Veiligheid en Justitie, G.A. van der Steur

NOTA VAN TOELICHTING

Het voorliggende besluit betreft een aanpassing van artikel 34 van het Besluit militaire luchthavens aan de huidige inzichten over de geheimhouding van gegevens met betrekking tot de geluidsbelasting door militaire luchtvaartuigen. Ter uitvoering van artikel 10.19 van de Wet luchtvaart bevatte het tot nu toe geldende artikel 34 een opsomming van de soorten gegevens die niet openbaar worden gemaakt aangezien inzicht in die gegevens de veiligheid van de Staat en zijn bondgenoten in gevaar zou kunnen brengen. Het gaat daarbij om gegevens waaruit de aard van de bewapening of de missie of de geoefendheid van vliegers kan worden afgeleid. De reden voor geheimhouding van die gegevens is evenwel voor een deel van die gegevens door de tijd achterhaald.

Gebleken is dat de geheimhouding door het Ministerie van Defensie van gegevens over militaire luchtvaartuigen onder druk staat. In verschillende fora, waaronder de voor de diverse vliegbases ingestelde Commissies van Overleg en Voorlichting Milieu, wordt gevraagd om meer openheid. Voorts pleegt het Ministerie van Defensie sinds 2014 overleg met omwonenden van de vliegbases Leeuwarden en Volkel over het geluid van de F-35. Ook wil het ministerie – mede op voorspraak van de Alderstafel Eindhoven – aansluiten bij de ontwikkeling in de civiele luchtvaart waarbij op de internetsite www.samenopdehoogte.nl het civiele luchtverkeer van en naar de militaire luchthaven Eindhoven wordt getoond. Tenslotte geeft het Ministerie van Defensie zelf, bijvoorbeeld in het Jaarverslag Defensie, een vrij gedetailleerd inzicht in de inzetgereedheid van de jachtvliegtuigen.

Gelet op deze ontwikkelingen is het niet langer noodzakelijk om de gegevens inzake de aantallen vliegbewegingen, de verdeling van de vliegbewegingen over het etmaal en de verdeling van vliegbewegingen over de vliegprocedures (de onderdelen a, c en d van het tot nu toe geldende artikel 34) geheim te houden (Artikel I, onderdeel A). Deze wijziging van artikel 34 is aangekondigd in de brief van de Minister van Defensie aan de Tweede Kamer van 18 februari 2016 (kamerstukken II, 2015–2016, 33 763, nr. 96).

De prestatiegegevens met bijbehorend geselecteerd motorvermogen kunnen waardevolle operationele informatie vormen voor een tegenstander en dienen daarom geheim te blijven. Ook de fabrikanten van militaire luchtvaartuigen hechten aan geheimhouding van deze gegevens. De geluidstabellen van militaire luchtvaartuigen, die worden gebruikt voor de bepaling van de geluidsbelasting, zijn overigens wel openbaar (https://www.luchtvaartmilieu.nl/regelgeving/appendices/).

Dit besluit betreft daarmee een verruiming van het openbaarheidsregime en leidt niet tot administratieve lasten of gevolgen voor het milieu. Omdat het een versoepeling van de regelgeving betreft, is gekozen voor inwerkingtreding op korte termijn (Artikel II) en is afgezien van internetconsultatie.

Het nieuwe regime werkt alleen voor de toekomst; historische gegevens blijven geheim. Het alsnog genereren van overigens door de actualiteit achterhaalde gegevens zou een aanzienlijke last voor het Ministerie van Defensie betekenen. Om die reden wordt bepaald dat het oude artikel 34 van het Besluit militaire luchthavens op die oudere gegevens van toepassing blijft (Artikel I, onderdeel B).

De Minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert


XHistnoot
histnoot

Het advies van de Afdeling advisering van de Raad van State wordt niet openbaar gemaakt op grond van artikel 26, zesde lid j° vijfde lid van de Wet op de Raad van State, omdat het uitsluitend opmerkingen van redactionele aard bevat.

Naar boven