Besluit van 27 juni 2007, houdende wijziging van het Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen ter uitvoering van richtlijn 2006/142/EG

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Op de voordracht van Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 5 juni 2007, VGP/VV 2774097, gedaan in overeenstemming met Onze Ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, en van Economische Zaken;

Gelet op richtlijn nr. 2006/142/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 22 december 2006 (PbEU L 368) tot wijziging van bijlage III bis bij richtlijn 2000/13/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie, die de lijst bevat van de ingrediënten die in elk geval op de etikettering van levensmiddelen moet worden vermeld, alsmede op de artikelen 8, eerste lid, onder c, en 13, van de Warenwet;

De Raad van State gehoord (advies van 13 juni 2007, no.W13.07.0149/I);

Gezien het nader rapport van Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 21 juni 2007, VGP/VV 2778175, uitgebracht in overeenstemming met Onze Ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, en van Economische Zaken;

Hebben goedgevonden en verstaan:

ARTIKEL I

Aan bijlage III van het Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen worden onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel l door een puntkomma twee onderdelen toegevoegd, luidende:

m. lupine en producten op basis van lupine;

n. weekdieren en producten op basis van weekdieren.

ARTIKEL II

  • 1. In afwijking van artikel 2, eerste lid, van het Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen is het tot 23 december 2008 toegestaan de vermelding van een in artikel I bedoeld ingrediënt achterwege te laten in de etikettering van de waar.

  • 2. Een eet- of drinkwaar die:

    a. een in artikel I bedoeld ingrediënt bevat dat niet is vermeld in de etikettering van de waar; en

    b. is geëtiketteerd vóór 23 december 2008;

    mag verhandeld worden totdat de voorraad is opgebruikt.

ARTIKEL III

Dit besluit treedt in werking met ingang van 23 december 2007.

Lasten en bevelen dat dit besluit met de daarbij behorende nota van toelichting in het Staatsblad zal worden geplaatst.

histnoot

’s-Gravenhage, 27 juni 2007

Beatrix

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink

Uitgegeven de tiende juli 2007

De Minister van Justitie,

E. M. H. Hirsch Ballin

NOTA VAN TOELICHTING

Op 23 december 2006 is gepubliceerd richtlijn nr. 2006/142/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 22 december 2006 (PbEU L 368) tot wijziging van bijlage III bis bij richtlijn 2000/13/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie, die de lijst bevat van de ingrediënten die in elk geval op de etikettering van levensmiddelen moet worden vermeld, verder te noemen: richtlijn 2006/142/EG.

Richtlijn 2006/142/EG dient te worden uitgevoerd door een wijziging van bijlage III van het Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen (verder te noemen: WEL). Dit besluit zorgt daarvoor.

Bijlage III van het WEL bevat een lijst met stoffen en ingrediënten die in elk geval op de etikettering van levensmiddelen moeten worden vermeld, aangezien die bij gevoelige personen tot ongewenste allergische effecten kunnen leiden. Deze lijst wordt regelmatig geëvalueerd en zo nodig bijgewerkt op basis van de meest recente wetenschappelijke kennis. Hierover vraagt de Commissie van de Europese Gemeenschappen advies aan de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA).

Lupinemeel wordt sinds enkele jaren toegevoegd aan tarwemeel voor de vervaardiging van bakkerijproducten. Dit kan leiden tot soms ernstige, directe allergische reacties bij voor grondnoten allergische personen. Ook de consumptie van weekdieren, ook als die verwerkt zijn in andere producten, blijkt te kunnen leiden tot ernstige allergische reacties.

Gezien het voorgaande heeft de EFSA geadviseerd lupinen en weekdieren, en producten op basis van lupinen of van weekdieren, toe te voegen aan bovengenoemde lijst met stoffen en ingrediënten. Dat advies heeft geleid tot de vaststelling van richtlijn 2006/142/EG.

Uit de artikelen II en III van dit besluit volgt dat het vanaf 23 december 2007 is toegestaan de in artikel I bedoelde ingrediënten te vermelden in de etikettering van een waar, maar dat de verplichting daartoe pas bestaat vanaf 23 december 2008.

In onderstaande tabel is het verband weergegeven tussen richtlijn 2006/142/EG en dit besluit.

Richtlijn 2006/142/EG

Dit besluit

artikel 1

artikel I (bijlage III van het WEL)

artikel 2, eerste lid

artikel III

artikel 2, tweede lid

artikel II.

Administratieve lasten

Dit besluit heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten voor de burger. Hieronder zijn de gevolgen van dit besluit voor de administratieve lasten voor het bedrijfsleven in beeld gebracht.

Voor de implementatie van de nieuw te etiketteren allergenen - lupine en producten op basis van lupine en weekdieren en producten op basis van weekdieren - is een eenmalige aanpassing van de etiketten noodzakelijk. De operatie die nodig is voor aanpassing/nieuw ontwerp van de etiketten wordt berekend als eenmalige administratieve last van in totaal € 228.000.

Allergeen

P

Q

Tijd

Totaal

Lupine en producten op basis van lupinen

€ 30,–

750

8 uur

€ 180.000

Weekdieren en producten op basis van weekdieren

€ 30,–

200

8 uur

€  48.000

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink


XHistnoot

Het advies van de Raad van State wordt niet openbaar gemaakt op grond van artikel 25a, vijfde lid j° vierde lid, onder b van de Wet op de Raad van State, omdat het zonder meer instemmend luidt.

Naar boven