Besluit van 17 februari 2006 tot instelling van een Adviescollege toetsing administratieve lasten 2006

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Op de voordracht van Onze Minister van Financiën van 31 januari 2006, nr. BJZ 2006, 0027M, gedaan mede namens Onze Minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties;

Gelet op artikel 5, eerste lid, van de Kaderwet adviescolleges;

Hebben goedgevonden en verstaan:

Artikel 1

  • 1. Er is een Adviescollege toetsing administratieve lasten, hierna te noemen: het college.

  • 2. Het college bestaat uit een voorzitter en twee andere leden.

Artikel 2

Het college heeft tot taak de regering en beide kamers der Staten-Generaal te adviseren over:

a. de administratieve lasten voor het bedrijfsleven en burgers als gevolg van voorgenomen wetten, algemene maatregelen van bestuur en ministeriële regelingen.

b. programma’s en maatregelen inzake de reductie van administratieve lasten voor het bedrijfsleven en burgers als gevolg van bestaande regelgeving.

Artikel 3

  • 1. Bij het uitoefenen van de taak, bedoeld in artikel 2, aanhef en onder a, brengt het college zijn advies uit binnen vier weken na ontvangst van de relevante stukken.

  • 2. Indien de regelgeving inhoudelijk zodanig complex is dat het college zich niet in redelijkheid binnen de termijn van het eerste lid een afgewogen oordeel kan vormen, kan het college besluiten zijn advies ten hoogste vier weken later uit te brengen.

Artikel 4

Na beëindiging van de werkzaamheden draagt het college het archief over aan Onze Minster van Financiën.

Artikel 5

Dit besluit treedt in werking met ingang van 21 april 2006 en vervalt met ingang van 1 juni 2009.

Artikel 6

Dit besluit wordt aangehaald als: Instellingsbesluit Adviescollege toetsing administratieve lasten 2006.

Onze Minister van Financiën is belast met de uitvoering van dit besluit dat met de daarbij behorende nota van toelichting in het Staatsblad zal worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 17 februari 2006

Beatrix

De Minister van Financiën,

G. Zalm

De Minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties,

A. Pechtold

Uitgegeven de zestiende maart 2006

De Minister van Justitie,

J. P. H. Donner

NOTA VAN TOELICHTING

Het Adviescollege toetsing administratieve lasten (hierna te noemen: Actal) is in 2000 bij Koninklijk Besluit ingesteld als tijdelijk adviescollege, met als taak adviezen uit te brengen die kunnen leiden tot een substantiële vermindering van de administratieve lasten voor het bedrijfsleven1. Actal toetst voorgenomen regelgeving van departementen op de gevolgen voor de administratieve lasten en beoogt mede daardoor bij te dragen aan verinnerlijking van de aandacht voor administratieve lastenproblematiek bij de ministeries.

Daarnaast adviseert Actal over programma’s en maatregelen inzake de reductie van administratieve lasten voor het bedrijfsleven als gevolg van bestaande regelgeving. Sinds kort adviseert Actal bovendien over de reductie van administratieve lasten voor burgers.

De coördinatie voor de reductie van administratieve lasten voor het bedrijfsleven is met het aantreden van het kabinet Balkenende II overgegaan van de minister van Economische Zaken naar de minister van Financiën. Bij die gelegenheid is ook, in overeenstemming met artikel 5, eerste lid, van de Kaderwet adviescolleges, de zittingsduur van Actal met twee jaar verlengd. Daardoor kan Actal vooralsnog tot april 2006 blijven bijdragen aan de rijksbrede taakstelling van een reductie van 25% van de administratieve lasten voor het bedrijfsleven. Actal toetst daartoe onder meer de kwantitatieve aspecten van de administratieve lasten in voorgenomen regelgeving. Deze door het kabinet Balkenende II geformuleerde taakstelling zal pas in 2007 worden gerealiseerd. De regering hecht eraan dat Actal in ieder geval tot het einde van deze kabinetsperiode een bijdrage aan de reductiedoelstelling voor administratieve lasten voor bedrijven kan blijven leveren.

Voorts wijst de conclusie van een recent onderzoek (op initiatief van Actal) naar de verinnerlijking van de aanpak van administratieve lasten bij de departementen uit dat aanzienlijke vooruitgang is geboekt, maar dat hier tegelijkertijd nog ruimte voor verbetering bestaat2. Deze doelstelling van Actal zal, met andere woorden, in april 2006 nog niet volledig zijn gerealiseerd. Een verdere bijdrage aan de verinnerlijking door Actal wordt door het kabinet wenselijk geacht.

Op initiatief van de minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties is de taak van Actal sinds 1 januari 2005 uitgebreid met advisering van departementen over reductie van administratieve lasten voor burgers3. In verband met de recente startdatum van deze taakuitbreiding heeft de advisering door Actal over administratieve lastenvermindering voor burgers nog maar een beperkte bijdrage kunnen leveren aan het bereiken van de doelstelling van administratieve lastenreductie voor burgers. Ook op het punt van de verankering van de aandacht voor administratieve lasten voor burgers binnen de ministeries zijn de effecten van de advisering door Actal uit de aard der zaak nog niet optimaal. Zowel het adviseren over, als het bijdragen aan de verinnerlijking door Actal, is op dit terrein ook na april 2006 van essentieel belang.

Een verdere verlenging van de instellingsduur van Actal – tot medio 2009 – schept de ruimte voor een volgende regering om zich te bezinnen op de gewenste infrastructuur voor de aanpak van administratieve lasten en regeldruk in de volgende regeerperiode. Deze moet over de wenselijkheid en invulling van een onafhankelijke externe adviseur, de lengte van de adviesperiode en de precieze taak kunnen beslissen zonder dat al een deel van de infrastructuur is afgebouwd. De Tweede Kamer heeft overigens bij verschillende gelegenheden gewezen op het blijvend belang van de rol van Actal.

De bijdrage van Actal ten aanzien van de reductie van administratieve lasten zowel voor burgers als bedrijven wordt door het kabinet als onmisbaar ervaren. Door middel van dit besluit wordt Actal dan ook opnieuw ingesteld tot 1 juni 2009. Nu de Kaderwet adviescolleges geen mogelijkheden biedt tot verdere verlenging van de zittingsduur van Actal, is thans voor hernieuwde instelling gekozen.

De Minister van Financiën,

G. Zalm

De Minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties,

A. Pechtold


XNoot
1

Besluit van 30 maart 2000, houdende instelling van een Adviescollege toetsing administratieve lasten, Stb.2000, 162.

XNoot
2

Rapport «Verinnerlijking van administratieve lasten» van het Instituut voor Onderzoek van Overheidsuitgaven, 13 augustus 2005. Het rapport is te raadplegen op www.actal.nl.

XNoot
3

Besluit van 4 februari 2005, houdende wijziging van het Instellingsbesluit Adviescollege toetsing administratieve lasten in verband met de taakuitbreiding met administratieve lasten voor burgers, Stb. 2005, 113.

Naar boven