Besluit van 27 juni 2007, houdende wijziging van het Warenwetbesluit
Etikettering van levensmiddelen ter uitvoering van richtlijn
2006/142/EG
Wij Beatrix, bij
de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau,
enz. enz. enz.
Op de voordracht van
Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 5 juni 2007,
VGP/VV 2774097, gedaan in overeenstemming met Onze Ministers van
Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, en van Economische
Zaken;
Gelet op
richtlijn nr. 2006/142/EG van de
Commissie van de Europese Gemeenschappen van 22 december 2006 (PbEU L
368) tot wijziging van bijlage III bis bij richtlijn 2000/13/EG van het
Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie, die de lijst bevat
van de ingrediënten die in elk geval op de etikettering van
levensmiddelen moet worden vermeld, alsmede op de
artikelen 8, eerste lid, onder c, en 13,
van de Warenwet;
De Raad van State gehoord (advies van
13 juni 2007, no.W13.07.0149/I);
Gezien het nader rapport van Onze
Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 21 juni 2007, VGP/VV
2778175, uitgebracht in overeenstemming met Onze Ministers van
Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, en van Economische
Zaken;
Hebben
goedgevonden en verstaan:
ARTIKEL I
Aan bijlage III van het
Warenwetbesluit Etikettering van
levensmiddelen worden onder vervanging van de punt aan het
slot van onderdeel l door een puntkomma twee onderdelen toegevoegd,
luidende:
m. lupine en producten op basis van
lupine;
n. weekdieren en producten op
basis van weekdieren.
ARTIKEL II
1. In
afwijking van artikel 2, eerste lid, van het Warenwetbesluit
Etikettering van levensmiddelen is het tot 23 december 2008 toegestaan
de vermelding van een in artikel I bedoeld ingrediënt achterwege
te laten in de etikettering van de
waar.
2. Een eet- of drinkwaar
die:
a. een in artikel I bedoeld ingrediënt bevat
dat niet is vermeld in de etikettering van de waar; en
b. is geëtiketteerd vóór 23
december 2008;
mag
verhandeld worden totdat de voorraad is
opgebruikt.
ARTIKEL III
Dit besluit treedt in
werking met ingang van 23 december
2007.
Lasten en bevelen dat dit besluit met de daarbij behorende nota van
toelichting in het Staatsblad zal worden geplaatst.
histnoot’s-Gravenhage, 27
juni 2007
Beatrix
De
Minister van
Volksgezondheid, Welzijn en
Sport,
A. Klink
Uitgegeven de tiende juli 2007
De Minister van
Justitie,
E.
M. H. Hirsch
Ballin
NOTA VAN TOELICHTING
Op 23 december 2006 is gepubliceerd richtlijn nr.
2006/142/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 22
december 2006 (PbEU L 368) tot wijziging van bijlage III bis bij
richtlijn 2000/13/EG van het Europees Parlement en de Raad van de
Europese Unie, die de lijst bevat van de ingrediënten die in elk
geval op de etikettering van levensmiddelen moet worden vermeld, verder
te noemen: richtlijn 2006/142/EG.
Richtlijn
2006/142/EG dient te worden uitgevoerd door een wijziging van bijlage
III van het Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen (verder te
noemen: WEL). Dit besluit zorgt daarvoor.
Bijlage III van het WEL bevat een lijst met stoffen en
ingrediënten die in elk geval op de etikettering van
levensmiddelen moeten worden vermeld, aangezien die bij gevoelige
personen tot ongewenste allergische effecten kunnen leiden. Deze lijst
wordt regelmatig geëvalueerd en zo nodig bijgewerkt op basis van
de meest recente wetenschappelijke kennis. Hierover vraagt de Commissie
van de Europese Gemeenschappen advies aan de Europese Autoriteit voor
voedselveiligheid (EFSA).
Lupinemeel wordt
sinds enkele jaren toegevoegd aan tarwemeel voor de vervaardiging van
bakkerijproducten. Dit kan leiden tot soms ernstige, directe
allergische reacties bij voor grondnoten allergische personen. Ook de
consumptie van weekdieren, ook als die verwerkt zijn in andere
producten, blijkt te kunnen leiden tot ernstige allergische
reacties.
Gezien het voorgaande heeft de EFSA
geadviseerd lupinen en weekdieren, en producten op basis van lupinen of
van weekdieren, toe te voegen aan bovengenoemde lijst met stoffen en
ingrediënten. Dat advies heeft geleid tot de vaststelling van
richtlijn 2006/142/EG.
Uit de artikelen II en
III van dit besluit volgt dat het vanaf 23 december 2007 is toegestaan
de in artikel I bedoelde ingrediënten te vermelden in de
etikettering van een waar, maar dat de verplichting daartoe pas bestaat
vanaf 23 december 2008.
In onderstaande tabel
is het verband weergegeven tussen richtlijn 2006/142/EG en dit
besluit.
Richtlijn
2006/142/EG | Dit
besluit |
---|
artikel
1 | artikel
I (bijlage III van het WEL) |
artikel
2, eerste
lid | artikel
III |
artikel
2, tweede
lid | artikel
II. |
Administratieve
lasten
Dit besluit heeft geen gevolgen voor
de administratieve lasten voor de burger. Hieronder zijn de gevolgen
van dit besluit voor de administratieve lasten voor het bedrijfsleven
in beeld gebracht.
Voor de implementatie van
de nieuw te etiketteren allergenen - lupine en producten op basis van
lupine en weekdieren en producten op basis van weekdieren - is een
eenmalige aanpassing van de etiketten noodzakelijk. De operatie die
nodig is voor aanpassing/nieuw ontwerp van de etiketten wordt berekend
als eenmalige administratieve last van in totaal
€ 228.000.
Allergeen | P | Q | Tijd | Totaal |
---|
Lupine
en producten op basis van
lupinen | € 30,– | 750 | 8
uur | € 180.000 |
Weekdieren
en producten op basis van
weekdieren | € 30,– | 200 | 8
uur | €
48.000 |
De
Minister van
Volksgezondheid, Welzijn en
Sport,
A. Klink
XHistnoot
Het advies van de Raad van
State wordt niet openbaar gemaakt op grond van artikel 25a, vijfde lid
j° vierde lid, onder b van de Wet op de Raad van State, omdat
het zonder meer instemmend
luidt.