Besluit van 3 september 2007, houdende wijziging van onder meer het Kaderbesluit rechtspositie PO in verband met benoeming in twee functies

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Op de voordracht van Onze Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, van 12 juli 2007 nr. WJZ/2007/25018 (2651), directie Wetgeving en Juridische Zaken;

Gelet op artikel 33, tweede lid, van de Wet op het primair onderwijs, artikel 33, tweede lid van de Wet op de expertisecentra en artikel 38a, tweede lid, van de Wet op het voortgezet onderwijs;

De Raad van State gehoord advies van 25 juli 2007, nr. W05.07.0246/1;

Gezien het nader rapport van Onze Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, van 28 augustus 2007, nr. WJZ/2007/29685(2651) directie Wetgeving en Juridische Zaken;

Hebben goedgevonden en verstaan:

ARTIKEL I

Het Kaderbesluit rechtspositie PO wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 5 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het vierde lid vervallen de woorden «in het in dat lid bedoelde geval».

2. Na het vijfde lid wordt een nieuw lid toegevoegd, luidende:

  • 6. In afwijking van het eerste lid kan een betrokkene worden benoemd in twee onderwijsgevende functies, indien die functies bestaan uit een functie leraar basisonderwijs in schaal LA en een functie leraar speciale school voor basisonderwijs in schaal LB.

B

Aan bijlage 2 wordt na onderdeel 4 een nieuw onderdeel toegevoegd, luidende:

Onderdeel 5: Uitlooptoeslag

per maand in euro’s bij een normbetrekking

Per 1 augustus 2006 (loonpeil 1 augustus 2005)

Salarisschaal

Bedrag

Schaal LA

27,58

Schaal LB

24,20

Schaal LC

44,05

Schaal LD

21,78

ARTIKEL II WIJZIGING VAN HET KADERBESLUIT RECHTSPOSITIE PO MET INGANG VAN 1 SEPTEMBER 2006

Bijlage 2, onderdeel 5, komt te luiden:

Onderdeel 5: Uitlooptoeslag

per maand in euro’s bij een normbetrekking

Per 1 september 2006 (loonpeil 1 september 2006)

Salarisschaal

Bedrag

Schaal LA

27,86

Schaal LB

24,44

Schaal LC

44,49

Schaal LD

22,00

ARTIKEL III WIJZIGING VAN HET KADERBESLUIT RECHTSPOSITIE PO MET INGANG VAN 1 JANUARI 2007

Bijlage 2, onderdeel 5, komt te luiden:

Onderdeel 5: Uitlooptoeslag

per maand in euro’s bij een normbetrekking

Per 1 januari 2007 (loonpeil 1 januari 2007)

Salarisschaal

Bedrag

Schaal LA

27,97

Schaal LB

24,54

Schaal LC

44,67

Schaal LD

22,09

ARTIKEL IV WIJZIGING BESLUIT BOVENWETTELIJKE WERKLOOSHEIDSREGELING VOOR ONDERWIJSPERSONEEL PRIMAIR ONDERWIJS

Het Besluit bovenwettelijke werkloosheidsregeling voor onderwijspersoneel primair onderwijs wordt als volgt gewijzigd:

In artikel 1, onderdeel i, van het Besluit bovenwettelijke werkloosheidsregeling voor onderwijspersoneel primair onderwijs wordt in de eerste volzin na «hogescholen en onderzoekinstellingen» «of» vervangen door een komma en wordt na «Uitvoeringsbesluit WEB» ingevoegd: of bij een school voor voortgezet onderwijs in de zin van de Wet op het voortgezet onderwijs.

ARTIKEL V

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin het wordt geplaatst, met dien verstande dat:

a. artikel I terugwerkt tot en met 1 augustus 2006;

b. artikel II terugwerkt tot en met 1 september 2006;

c. artikel III terugwerkt tot en met 1 januari 2007; en

d. artikel IV terugwerkt tot en met 1 juli 2007.

Lasten en bevelen dat dit besluit met de daarbij behorende nota van toelichting in het Staatsblad zal worden geplaatst.

histnoot

's-Gravenhage, 3 september 2007

Beatrix

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

R. H. A. Plasterk

Uitgegeven de twintigste september 2007

De Minister van Justitie,

E. M. H. Hirsch Ballin

NOTA VAN TOELICHTING

Algemeen

Met ingang van 1 augustus 2006 zijn in het primair onderwijs de secundaire arbeidsvoorwaarden gedecentraliseerd. De minister en de centrales overleggen vanaf die datum nog uitsluitend over de primaire arbeidsvoorwaarden: de algemene salarisontwikkeling, de uitgangspunten voor functiewaardering, de algemene arbeidsduur en de bovenwettelijke sociale zekerheid. Deze arbeidsvoorwaarden voor het primair onderwijs zijn bij Besluit van 18 september 2006 (Stb. 2006, 439) opgenomen in het Kaderbesluit rechtpositie PO (Kaderbesluit). Overeenkomstig de met sociale partners gemaakte afspraken wordt dit Kaderbesluit op een tweetal punten inhoudelijk aangevuld.

Administratieve lasten

Dit besluit heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten. De wijziging van het Kaderbesluit rechtspositie PO beperkt zich tot het opheffen van een bestaande belemmering in dit besluit voor een benoeming bij een bevoegd gezag in het primair onderwijs in twee functies voor zover het gaat om een functie leraar basisonderwijs en een functie leraar speciale school voor basisonderwijs.

Uitvoeringsgevolgen

Dit besluit maakt het voor een bevoegd gezag mogelijk om een leraar te benoemen in twee functies. Het besluit heeft dan ook geen gevolgen voor de uitvoering en de handhaafbaarheid.

Financiële gevolgen

Het besluit heeft geen gevolgen voor de Rijksbegroting.

Artikelsgewijs

Artikel I (Wijziging Kaderbesluit rechtspositie PO)

Onderdeel A (Artikel 5, vierde lid)

Dit betreft een redactionele wijziging.

Onderdeel A (Artikel 5, nieuw zesde lid)

Op grond van artikel 5 van het Kaderbesluit kan een betrokkene bij een bevoegd gezag slechts in één functie worden benoemd. In het vierde en vijfde lid van dit artikel worden twee uitzonderingen genoemd:

a. een benoeming in twee onderwijsondersteunende functies of een onderwijsondersteunende en een onderwijsgevende functie, indien er een verschil van meer dan 3 schalen is tussen de bij die functies behorende maximumschalen.

b. een benoeming in twee onderwijsondersteunende functies of een onderwijsondersteunende en een onderwijsgevende functie van een betrokkene die minder dan 35% arbeidsongeschiktheid is.

Het tot 1 augustus 2006 geldende Rechtspositiebesluit WPO/WEC kende daarnaast ook de mogelijkheid voor een benoeming in twee functies indien het ging om functies bestaande uit een normfunctie leraar voor basisscholen en een normfunctie leraar voor speciale scholen voor basisonderwijs. Het Kaderbesluit kent deze mogelijkheid niet meer. Gebleken is echter dat aan deze mogelijkheid toch behoefte bestaat. In overeenstemming met de op 29 juli 2006 gemaakte afspraken tussen de Werkgeversorganisatie Primair Onderwijs (WvPO) en de centrales van overheids- en onderwijspersoneel wordt deze mogelijkheid alsnog gecreëerd in een nieuw zesde lid in artikel 5 van dit besluit. De WvPO en de centrales van overheids- en onderwijspersoneel hebben afgesproken een benoeming in twee functies toe te staan, indien die functies bestaan uit een functie leraar basisonderwijs in schaal LA en een functie leraar speciale school voor basisonderwijs in schaal LB. Het gaat hier om de functies die in de CAO PO 2006–2008 zijn opgenomen in het eerste deel van de bijlage VII.B en in die CAO zijn vastgesteld als normfuncties.

Artikel I, onderdeel B, Artikel II en Artikel III (Wijziging Kaderbesluit rechtspositie PO, Wijziging Kaderbesluit rechtspositie PO met ingang van 1 september 2006 en Wijziging kaderbesluit rechtspositie PO met ingang van 1 januari 2007)

De vermelding van de bedragen van de uitlooptoeslag in bijlage 2 is noodzakelijk omdat deze bedragen deel uitmaken van de grondslag voor de berekening van de eindejaarsuitkering als bedoeld in de artikelen 10 en 11 van het Kaderbesluit.

Artikel IV (Wijziging Besluit bovenwettelijke werkloosheidsregeling voor onderwijspersoneel primair onderwijs)

Artikel II, onderdeel A, onder 2, van het besluit van 13 december 2006 (Stb. 2007, 48) beoogde reeds de in artikel IV opgenomen wijziging van de begripsbepaling van «diensttijd» te realiseren. Doordat onderdeel h, waarin deze begripsbepaling was opgenomen, door het besluit van 23 februari 2007 (Stb. 2007, 101) is verletterd tot onderdeel i, is deze wijzigingsopdracht onuitvoerbaar. Artikel IV strekt ertoe dit recht te zetten.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

R. H. A. Plasterk


XHistnoot

Het advies van de Raad van State wordt niet openbaar gemaakt op grond van artikel 25a, vijfde lid j° vierde lid, onder b van de Wet op de Raad van State, omdat het uitsluitend opmerkingen van redactionele aard bevat.

Naar boven