Besluit van 12 december 2005, houdende wijziging van het Warenwetbesluit bestuurlijke boeten in verband met nieuwe hygiëneregels voor levensmiddelen, van het Warenwetbesluit Vlees, gehakt en vleesproducten inzake het federgetal en gepaneerde waren, en van het Warenwetbesluit hygiëne van levensmiddelen

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Op de voordracht van Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 21 november 2005, VGP/VL 2636447, gedaan in overeenstemming met Onze Ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, van Economische Zaken, en van Justitie;

Gelet op de artikelen 4, eerste lid, 8, eerste lid, aanhef en onder b, en 32b, eerste lid, van de Warenwet;

De Raad van State gehoord (advies van 2 december 2005, nr. W13.05.0519/III);

Gezien het nader rapport van Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 6 december 2005, VGP/VL 2642277, uitgebracht in overeenstemming met Onze Ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, van Economische Zaken, en van Justitie;

Hebben goedgevonden en verstaan:

ARTIKEL I

De bijlage bij het Warenwetbesluit bestuurlijke boeten wordt als volgt gewijzigd:

A

De tabel Inhoud wordt als volgt gewijzigd:

1. De rubriek D-64 Warenwetregeling Hygiëne van levensmiddelen vervalt.

2. Aan de paragraaf Productie wordt toegevoegd:

D-75 Warenbesluit hygiëne van levensmiddelen.

B

De tabel Omschrijving van de overtreding en bijbehorend Boetebedrag per categorie wordt als volgt gewijzigd:

1. Rubriek D-20 Warenwetbesluit Eiprodukten met bijbehorende vermeldingen wordt als volgt gewijzigd:

a. De omschrijvingen:

1°. D-20.1.2 tot en met D-20.1.7;

2°. D-20.2.1 tot en met D-20.3.1; en

3°. D-20.5.1 tot en met D-20.6.2;

met bijbehorende vermeldingen, vervallen.

b. Bij omschrijving D-20.4.1 wordt «art. 2 lid 4» vervangen door: art. 2 lid 2.

2. In de rubriek D-38 Warenwetbesluit Verpakte waters wordt een omschrijving met bijbehorende vermeldingen ingevoegd, luidende:

D-38.3.3  art. 2 lid 3 j°. art. 8 lid 4    € 450,–  € 900,–.

3. Rubriek D-39 Warenwetbesluit Visserijprodukten, slakken en kikkerbillen wordt als volgt gewijzigd:

a. Een omschrijving met bijbehorende vermeldingen wordt ingevoegd, luidende:

D-39.0.0  art. 2 lid 1 j° art. 5       € 450,–  € 900,–.

b. De omschrijvingen D-39.1.2 en D-39.1.3 tot en met D-39.1.54 met bijbehorende vermeldingen, vervallen.

4. In rubriek D-41 Warenwetbesluit Vlees, gehakt en vleesproducten vervallen de omschrijvingen D-41.2.2 tot en met D-41.2.5 met bijbehorende vermeldingen.

5. Rubriek D-43 Warenwetbesluit Zuivel wordt als volgt gewijzigd:

a. De omschrijvingen:

1°. D-43.3.1 tot en met D-43.3.3;

2°. D-43.12.2 tot en met D-43.12.4;

3°. D-43.12.6 tot en met D-43.13.3;

4°. D-43.13.5; en

5°. D-43.13.7 tot en met D-43.15

met bijbehorende vermeldingen, vervallen.

b. Bij omschrijving D-43.12.5 wordt «art.10 lid 1» vervangen door: art. 10.

6. In rubriek D-63 Warenwetbesluit Bereiding en behandeling van levensmiddelen vervallen de omschrijvingen:

a. D-63.1.1 tot en met D-63.1.4;

b. D-63.1.19 en D-63.1.20; en

c. D-63.5.1 tot en met D-63.5.73;

met bijbehorende vermeldingen.

7. Rubriek D-64 Warenwetregeling Hygiëne in levensmiddelen vervalt.

8. Een rubriek wordt toegevoegd, luidende:

D-75

Warenwetbesluit hygiëne van levensmiddelen

 

Omschrijving van de overtreding

Boetebedrag per categorie

  

I

II

D-75.1.1

art. 2 lid 1 j° art. 4.2 van Vo. (EG) 852/2004 j° bijl. II hfdst. I.1 van Vo. (EG) 852/2004

€ 900,–

€ 1800,–

D-75.1.2

art. 2 lid 1 j° art. 4.2 van Vo. (EG) 852/2004 j° bijl. II hfdst. IX.4 eerste volzin van Vo. (EG) 852/2004

€ 900,–

€ 1800,–

D-75.1.3

art. 2 lid 1 overig

€ 450,–

€ 900,–

D-75.2

art. 2 lid 2

€ 450,–

€ 900,–

D-75.3

art. 2 lid 3

€ 450,–

€ 900,–

D-75.5.1

art. 2 lid 4 j° art. 8 lid 1

€ 450,–

€ 900,–

D-75.5.2

art. 2 lid 4 j° art. 8 lid 2

€ 450,–

€ 900,–

D-75.5.3

art. 2 lid 4 j° art. 8 lid 3

€ 450,–

€ 900,–.

ARTIKEL II

Het Warenwetbesluit Vlees, gehakt en vleesproducten wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de huidige tekst wordt de aanduiding «1.» geplaatst.

2. Een lid wordt toegevoegd, luidende:

  • 2. Het eerste lid is niet van toepassing op:

    a. een voorverpakte eetwaar als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder c, van het Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen; of

    b. een onverpakte waar ten aanzien waarvan de hoeveelheid vlees voor het publiek duidelijk zichtbaar is aangebracht op het voorwerp waarin of waarop de waar zich bevindt, of op een onmiddellijk boven bedoeld voorwerp geplaatst(e) bord of kaart.

B

Artikel 5, tweede lid, komt te luiden:

  • 2. Het eerste lid is niet van toepassing indien de daar bedoelde waar:

    a. zich bevindt in azijn, in een waterige keukenzoutoplossing, of in een andere waterige oplossing;

    b. bereid is met gelei;

    c. een voorverpakte eetwaar is als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder c, van het Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen; of

    d. onverpakt is, en de hoeveelheid vlees van de waar voor het publiek duidelijk zichtbaar is aangebracht op het voorwerp waarin of waarop de waar zich bevindt of op een onmiddellijk boven bedoeld voorwerp geplaatst(e) bord of kaart.

ARTIKEL III

In artikel 2, derde lid, van het Warenwetbesluit hygiëne van levensmiddelen wordt «artikel 3, zesde lid» vervangen door: artikel 3, vierde lid.

ARTIKEL IV

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2006.

Lasten en bevelen dat dit besluit met de daarbij behorende nota van toelichting in het Staatsblad zal worden geplaatst.

histnoot

’s-Gravenhage, 12 december 2005

Beatrix

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

J. F. Hoogervorst

Uitgegeven de tweeëntwintigste december 2005

De Minister van Justitie,

J. P. H. Donner

NOTA VAN TOELICHTING

Bestuurlijke boeten (artikel I)

In de bijlage van het Warenwetbesluit bestuurlijke boeten is omschreven voor welke overtredingen de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een boete kan opleggen aan de natuurlijke persoon of rechtspersoon aan welke die overtreding kan worden toegerekend. Die bijlage dient te worden aangepast, gezien de totstandkoming van het Warenwetbesluit hygiëne van levensmiddelen. Artikel I zorgt daarvoor.

Vrijwel alle in artikel I, onder B, 7°, bedoelde overtredingen worden beboet met een bedrag van € 450,– voor de kleine bedrijven (50 of minder werknemers) en een boete van € 900,– voor de zogenaamde grote bedrijven (meer dan 50 werknemers). Overtreding van de hier in het geding zijnde voorschriften vertonen, voor zover zij door een bestuurlijke boete kunnen worden afgedaan, een goed vergelijkbare mate van (geringe) ernst.

In twee gevallen (D-75.1.1 en D-75.1.2) is – conform hetgeen tot 1 januari 2006 het geval was bij overtreding van artikel 6, eerste en tweede lid, van de Warenwetregeling Hygiëne van levensmiddelen – wegens de grotere gevaarzetting een hogere boete voorzien.

Voor een verdere toelichting inzake de hoogte van deze bedragen zij verwezen naar de nota van toelichting bij het Warenwetbesluit bestuurlijke boeten.

Wijziging Warenwetbesluit Vlees, gehakt en vleesproducten (artikel II)

De artikelen 4 en 5 van het Warenwetbesluit Vlees, gehakt en vleesproducten stelden ter bescherming van de consument regels inzake de ten hoogste toegelaten hoeveelheid zetmeel in gepaneerde waren respectievelijk de ten hoogste toegelaten hoeveelheid water in gehakt en eetwaren met ten minste 80% vlees.

Bij het vaststellen van deze voorschriften was het nog niet verplicht bepaalde hoeveelheden van de bij de bereiding van een waar gebruikte ingrediënten, te vermelden op het etiket van voorverpakte eet- en drinkwaren. Inmiddels is die verplichting opgenomen in artikel 10 van het Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen (kwantitatieve ingrediëntendeclaratie, ook wel aangeduid met «kwid»). In artikel 1, eerste lid, onder c, van dat besluit, is aangegeven wat verstaan wordt onder «voorverpakte eet- of drinkwaar1».

Na de inwerkingtreding van het voorschrift voorverpakte eet- en drinkwaren te voorzien van een kwid, was het niet zinvol ten aanzien van die waren beperkingen te blijven stellen aan de toegelaten hoeveelheid zetmeel onderscheidenlijk water. De in een waar aanwezige hoeveelheid vlees is bij deze voorverpakte eetwaren immers vermeld in de ingrediëntendeclaratie, zodat consumenten daarvan kennis kunnen nemen vóór hun aankoopbeslissing. Bij artikel II van dit besluit is daarom bepaald dat deze beperkingen inzake de toegelaten hoeveelheden zetmeel en water, niet van toepassing zijn indien de desbetreffende eetwaren zijn voorverpakt of – bij onverpakte waren – indien op of bij het schap de hoeveelheid vlees van de waar vermeld is. Nederland is bevoegd deze eis met betrekking tot onverpakte waren te stellen, gelet op artikel 14 van richtlijn 2000/13/EG2.

Wijziging Warenwetbesluit hygiëne van levensmiddelen (artikel III)

Van de gelegenheid is gebruik gemaakt een evidente fout in artikel 2, derde lid, van het Warenwetbesluit hygiëne van levensmiddelen te herstellen.

Administratieve lasten

Dit besluit heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten voor de burger en het bedrijfsleven. Het ontwerpbesluit is voorgelegd aan de Adviescommissie toetsing administratieve lasten (Actal), maar dat college heeft het ontwerpbesluit niet geselecteerd voor een toets op de gevolgen voor de administratieve lasten.

Notificatie

Het ontwerpbesluit is niet gemeld aan de Commissie van de Europese Gemeenschappen, ter voldoening aan artikel 8, eerste lid, van richtlijn nr. 98/34/EG van het Europees Parlement en de Raad van 22 juni 1998 betreffende een informatieprocedure op het gebied van normen en technische voorschriften (PbEG L 204). De artikelen I en III van dit besluit zijn namelijk geen technische voorschriften in de zin van richtlijn 98/34/EG, terwijl bij artikel II gebruik wordt gemaakt van een vrijwaringsclausule in artikel 14 van richtlijn 2000/13/EG zodat notificatie op de voet van artikel 10, eerste lid, derde streepje, van richtlijn 98/34/EG achterwege kan blijven.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

J. F. Hoogervorst


XHistnoot

Het advies van de Raad van State is openbaar gemaakt door terinzagelegging bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Tevens zal het advies met de daarbij ter inzage gelegde stukken worden opgenomen in het bijvoegsel bij de Staatscourant van 10 januari 2006, nr. 7.

XNoot
1

De verkoopeenheid die bestemd is als zodanig aan de eindverbuiker of aan een instelling te worden afgeleverd en bestaat uit een eet- of drinkwaar en haar verpakking.

XNoot
2

Richtlijn nr. 2000/13/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 20 maart 2000 betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgeving der lidstaten inzake de etikettering en presentatie van levensmiddelen alsmede inzake de daarvoor gemaakte reclame (PbEG L 109).

Naar boven