Besluit van 7 januari 2008, houdende wijziging van het Besluit territoriale indeling brandweer- en GHOR-regio's, in verband met een wijziging van de indeling van de gemeente Haarlemmermeer

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Op de voordracht van Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 26 november 2007, nr. 2007-0000513038, directie Constitutionele Zaken en Wetgeving, gedaan in overeenstemming met Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport;

Gelet op artikel 3, eerste lid, van de Brandweerwet 1985;

De Raad van State gehoord (advies van 5 december 2007, No. W04.07.0453/I);

Gezien het nader rapport van Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 11 december 2007, nr. 0000540609, directie Constitutionele Zaken en Wetgeving, uitgebracht in overeenstemming met Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport;

Hebben goedgevonden en verstaan:

ARTIKEL I

De bijlage, bedoeld in artikel 1 van het Besluit territoriale indeling brandweer- en GHOR-regio’s wordt als volgt gewijzigd:

a. De regio-aanduiding «AMSTERDAM EN OMSTREKEN» wordt gewijzigd in «AMSTERDAM-AMSTELLAND» en in het gestelde onder die aanduiding vervalt: Haarlemmermeer.

b. In het gestelde onder «KENNEMERLAND» wordt na «Haarlemmerliede en Spaarnwoude» ingevoegd: Haarlemmermeer.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot 1 januari 2008.

Lasten en bevelen dat dit besluit met de daarbij behorende nota van toelichting in het Staatsblad zal worden geplaatst.

histnoot

Gegeven te

's-Gravenhage, 7 januari 2008

Beatrix

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

G. ter Horst

Uitgegeven de negenentwintigste januari 2008

De Minister van Justitie,

E. M. H. Hirsch Ballin

NOTA VAN TOELICHTING

In het Besluit territoriale indeling brandweer- en GHOR-regio’s worden gemeenten ingedeeld in samenwerkingsregio’s met betrekking tot de brandweer en de geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen. In artikel 3, tweede lid, van de Brandweerwet 1985 en artikel 3 van de Wet geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen is bepaald dat de indeling van de brandweer- en GHOR-regio’s in beginsel samenvalt met de indeling van de politieregio’s. Dit wijzigingsbesluit strekt ertoe de gemeente Haarlemmermeer (incl. Schiphol) per 1 januari 2008 van de regio Amsterdam en omstreken te laten overgaan naar de regio Kennemerland en aldus te voorzien in de door de wet beoogde congruentie. Bij brief van 30 maart 2006 (Kamerstukken II 2005/06, 29 517, nr. 12) heeft het toenmalige kabinet zijn besluit om Haarlemmermeer in te delen bij Kennemerland en de daaraan ten grondslag liggende overwegingen aan de Tweede Kamer medegedeeld.

Het kabinetsbesluit van maart 2006 ging uit van een overgang van Haarlemmermeer per 1 januari 2007. In de loop van 2006 bleek echter dat dit niet verantwoord was. De Tweede Kamer is hierover bij brief van 21 november 2006 geïnformeerd (Kamerstukken II 2006/07, 29 517, nr. 21).

De operationele voorbereidingen van de overgang van Haarlemmermeer zijn in twee fasen uitgevoerd. In de eerste fase, tot juli 2007, is de planvorming aangepakt. In de tweede fase, vanaf juli 2007, lag de nadruk op opleiden en oefenen. Vanaf eind 2006 is de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid nauw bij het proces betrokken om te monitoren en te toetsen. Uit een nulmeting in Kennemerland, uitgevoerd door de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid in de periode september-december 2006, bleek dat de regio nog veel werk moest verzetten om een aan Schiphol gerelateerde ramp aan te kunnen (Kamerstukken II 2006/07, 29 517, nr. 23). Door Kennemerland is een plan opgesteld en uitgevoerd om te voldoen aan de door de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid geformuleerde verbeterpunten uit de nulmeting.

In juli 2007 heeft de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid onderzoek gedaan naar de stand van zaken van de voorbereidingen van de regio Kennemerland ten aanzien van de overgang van de gemeente Haarlemmermeer (incl. Schiphol). De resultaten van dit onderzoek hebben geen concrete aanleiding gegeven om de uitvoering van het besluit van 30 maart 2006 te heroverwegen. Dit is per brief aan de Tweede Kamer meegedeeld op 13 juli 2007. (Kamerstukken II 2006/07, 29517, nr. 26)

De Inspectie Openbare Orde en Veiligheid concludeerde in het genoemde rapport dat er geen concrete aanleiding was om te veronderstellen dat de regio Kennemerland op 1 januari 2008 niet gereed zou zijn voor de overgang van de gemeente Haarlemmermeer. Uit nadere informatie van december 2007 van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid blijkt dat de hulpdiensten van de regio Kennemerland inmiddels de organisatorische voorwaarden hebben gecreëerd, die nodig zijn om de gevolgen van een ramp of crisis adequaat te kunnen bestrijden, dat het implementatietraject in de regio Kennemerland op hoofdlijnen is afgerond en dat de voorbereiding/implementatie met betrekking tot het proces van melding en alarmering op orde is.

Over de financiële gevolgen van het kabinetsbesluit met betrekking tot de territoriale congruentie van de gemeente Haarlemmermeer is de Tweede Kamer in april 2006 geïnformeerd (Kamerstukken II 2005/06, 29 517, nr. 14H). De onderbouwing was gebaseerd op kostenramingen. Voor de dekking van de kosten voor de structurele versterking van het gehele gebied is door het kabinet vervolgens jaarlijks een bedrag van 11,5 miljoen euro beschikbaar gesteld.

In de eerder genoemde brief aan de Tweede Kamer over de voortgang van de implementatie van het kabinetsbesluit (Kamerstukken II 2006/07, 29 517, nr. 21) is toegelicht dat de financiële compensatie voor de structurele kosten voor de versterking van het veiligheidsniveau in het gehele gebied mede wordt vastgesteld op basis van gezamenlijke plannen van de veiligheidsregio’s Kennemerland en Amsterdam en omstreken. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties maakt afspraken met de regio’s voor bijdragen aan de plannen die partijen uitvoeren ten behoeve van de structurele versterking van de kwaliteit van de rampenbestrijding en crisisbeheersing in het gehele gebied.

Met onderhavig besluit wordt tevens een naamswijziging doorgevoerd. De naam van de regio Amsterdam en omstreken wordt per 1 januari 2008 veranderd in «Amsterdam-Amstelland». Daarmee sluit de naam van de veiligheidsregio aan bij de naam van de politieregio Amsterdam-Amstelland.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

G. ter Horst


XHistnoot

Het advies van de Raad van State is openbaar gemaakt door terinzagelegging bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Tevens zal het advies met de daarbij ter inzage gelegde stukken worden opgenomen in het bijvoegsel bij de Staatscourant van 12 februari 2008, nr. 30.

Naar boven