Besluit van 30 september 2010, houdende vaststelling van de grenzen van de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (Besluit grenzen openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba)

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Op de voordracht van de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 26 augustus 2010, nr. 2010-0000561155, CZW/WSG;

Gelet op artikel 4a van de Wet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba;

De Afdeling advisering van de Raad van State gehoord (advies van 23 september 2010, nr. W04.10.0419/I);

Gezien het nader rapport van de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 24 september 2010, nr. 2010-0000628572;

Hebben goedgevonden en verstaan:

Artikel 1

Onverminderd artikel 2 vallen de grenzen van de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba samen met de buitengrens van de territoriale zee van het Koninkrijk rond elk van de desbetreffende eilanden, zoals vastgesteld in de Rijkswet uitbreiding territoriale zee van het Koninkrijk.

Artikel 2

  • 1. Met inachtneming van het vierde lid, wordt de grens tussen het openbaar lichaam Sint Eustatius en het openbaar lichaam Saba gevormd door de bogen van grootcirkels tussen de volgende punten in de volgorde zoals hieronder aangegeven:

    • A: 17° 43’ 30.7” N 63° 01’ 33.7” W

    • B: 17° 41’ 06.0” N 63° 02’ 52.7” W

    • C: 17° 39’ 00.7” N 63° 04’ 03.9” W

    • D: 17° 35’ 54.0” N 63° 05’ 47.8” W

    • E: 17° 34’ 47.8” N 63° 06’ 23.3” W

    • F: 17° 34’ 17.7” N 63° 06’ 39.8” W

    • G: 17° 33’ 09.3” N 63° 07’ 12.7” W

    • H: 17° 32’ 14.5” N 63° 07’ 39.5” W

    • I: 17° 29’ 44.0” N 63° 09’ 05.7” W

    • J: 17° 25’ 00.7” N 63° 11’ 55.0” W

  • 2. De ligging van de hierboven beschreven punten is uitgedrukt in lengte en breedte volgens het World Geodetic System 1984 (WGS84).

  • 3. De grenslijn is bij wijze van illustratie ingetekend op de als bijlage 1 bij dit besluit gevoegde kaart.

  • 4. In noordelijke richting is het eindpunt van de grenslijn tussen het openbaar lichaam Sint Eustatius en het openbaar lichaam Saba het snijpunt van het eerste lijnstuk van deze grenslijn met de buitengrens van de territoriale zee, en in zuidelijke richting is het eindpunt van de grenslijn het snijpunt van het laatste lijnstuk van deze grenslijn met de buitengrens van de territoriale zee.

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking op het tijdstip waarop de Wet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba in werking treedt.

Artikel 4

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit grenzen openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Lasten en bevelen dat dit besluit met de daarbij behorende nota van toelichting in het Staatsblad zal worden geplaatst.histnoot

’s-Gravenhage, 30 september 2010

Beatrix

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

A. Th. B. Bijleveld-Schouten

Uitgegeven de vijfde oktober 2010

De Minister van Justitie,

E. M. H. Hirsch Ballin

NOTA VAN TOELICHTING

Volgens artikel 4a van de Wet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba worden de grenzen van de openbare lichamen vastgesteld bij algemene maatregel van bestuur. Aangezien de openbare lichamen eilanden zijn is het duidelijk over welk gebied op het land de openbare lichamen zich uitstrekken. De openbare lichamen zullen echter (net zoals Nederlandse kustgemeenten, zij het dat die bevoegdheid zich over een minder groot deel van de territoriale zee uitstrekt dan in dit besluit voor de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba wordt vastgelegd) ook over een gedeelte van de omringende zee bevoegd zijn. Hiervoor is het nodig om te regelen tot welke grens in zee de openbare lichamen zich uitstrekken.

De grenzen van de voormalige eilandgebieden Bonaire, Sint Eustatius en Saba vielen vóór de datum van transitie samen met de buitengrens van de territoriale zee van het Koninkrijk rond elk van de eilanden. Deze grens was gebaseerd op een uitspraak van het Nederlands-Antilliaanse Hof van Justitie van 26 januari 1965 (De zwarte boot).1 Ingevolge voornoemde uitspraak moest worden aangenomen dat de grenzen van de eilandgebieden samenvielen met de grenzen van de territoriale zee rond de eilanden van deze eilandgebieden, aangezien noch de Staatsregeling van de Nederlandse Antillen noch de Eilandenregeling Nederlandse Antillen een andere begrenzing van de eilandgebieden was aangegeven.

Voor de regels omtrent de begrenzing van de territoriale zee wordt verwezen naar artikel 3 e.v. van het op 10 december 1982 te Montego Bay tot stand gekomen Verdrag van de Verenigde Naties inzake het recht van de zee (Trb. 1983, 83). De buitengrens van de territoriale zee van het Koninkrijk in Aruba, Curaçao, Sint Maarten en in de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba is bepaald in de Rijkswet uitbreiding territoriale zee van het Koninkrijk.

Bij aanvang van de nieuwe staatsrechtelijke positie van Bonaire, Sint Eustatius en Saba is de Nederlands-Antilliaanse wetgeving grotendeels omgezet in specifiek voor de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba geldende «BES-wetten». Er is voor gekozen om bovenstaande bevoegdheidsverdeling tussen de eilandgebieden en het landsbestuur van de Nederlandse Antillen over te nemen in de verhouding tussen de openbare lichamen en het Rijk. Wel gelden voor de bevoegdheid van de openbare lichamen om regels te stellen onder meer de artikelen 215 en 216 van de Wet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Zo wordt de bevoegdheidsverdeling over het verlenen van visserijvergunningen bepaald op basis van de Visserijwet BES. De eilandsbesturen zullen over dit onderwerp in de territoriale zee slechts regels kunnen stellen, voor zover die regels niet in strijd zijn met hogere regelgeving, zoals de Visserijwet BES en de Wet maritiem beheer BES.

Het onderhavige besluit handhaaft de situatie van vóór de datum van transitie van de Nederlandse Antillen en bepaalt dat de grenzen van de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba samenvallen met de buitengrens van de territoriale zee van het Koninkrijk rond de desbetreffende eilanden. Binnen deze vastgestelde territoriale grens en met inachtneming van de wettelijke kaders die de Wet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba stelt, heeft het openbaar lichaam de bevoegdheid tot regeling en bestuur.

Voorts dient de grens tussen het openbaar lichaam Sint Eustatius en het openbaar lichaam Saba te worden bepaald. De in artikel 2 genoemde punten zijn tot stand gekomen op basis van equidistantie.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

A. Th. B. Bijleveld-Schouten


XNoot
1

W.A. Luiten, Antilliaanse staats- en administratiefrechtelijke jurisprudentie, Willemstad: Universiteit van de Nederlandse Antillen 1981, p. 93–97.

XHistnoot
histnoot

Het advies van de Raad van State wordt niet openbaar gemaakt op grond van artikel 26, zesde lid j° vijfde lid, van de Wet op de Raad van State, omdat het zonder meer instemmend luidt.

Naar boven