29 911 Bestrijding georganiseerde criminaliteit

Nr. 43 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 december 2010

Ten behoeve van het spoeddebat dinsdagavond 7 december, informeer ik uw Kamer over de aanpak van de drugsgerelateerde georganiseerde criminaliteit in Brabant.

Gelet op de ernst van de situatie in Brabant, heb ik op 2 december jl. met de (loco-) burgemeesters van de gemeenten Breda, Helmond, Eindhoven, ’s Hertogenbosch en Tilburg het volgende afgesproken.

De bestuurlijke- en justitiële aanpak van de georganiseerde misdaad in Brabant wordt per direct geïntensiveerd. De overheid treedt hierbij als één front op tegen de georganiseerde misdaad.

Dit gebeurt langs drie lijnen:

  • 1. Criminele bendes die achter de wietteelt- en handel zitten worden opgerold.

  • 2. Onderliggende criminele structuren worden afgebroken.

  • 3. Crimineel vermogen wordt afgepakt.

Daartoe:

  • vormen de drie regiokorpsen in Brabant één team dat langdurig de georganiseerde hennepteelt aanpakt;

  • levert de Nationale Recherche ondersteuning aan onderzoeken naar drugsgerelateerde georganiseerde criminaliteit;

  • wordt waar nodig de Koninklijke Marechaussee ingezet;

  • voert het openbaar ministerie regie op de strafrechtelijke aanpak en wordt een actief vervolgingsbeleid gevoerd;

  • treft het bestuur maatregelen zoals het sluiten van coffeeshops en drugspanden als daar aanleiding toe is en wordt het instrument BIBOB optimaal ingezet;

  • worden door de Belastingdienst fiscale naheffingen opgelegd en

  • wordt het afnemen van crimineel vermogen geïntensiveerd.

Een Taskforce, geleid door het ministerie van Veiligheid en Justitie en de burgemeester van Tilburg, zal samen met de grootste gemeenten van Brabant, de politie (nationale recherche en regionale korpsen), het openbaar ministerie, Koninklijke Marechaussee en de Belastingdienst alle noodzakelijke acties in gang zetten.

Ook de overlast en criminaliteit rond coffeeshops wordt harder aangepakt. In dat licht is afgesproken dat het aangescherpte coffeeshopbeleid van dit kabinet in Brabant wordt ingevoerd. Dat betekent dat coffeeshops besloten clubs worden met een pasjessysteem en dat coffeeshops minimaal 350 meter van scholen af staan.

De minister en de burgemeesters zorgen met de instelling van de Taskforce dat per direct maximaal gebruik gemaakt wordt van alle bestuurlijke, fiscale en justitiële instrumenten in de gehele regio. Uiteraard zullen deze inspanningen moeten leiden tot een meer structurele basis voor een gezamenlijke aanpak in de regio. De twee Regionale Informatie- en Expertisecentra (RIECs) zorgen daarbij voor een versterking van de bestuurlijke aanpak van georganiseerde misdaad.

Er wordt gedaan wat nodig is. De voor de uit te voeren acties noodzakelijke inzet is beschikbaar.

Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De minister van Veiligheid en Justitie,

I. W. Opstelten

Naar boven