Wet van 16 juni 2005 tot wijziging van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten, de Wet op de toegang tot ziektekostenverzekeringen 1998 en de Ziekenfondswet in verband met invoering van een identificatieplicht bij het verkrijgen van zorg, invoering van het Sofi-nummer in de Wtz 1998, elektronisch berichtenverkeer in de Ziekenfondswet en enige andere wijzigingen (fraudebestrijding zorgverzekeringswetten)

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten:

Alzo Wij in overweging genomen hebben, dat het wenselijk is bepalingen vast te stellen met betrekking tot de doelmatige uitvoering en de bestrijding en het tegengaan van fraude in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten, de Wet op de toegang tot ziektekostenverzekeringen 1998 en de Ziekenfondswet, alsmede enige wijzigingen in de Wet op de toegang tot ziektekostenverzekeringen 1998 en in de Ziekenfondswet aan te brengen;

Zo is het, dat Wij, de Raad van State gehoord, en met gemeen overleg der Staten-Generaal, hebben goedgevonden en verstaan, gelijk Wij goedvinden en verstaan bij deze:

ARTIKEL I

De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten wordt gewijzigd als volgt:

A

Na artikel 10 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 10a

  • 1. Degene die als verzekerde zijn aanspraak op een bij ministeriële regeling aangewezen vorm van zorg geldend wil maken, verstrekt aan de persoon of instelling tot wie onderscheidenlijk welke hij zich wendt voor het ontvangen van de desbetreffende zorg, een identiteitsbewijs als bedoeld in artikel 1, eerste lid van de Wet op de identificatieplicht of een ander bij ministeriële regeling aan te wijzen document ter inzage waarmee zijn identiteit kan worden vastgesteld. Indien het identiteitsbewijs niet onmiddellijk ter inzage kan worden verstrekt, kan de persoon of instelling bepalen dat uiterlijk binnen een termijn van veertien dagen aan deze verplichting wordt voldaan.

  • 2. De persoon of instelling die de in het eerste lid bedoelde zorg verleent, stelt de identiteit van degene aan wie deze zorg wordt verleend vast aan de hand van het ter inzage verstrekte document.

B

In artikel 42, vierde lid, wordt na de zinsnede «dient een overeenkomst als bedoeld in het eerste lid in ieder geval in te houden» een zinsnede ingevoegd, luidende: een bepaling betreffende de verplichting als bedoeld in artikel 10a, tweede lid,.

C

In artikel 65d wordt onder vernummering van het tweede lid tot derde lid een lid ingevoegd, luidende:

  • 2. Het besluit tot terugvordering levert een executoriale titel op in de zin van het Tweede Boek van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering.

ARTIKEL II

De Wet op de toegang ziektekostenverzekeringen 1998 wordt gewijzigd als volgt:

A

Na artikel 4 worden twee artikelen ingevoegd, luidende:

Artikel 4a

  • 1. In de administratie van de ziektekostenverzekeraars en het uitvoeringsorgaan ter zake van de uitvoering van deze wet wordt van de personen met wie een overeenkomst van standaardverzekering is gesloten, het sociaal-fiscaalnummer, bedoeld in artikel 2, derde lid, onderdeel j, van de Algemene wet inzake rijksbelastingen, opgenomen, tenzij aan de betrokken persoon geen sociaal-fiscaalnummer is bekendgemaakt.

  • 2. Bij de verstrekking van gegevens ter uitvoering van deze wet met betrekking tot personen met wie een overeenkomst van standaardverzekering is gesloten, wordt door de ziektekostenverzekeraars, het uitvoeringsorgaan en de in artikel 4b genoemde instanties gebruik gemaakt van het sociaal-fiscaalnummer.

Artikel 4b

De Rijksbelastingdienst, het gemeentebestuur, de Informatie Beheer Groep, genoemd in de Wet verzelfstandiging informatiseringsbank, de ziekenfondsen, toegelaten overeenkomstig artikel 34 van de Ziekenfondswet, de ziektekostenverzekeraars en het uitvoeringsorgaan, zijn bevoegd uit eigen beweging en verplicht op verzoek uit de onder hun verantwoordelijkheid gevoerde administratie, aan elkaar of aan een daartoe door of vanwege een van deze instanties aangewezen persoon de gegevens te verstrekken die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van deze wet. De verstrekking van de gegevens geschiedt kosteloos, tenzij bij of krachtens wet anders is bepaald.

B

In artikel 8 wordt in de eerste volzin na «schadebedragen» toegevoegd: waarvan aan het uitvoeringsorgaan opgave is gedaan.

C

In artikel 10, vijfde lid, wordt «kan zijn beslissing herroepen» vervangen door: kan binnen 5 jaar na de in het vierde lid bedoelde mededeling zijn beslissing herroepen.

D

Voor artikel 24 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 23a

Onze Minister kan beleidsregels vaststellen met betrekking tot de werkwijze en de uitoefening van de taken van het uitvoeringsorgaan.

E

Aan artikel 24, tweede lid, wordt na «Het uitvoeringsorgaan kan, gehoord de Pensioen- & Verzekeringskamer, regels stellen voor de inrichting van de administratie van de ziektekostenverzekeraars voor zover het betreft de uitvoering van de omslagregeling» toegevoegd: , voor het door de accountant uit te voeren controleonderzoek van de opgaven, bedoeld in artikel 15, tweede lid, alsmede voor de door de accountant af te geven verklaringen of mededelingen.

F

Aan artikel 24 worden twee leden toegevoegd, luidende:

  • 4. De ziektekostenverzekeraar machtigt bij de opdracht tot het doen van een controleonderzoek, bedoeld in artikel 15, tweede lid, de accountant schriftelijk, aan het uitvoeringsorgaan alle inlichtingen te verstrekken, die redelijkerwijze geacht kunnen worden nodig te zijn voor de uitvoering van de haar bij of krachtens deze wet opgelegde taak en legt hem bij die opdracht tevens de verplichting op volledige medewerking te verlenen aan onderzoeken van het uitvoeringsorgaan en hem inzage te geven in de zakelijke bescheiden betrekking hebbende op gedane opgaven. Het uitvoeringsorgaan stelt de ziektekostenverzekeraar in de gelegenheid aanwezig te zijn bij het verstrekken van inlichtingen door de accountant.

  • 5. Indien de accountant naar het oordeel van het uitvoeringsorgaan niet of niet meer de nodige waarborgen biedt dat deze de toevertrouwde taak met betrekking tot de ziektekostenverzekeraar naar behoren zal vervullen, kan het uitvoeringsorgaan, gehoord de Pensioen- & Verzekeringskamer, bepalen dat hij niet bevoegd is een verklaring als bedoeld in het tweede lid van artikel 15 met betrekking tot die ziektekostenverzekeraar af te leggen.

G

In artikel 27, derde lid, wordt «een verklaring omtrent de getrouwheid» gewijzigd in: een verklaring omtrent de getrouwheid en rechtmatigheid.

ARTIKEL III

De Ziekenfondswet wordt gewijzigd als volgt:

A

In artikel 3, vierde lid, onderdeel d, wordt «artikel 1, onderdeel i, van de Werkloosheidswet» vervangen door: artikel 1, onderdeel g, van de Werkloosheidswet.

B

Aan artikel 3d wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 10. Voor de toepassing van het eerste lid, geschiedt de toerekening van de gemeenschappelijke inkomensbestanddelen en bestanddelen van de rendementsgrondslag van de verzekerde en zijn partner overeenkomstig artikel 2.17 van de Wet inkomstenbelasting 2001. Onder partner wordt verstaan degene die partner is in de zin van artikel 1.2, van de Wet inkomstenbelasting 2001 en degene die geen keuze voor behandeling als binnenlandse belastingplichtige als bedoeld in artikel 1.2, derde lid, onderdeel b, van de Wet inkomstenbelasting 2001 heeft gedaan of heeft kunnen doen.

    In geval de verzekerde en zijn partner beiden belastingplichtig zijn, geldt de gemaakte keuze, bedoeld in de artikelen 1.2, eerste lid, onderdeel b, en 2.17, tweede lid, van de Wet inkomstenbelasting 2001 ook voor de toepassing van het eerste lid.

C

Na artikel 9 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 9a

  • 1. Degene die als verzekerde zijn aanspraak op een bij ministeriële regeling aangewezen verstrekking geldend wil maken, verstrekt aan de persoon of instelling tot wie onderscheidenlijk welke hij zich voor het ontvangen van de desbetreffende verstrekking wendt, een identiteitsbewijs als bedoeld in artikel 1, eerste lid van de Wet op de identificatieplicht of een ander bij ministeriële regeling aan te wijzen document ter inzage waarmee zijn identiteit kan worden vastgesteld. Indien het identiteitsbewijs niet onmiddellijk ter inzage kan worden verstrekt, kan de persoon of instelling bepalen dat uiterlijk binnen een termijn van veertien dagen aan deze verplichting wordt voldaan.

  • 2. De persoon of instelling die in de in het eerste lid bedoelde verstrekking verleent, stelt de identiteit van degene aan wie deze zorg wordt verleend vast aan de hand van het ter inzage verstrekte document.

D

Artikel 34 wordt gewijzigd als volgt:

1. Onderdeel e van het derde lid wordt vervangen door:

e. waarvan het beleid wordt bepaald door natuurlijke personen van wie de deskundigheid naar het oordeel van het College zorgverzekeringen voldoende is voor de uitoefening van de taken van een ziekenfonds,.

2. In het derde lid wordt onder verlettering van de onderdelen f, g en h tot g, h en i een onderdeel ingevoegd, luidende:

f. waarvan het beleid wordt bepaald of mede bepaald door natuurlijke personen wier voornemens, handelingen of antecedenten het College zorgverzekeringen geen aanleiding geven tot het oordeel dat de betrouwbaarheid van deze personen, met het oog op de belangen van de verzekerden die ingevolge deze wet moeten worden gediend, niet buiten twijfel staat,.

3. In het vijfde lid wordt «is het derde lid, onderdeel e,» vervangen door: zijn de onderdelen e en f van het derde lid.

E

Na artikel 38c wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 39

  • 1. Een ziekenfonds maakt voor de uitwisseling van gegevens ten behoeve van de uitvoering van deze wet gebruik van een elektronische infrastructuur.

  • 2. Het College zorgverzekeringen kan regels stellen met betrekking tot de in het eerste lid bedoelde gegevensuitwisseling. De regels kunnen betrekking hebben op:

    a. de wijze waarop het gebruik van de infrastructuur wordt georganiseerd en beheerd, waaronder begrepen de inrichting en instandhouding van een gemeenschappelijke database;

    b. de wijze waarop de uitwisseling van gegevens plaatsvindt, waaronder begrepen de aansluiting van ziekenfondsen op deze infrastructuur;

    c. de aard en omvang van de gegevensuitwisseling en de voorschriften waaraan de gegevensuitwisseling ten minste moet voldoen;

    d. de financiering van het gebruik van de infrastructuur en de wijze waarop de kosten ervan worden verdeeld.

F

In artikel 44, derde lid, wordt na de zinsnede «dient een overeenkomst als bedoeld in het eerste lid in ieder geval in te houden» een zinsnede ingevoegd, luidende: een bepaling betreffende de verplichting als bedoeld in artikel 9a, tweede lid,.

G

In artikel 83d wordt onder vernummering van het tweede lid tot derde lid een lid ingevoegd, luidende:

  • 2. Het besluit tot terugvordering levert een executoriale titel op in de zin van het Tweede Boek van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering.

ARTIKEL IV

Indien het bij koninklijke boodschap van 17 juli 2003 ingediende voorstel van wet houdende wijziging van de Ziekenfondswet, de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en enkele andere wetten, in verband met herziening van het overeenkomstenstelsel in de sociale ziektekostenverzekering alsmede enkele andere wijzigingen (Wet herziening overeenkomstenstelsel zorg) (Kamerstukken II, 2002/03, 28 994) tot wet is verheven en vóór deze wet in werking is getreden, wordt deze wet gewijzigd als volgt:

A

Artikel I, onderdeel B komt te luiden:

B

Artikel 43, eerste lid, onderdeel f, komt te luiden:

f. de administratieve voorwaarden die partijen bij de uitvoering van de overeenkomst in acht zullen nemen, waaronder in elk geval de in artikel 10a, tweede lid, genoemde verplichting.

B

Artikel III, onderdeel F, komt te luiden:

F

Artikel 45, eerste lid, onderdeel f, komt te luiden:

f. de administratieve voorwaarden die partijen bij de uitvoering van de overeenkomst in acht zullen nemen, waaronder in elk geval de in artikel 9a, tweede lid, genoemde verplichting.

ARTIKEL V

De artikelen van deze wet treden in werking op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip, dat voor de verschillende artikelen of onderdelen daarvan verschillend kan worden vastgesteld met dien verstande dat Artikel III, onderdeel B, terugwerkt tot en met 1 januari 2001.

Lasten en bevelen dat deze in het Staatsblad zal worden geplaatst, en dat alle ministeries, autoriteiten, colleges en ambtenaren wie zulks aangaat, aan de nauwkeurige uitvoering de hand zullen houden.

histnoot

Gegeven te

’s-Gravenhage, 16 juni 2005

Beatrix

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

J. F. Hoogervorst

Uitgegeven de twaalfde juli 2005

De Minister van Justitie,

J. P. H. Donner


XHistnoot

Kamerstuk 29 623

Naar boven