Besluit van 28 december 2010 tot wijziging van het Tijdelijk besluit arbeidsovereenkomst post

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Op de voordracht van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 20 december 2010, nr. WJZ/10191207, gedaan in overeenstemming met Onze Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid;

Gelet op artikel 8 van de Postwet 2009;

De Afdeling advisering van de Raad van State gehoord (advies van 22 december 2010, nr. W15.10.0569/IV);

Gezien het nader rapport van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 24 december 2010, nr. WJZ/10194553, uitgebracht in overeenstemming met Onze Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid;

Hebben goedgevonden en verstaan:

ARTIKEL I

In artikel 2, derde lid, van het Tijdelijk besluit arbeidsovereenkomst post wordt «respectievelijk 6 maanden» vervangen door: respectievelijk 6 maanden en twee weken.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin het wordt geplaatst.

Lasten en bevelen dat dit besluit met de daarbij behorende nota van toelichting in het Staatsblad zal worden geplaatst.histnoot

’s-Gravenhage, 28 december 2010

Beatrix

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker

Uitgegeven de dertigste december 2010

De Minister van Veiligheid en Justitie,

I. W. Opstelten

NOTA VAN TOELICHTING

Na het volledig openen van de postmarkt met ingang van 1 april 2009 is in het Tijdelijk besluit arbeidsovereenkomst post bepaald dat postvervoerbedrijven verplicht zijn met alle postverspreiders een arbeidsovereenkomst te sluiten. Aan deze verplichting hoeft niet te worden voldaan als sprake is van gebondenheid aan een rechtsgeldige collectieve arbeidsovereenkomst (cao) waarin afspraken zijn gemaakt over het percentage postverspreiders dat op basis van een arbeidsovereenkomst werkzaam is (overzetten van overeenkomsten van opdracht naar arbeidsovereenkomsten volgens jaarlijks toenemende minimumpercentages). Daarbij is uitgangspunt dat 3,5 jaar na volledige opening van de postmarkt ten minste 80% van de postverspreiders werkzaam is op basis van een arbeidsovereenkomst.

Ruim een jaar na de inwerkingtreding van de Postwet 2009 is geconstateerd dat de ingroei naar arbeidsovereenkomsten zeer sterk achterblijft bij de oorspronkelijke doelstellingen. Dit heeft onder andere te maken met de prijsvorming op de postmarkt. Bedrijven proberen door middel van scherpe prijsconcurrentie een plaats te verwerven op de markt. Daarnaast is niet altijd de bereidheid aanwezig bij postverspreiders om over te stappen van een overeenkomst van opdracht naar een arbeidsovereenkomst. De cao die voorziet in een ingroei waarmee na 3,5 jaar ten minste 80% van de postverspreiders werkzaam is op basis van een arbeidsovereenkomst, is eind juni 2010 door de vakbonden opgezegd. Dit betekent dat de handhaving van de verplichting om met alle postverspreiders een arbeidsovereenkomst te sluiten met ingang van 1 januari 2011 in beeld komt. De gevolgen daarvan zijn echter dermate ingrijpend dat, mede op verzoek van de Tweede Kamer, een verkenner is aangesteld om de situatie en mogelijkheden objectief te onderzoeken om uit de huidige impasse te komen, waarbij ook de ontwikkeling op de postmarkt wordt bezien. Teneinde de benodigde tijd en ruimte te geven aan de verkenner alsook aan de postvervoerbedrijven en de bonden om alternatieven te onderzoeken en aan het kabinet om te besluiten over mogelijke vervolgstappen, is het wenselijk om de toepassing van de verplichting om met alle postverspreiders een arbeidsovereenkomst te sluiten, uit te stellen tot 15 januari 2011.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker


XHistnoot
histnoot

Het advies van de Afdeling advisering van de Raad van State is openbaar gemaakt door terinzagelegging bij het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Tevens zal het advies met de daarbij ter inzage gelegde stukken worden opgenomen in de Staatscourant.

Naar boven