Besluit van 15 juni 2015, houdende Wijziging van het Besluit uitbreiding en beperking kring verzekerden volksverzekeringen BES

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Op de voordracht van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 9 april 2015, nr. 2015000602;

Gelet op artikel 5, derde en vierde lid, onderdeel b, van de Wet algemene ouderdomsverzekering BES;

De Afdeling advisering van de Raad van State gehoord (advies van 22 april 2015), nr. W12.15.0102/III);

Gezien het nader rapport van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 5 juni 2015, nr. 2015-0000141840;

Hebben goedgevonden en verstaan:

ARTIKEL I

Het Besluit uitbreiding en beperking kring verzekerden volksverzekeringen BES wordt als volgt gewijzigd:

A

Na artikel 1 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 1a Uitbreiding kring verzekerden bij studeren in het Europese deel van Nederland

Verzekerd op grond van de Wet algemene ouderdomsverzekering BES blijft de persoon die uitsluitend om studieredenen in Nederland woont en direct daaraan voorafgaand woonde in de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius of Saba, zolang die persoon niet in Nederland werkt.

B

Aan artikel 2 wordt onder vervanging van de punt aan het eind van het artikel door een puntkomma een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • g. de persoon die uitsluitend wegens studieredenen in de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius of Saba woont en direct daaraan voorafgaande woonde in Nederland, zolang betrokkene niet in de openbare lichamen werkt.

C

Artikel 6, onderdelen e en f, komen te luiden:

  • e. degene, die buiten de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius of Saba woont en gewoonlijk slechts gedurende korte tijd wordt geëngageerd om binnen de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius of Saba te werken als:

    • leider of lid van een orkest, als solist, gastdirigent, voordrachtskunstenaar, goochelaar of anderszins als musicus of artiest;

    • wielrenner, worstelaar, bokser of in het algemeen tot het als beroep uitoefenen van een tak van sport;

  • f. de Rijksvertegenwoordiger voor de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 juli 2015.

Lasten en bevelen dat dit besluit met de daarbij behorende nota van toelichting in het Staatsblad zal worden geplaatst.histnoot

Wassenaar, 15 juni 2015

Willem-Alexander

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, J. Klijnsma

Uitgegeven de drieëntwintigste juni 2015

De Minister van Veiligheid en Justitie, G.A. van der Steur

NOTA VAN TOELICHTING

Algemeen

Indien studenten uit Caribisch Nederland in het Europese deel van Nederland gaan studeren, zal in het algemeen de verzekeringsplicht voor de Wet algemene ouderdomsverzekering BES (AOV BES) beëindigd worden omdat zij niet langer als ingezetene worden beschouwd. Tegelijkertijd ontstaat er aansluitend niet automatisch een verzekeringsplicht voor de Algemene Ouderdomswet (AOW). Op grond van artikel 20, eerste lid, onderdeel b, van het Besluit uitbreiding en beperking kring verzekerden volksverzekeringen 1999 (BUB volksverzekeringen 1999) zijn uit Caribisch Nederland afkomstige studenten, die uitsluitend wegens studieredenen in (het Europese deel van) Nederland verblijven namelijk niet verzekerd voor de AOW. Alleen indien de studenten ook werkzaamheden in Nederland verrichten, ontstaat verzekeringsplicht voor de AOW.

Dit betekent dat de groep studenten die geen werkzaamheden naast hun studie in Nederland verrichten, een gat krijgen in hun pensioenopbouw. Zij bouwen geen verzekeringstijdvakken op voor de AOV BES of AOW.

Het is onwenselijk dat personen die binnen Nederlands grondgebied verhuizen, een gat krijgen in hun pensioenopbouw. Naar analogie van de regeling voor studenten in BUB volksverzekeringen 1999 (artikel 8, eerste lid) wordt in het Besluit uitbreiding en beperking kring verzekerden volksverzekeringen BES (BUB BES) de volgende regeling opgenomen:

personen die in Caribisch Nederland woonden en uitsluitend wegens studieredenen in Nederland zijn komen wonen, blijven verzekerd op grond van de AOV.

Tevens wordt voorgesteld ook de spiegelbeeldige bepaling op nemen in het BUB BES. Personen die uitsluitend wegens studieredenen in Caribisch Nederland wonen, zijn niet verzekerd op grond van de AOV BES. Deze laatste situatie zal zich ongetwijfeld niet heel vaak voordoen maar uit een oogpunt van systematiek verdient het de voorkeur zo’n bepaling op te nemen.

Overigens zijn deze personen op grond van artikel 8, eerste lid, van het BUB volksverzekeringen 1999 wel verzekerd voor de AOW.

Bij de vaststelling van de definitieve tekst van het BUB volksverzekeringen BES in artikel 11.22 van het besluit van 27 september 2010 (Stb. 366) tot aanpassing van algemene maatregelen van bestuur in verband met de nieuwe staatsrechtelijke positie van Bonaire, Sint Eustatius en Saba als openbaar lichaam binnen Nederland (Aanpassingsbesluit openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba) heeft in artikel 6, de onderdelen e en f, van het BUB volksverzekeringen BES een verschrijving plaatsgevonden. Door deze onderdelen opnieuw vast te stellen in artikel I, onderdeel C, van dit besluit wordt deze omissie hersteld.

Financiële gevolgen

Omdat de genoemde wijzigingen slechts betrekking hebben op een zeer beperkt aantal personen zijn de financiële gevolgen beperkt en hebben zij geen gevolgen voor de begroting.

Adviezen

De eilanden en de Unit Sociale Zaken van RCN hebben schriftelijk laten weten zich te kunnen vinden in bovengenoemde oplossing, waardoor studenten uit Caribisch Nederland gedurende hun studie in Europees Nederland verzekerd blijven voor de AOV BES.

Regeldruk

De wijzigingen hebben geen gevolgen voor de regeldruk op bedrijven. Ook voor de burgers is het regeldrukeffect nihil.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, J. Klijnsma


XHistnoot
histnoot

Het advies van de Afdeling advisering van de Raad van State wordt niet openbaar gemaakt op grond van artikel 26, zesde lid jo vijfde lid, van de Wet op de Raad van State, omdat het zonder meer instemmend luidt.

Naar boven