Besluit van 23 januari 2009, houdende wijziging van het Besluit maatschappelijke ondersteuning in verband met de gelijkstelling van bepaalde groepen vreemdelingen met een Nederlander

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Op de voordracht van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 17 november 2008, kenmerk DWJZ/SWW-2893903;

Gelet op artikel 8, tweede lid, van de Wet maatschappelijke ondersteuning;

De Raad van State gehoord (advies van 10 december 2008, nummer W13.08.0494/I;

Gezien het nader rapport van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 19 januari 2009, DWJZ/SWW-2902237;

Hebben goedgevonden en verstaan:

ARTIKEL I

Het Besluit maatschappelijke ondersteuning wordt als volgt gewijzigd:

Na Hoofdstuk I wordt een nieuw hoofdstuk ingevoegd, luidende:

HOOFDSTUK Ia VREEMDELINGEN DIE MET EEN NEDERLANDER WORDEN GELIJKGESTELD

Artikel 1a
  • 1. Voor de toepassing van de wet wordt met een Nederlander gelijkgesteld de vreemdeling die, na rechtmatig in Nederland verblijf te hebben gehouden in de zin van artikel 8, onder a tot en met e, of l, van de Vreemdelingenwet 2000:

    • a. voor de beëindiging van dit verblijf een aanvraag heeft ingediend om voortgezette toelating, of

    • b. binnen de termijn, genoemd in artikel 69, eerste lid, van de Vreemdelingenwet 2000, of, buiten die termijn, in geval artikel 6:11 van de Algemene wet bestuursrecht toepassing heeft gevonden, bezwaar heeft gemaakt of beroep heeft ingesteld tegen intrekking van de toelating in de zin van artikel 8, onder a tot en met e, of l, van de Vreemdelingenwet 2000.

  • 2. De gelijkstelling, bedoeld in het eerste lid, eindigt zodra:

    • a. onherroepelijk op de aanvraag, het bezwaar of het beroep is beslist, of

    • b. de uitzetting van de vreemdeling is gelast, tenzij die uitzetting ingevolge de Vreemdelingenwet 2000 of op grond van een rechterlijke beslissing achterwege dient te blijven.

ARTIKEL II

Indien het bij koninklijke boodschap van 24 december 2007 ingediende voorstel van wet houdende wijziging van de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Wet werk en bijstand in verband met het verstrekken van een uitkering aan mantelzorgers (Kamerstukken II 2007/08, 31 317) nadat het tot wet is verheven, in werking treedt, treedt dit besluit op hetzelfde tijdstip in werking.

Lasten en bevelen dat dit besluit met de daarbij behorende nota van toelichting in het Staatsblad zal worden geplaatst.histnoot

’s-Gravenhage, 23 januari 2009

Beatrix

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

M. Bussemaker

Uitgegeven de tiende maart 2009

De Minister van Justitie,

E. M. H. Hirsch Ballin

NOTA VAN TOELICHTING

In overeenstemming met de artikelen 10 en 11 van de Vreemdelingenwet 2000 bepaalt het eerste lid van artikel 8 van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) dat een vreemdeling alleen in aanmerking kan komen voor de verlening van een individuele voorziening als hij rechtmatig verblijf houdt in de zin van artikel 8, onder a tot en met e en l, van de Vreemdelingenwet 2000. Bij de Tweede Kamer is een voorstel van wet houdende wijziging van de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Wet werk en bijstand in verband met het verstrekken van een uitkering aan mantelzorgers (Kamerstukken II 2007/08, 31 317) aanhangig dat het mogelijk maakt uitkeringen aan mantelzorgers te verstrekken. Dit wetsvoorstel bevat tevens een wijziging van artikel 8 van de Wmo, zodat een vreemdeling voor een dergelijke uitkering ook pas in aanmerking kan komen indien hij rechtmatig verblijf houdt in de zin van artikel 8, onder a tot en met e en l, van de Vreemdelingenwet 2000.

Onderhavige wijziging van het Besluit maatschappelijke ondersteuning, gebaseerd op het tweede lid van artikel 8 van de Wmo, breidt de groep van vreemdelingen die aanspraak kunnen maken op een individuele voorziening en – indien bovengenoemde wetsvoorstel tot wet wordt verheven – op een uitkering voor mantelzorgers uit met vreemdelingen die, na rechtmatig in Nederland verblijf te hebben gehouden, tijdig toelating in aansluiting op dat verblijf hebben aangevraagd, dan wel bezwaar hebben gemaakt of beroep hebben ingesteld tegen een besluit tot intrekking van die toelating, totdat op die aanvraag, dat bezwaar of dat beroep is beslist.

Artikel 1a van onderhavig besluit is overigens gelijkluidend aan artikel 1 van het Besluit gelijkstelling vreemdelingen WWB, IOAW, IOAZ en WWIK.

Artikel I

In artikel 1a, eerste lid, worden met een Nederlander gelijkgesteld vreemdelingen die eerder over een verblijfsrecht hebben beschikt en die voor het vervallen van dit verblijfsrecht een aanvraag tot voortgezet verblijf hebben ingediend. Tevens zijn gelijkgesteld die vreemdelingen die, naar aanleiding van een intrekking van een verblijfsrecht, bezwaar hebben gemaakt of beroep hebben ingesteld. De gelijkstelling geldt mede vreemdelingen die weliswaar buiten deze termijn bezwaar of beroep hebben ingesteld, doch waarbij redelijkerwijs niet kan worden geoordeeld dat de indiener in verzuim is geweest, zodat artikel 6:11 van de Algemene wet bestuursrecht op die termijnoverschrijding toepassing vindt.

Het tweede lid van artikel 1a regelt wanneer een uit het eerste lid voortvloeiende gelijkstelling eindigt. Dit is het geval wanneer onherroepelijk op de aanvraag, het bezwaar of het beroep is beslist (onder a) en wanneer de uitzetting van de vreemdeling is gelast, tenzij die uitzetting ingevolge de Vreemdelingenwet 2000 of op grond van een rechterlijke beslissing achterwege dient te blijven (onder b).

Nadat de gelijkstelling is komen te vervallen kan nog slechts tot het verlenen van een individuele voorziening of een uitkering worden overgegaan, indien als uitvloeisel van de aanvraag-, bezwaar- of beroepsprocedure alsnog een verblijfsrecht is toegekend.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

M. Bussemaker


XHistnoot
histnoot

Het advies van de Raad van State wordt niet openbaar gemaakt op grond van artikel 25a, vijfde lid j° vierde lid, onder b van de Wet op de Raad van State, omdat het zonder meer instemmend luidt.

Naar boven