29 614 Grondrechten in een pluriforme samenleving

Nr. 57 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE EN VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 februari 2017

Bij de Regeling van Werkzaamheden van 31 januari (Handelingen II 2016/17, nr. 46, Regeling van werkzaamheden) heeft u verzocht uw Kamer een brief te doen toekomen met een reactie op de aanslag op een moskee in Québec en daarbij uiteen te zetten wat de Nederlandse regering doet om burgers en moskeeën te beschermen. Met deze brief voldoe ik aan uw verzoek.

Aanslag Québec

Zondagavond 29 januari (Canadese tijd) vond tijdens het avondgebed een aanslag plaats in een moskee in Québec, waarbij zes mensen gedood werden en meerdere mensen gewond raakten. Deze aanslag grijpt diep in in het leven van veel mensen, niet alleen in Canada. Het kabinet leeft mee met slachtoffers en nabestaanden.

Een dergelijke aanslag heeft vanzelfsprekend impact en raakt aan het veiligheidsgevoel van de maatschappij en in bijzonder van de moslimgemeenschap in Nederland.

Ook in Nederland hebben verschillende gewelddadige incidenten plaatsgevonden bij moskeeën, zoals de brandstichting met terroristisch oogmerk in een moskee in Enschede. Tevens waren er incidenten, zoals de beschieting van een school in Amsterdam en de brand in een beoogd moskee in Culemborg, waarbij de achtergrond nog onbekend is en politieonderzoek moet uitwijzen wat de motieven zijn. Deze incidenten hebben impact op het veiligheidsgevoel van moslims en moskeebezoekers in Nederland. Geweld, bedreiging en intimidatie zijn ontoelaatbaar. Het is van belang om godsdienst in vrijheid te kunnen belijden en op een veilige wijze gebedsdiensten te kunnen bijwonen.

Veiligheid moskeeën

Er vindt periodiek overleg plaats tussen de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de politie en de moslimgemeenschap waarin actuele veiligheidsvraagstukken aan bod komen. Naar aanleiding van de aanslag in Québec en de toegenomen zorgen op het gebied van veiligheid is op 3 februari een extra overleg ingelast. Wij hebben gesproken met vertegenwoordigers van moskee- en moslimorganisaties over de veiligheid van moskeeën. De moslimgemeenschap uitte in dit overleg hun zorgen hieromtrent.

Gezamenlijk is geconstateerd dat de huidige situatie om alertheid vraagt van ons allemaal en dat we ons niet door angst moeten laten leiden.

In het hierboven genoemde periodiek overleg is de handreiking Veilige Moskee ontwikkeld die aanknopingspunten biedt voor verdere verbetering van de veiligheid rond moskeeën. De handreiking bevat hiervoor kennis, aanbevelingen en goede voorbeelden om de lokale samenwerking tussen gemeenten, politie en moskeeën een impuls te geven. Uitgangspunt is dat personen en organisaties ook zelf verantwoordelijk zijn voor hun veiligheid. Waar nodig neemt de overheid aanvullende maatregelen.

Eerder adviseerde de NCTV extra alertheid bij moskeeën. Dit advies blijft onverminderd van kracht. Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat in Nederland aanslagen op moskeeën of andere islamitische instellingen worden voorbereid. Op basis van het huidige dreigingsniveau adviseert de NCTV momenteel geen extra algemene beveiligingsmaatregelen bij moskeeën te nemen. Als dreiging en risico hiertoe aanleiding geven dan worden direct passende beveiligingsmaatregelen genomen door de overheid.

De aanpak van moslimdiscriminatie heeft een specifieke plek binnen het Nationaal actieprogramma tegen discriminatie. Deze richt zich op de versterking van kennis en inzicht, het verhogen van meldingsbereidheid en versterking eigen kracht en lokale samenwerking. Deze activiteiten behelzen onder meer de organisatie van een vijftal regionale bijeenkomsten waarbij vertegenwoordigers van gemeenten, politie, antidiscriminatievoorzieningen en moslimgemeenschappen bij elkaar komen om samenwerking verder te versterken. Ook vindt er een onderzoek naar «Triggerfactoren moslimdiscriminatie» plaats dat in het voorjaar van 2017 afgerond zal worden. Naar aanleiding van dit rapport en na overleg met betrokken partners zal besloten worden welke vervolgactiviteiten ter preventie van moslimdiscriminatie, in 2017 en verder, uitgevoerd worden.

Samen met de religieuze gemeenschappen werken we aan een samenleving waar ieder zijn godsdienst in vrijheid en veiligheid kan uitoefenen.

De Minister van Veiligheid en Justitie, S.A. Blok

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher

Naar boven