Besluit van 22 juni 2004, houdende wijziging van het Warenwetbesluit Voedingswaarde-informatie levensmiddelen inzake salatrims, en van het Warenwetbesluit Vlees, gehakt en vleesproducten inzake maatregelen ten aanzien van werkplaatsen

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Op de voordracht van Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 17 mei 2004, VGB/VL 2480958, gedaan in overeenstemming met Onze Ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, en van Economische Zaken;

Gelet op:

– richtlijn nr. 2003/120/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 5 december 2005 (PbEU L 333) tot wijziging van richtlijn 90/496/EEG van de Raad van de Europese Unie inzake de voedingswaarde-etikettering van levensmiddelen;

– richtlijn nr. 94/65/EEG van de Raad van de Europese Unie van 14 december 1994 tot vaststelling van voorschriften voor de productie en het in de handel brengen van gehakt, vlees en vleesbereidingen (PbEG L 368); en

– artikel 5, eerste lid, artikel 13, onder a, en artikel 14, van de Warenwet;

De Raad van State gehoord (advies van 3 juni 2004, No. W13.04.0200/III);

Gezien het nader rapport van Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 15 juni 2004, VGB/VL 249895, uitgebracht in overeenstemming met Onze Ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, en van Economische Zaken;

Hebben goedgevonden en verstaan:

ARTIKEL I

Aan artikel 10, eerste lid, van het Warenwetbesluit Voedingswaarde-informatie levensmiddelen1 wordt onder verwijdering van de punt aan het einde van onderdeel f een onderdeel toegevoegd, luidende:

g. salatrims: 25 kJ/g – 6 kcal/g.

ARTIKEL II

Artikel 2a van het Warenwetbesluit Vlees, gehakt en vleesproducten2 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het tweede lid komt te luiden:

  • 2. Onze Minister stelt ter uitvoering van richtlijn 94/65/EG bij ministeriële regeling nadere regels met betrekking tot:

    a. de erkenning van werkplaatsen, bedoeld in artikel 2, derde lid, en de intrekking daarvan; en

    b. de bereiding, behandeling, bewerking, verwerking en verhandeling van vleesbereidingen en gehakt vlees, bedoeld in het eerste lid.

2. Een lid wordt toegevoegd, luidende:

  • 3. Bij de in het tweede lid bedoelde regeling wordt gebruik gemaakt van de mogelijkheden, bedoeld in artikel 4, artikel 5, vijfde lid, en artikel 6, van richtlijn 94/65/EG. De afwijking, bedoeld in artikel 5, vijfde lid, eerste alinea, van richtlijn 94/65/EG, geldt uitsluitend voor werkplaatsen die:

    a. per week niet meer dan 7,5 ton vleesbereidingen produceren; of

    b. op grond van artikel 10 van het Besluit produktie en handel vers vlees zijn erkend en per week niet meer dan 5 ton vleesbereidingen produceren.

ARTIKEL III

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin het wordt geplaatst.

Lasten en bevelen dat dit besluit met de daarbij behorende nota van toelichting in het Staatsblad zal worden geplaatst.

histnoot

's-Gravenhage, 22 juni 2004

Beatrix

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

J. F. Hoogervorst

Uitgegeven de achtste juli 2004

De Minister van Justitie,

J. P. H. Donner

NOTA VAN TOELICHTING

Artikel I

Op 20 december 2003 is gepubliceerd richtlijn nr. 2003/120/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 5 december 2003 (PbEU L 333) tot wijziging van richtlijn 90/496/EEG van de Raad van de Europese Unie inzake de voedingswaarde-etikettering van levensmiddelen, verder te noemen: richtlijn 2003/120/EG.

Richtlijn 2003/120/EG stelt regels voor de berekening van de energetische waarde van salatrims. Salatrims zijn nieuwe voedselingrediënten voor gebruik in bakkerijproducten en zoetwaren met verminderde verbrandingswaarde. Dit gebruik is onlangs toegestaan bij beschikking nr. 2003/867/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 1 december 2003 (PbEU L 326) tot verlening van een vergunning voor het in de handel brengen van salatrims als nieuwe voedselingrediënten krachtens verordening (EG) nr. 258/97 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie.

Bij artikel I wordt richtlijn 2003/120/EG uitgevoerd door de omrekeningsfactoren die gebruikt moeten worden bij de berekening van de energetische waarde van salatrims, toe te voegen aan artikel 10, eerste lid, van het Warenwetbesluit Voedingswaarde-informatie levensmiddelen.

In onderstaande transponeringstabel is het verband weergegeven tussen enerzijds richtlijn 2003/120/EG, en anderzijds dit besluit en het bij dit besluit gewijzigde Warenwetbesluit Voedingswaarde-informatie levensmiddelen.

Richtlijn 2003/120/EGDit besluit/Warenwetbesluit Voedingswaarde-informatie levensmiddelen
artikel 1artikel I/artikel 10, eerste lid, onder g
artikel 2, eerste lidaanhef en artikel III/
artikel 2, tweede lid-/- (geen implementatie vereist)
artikelen 3 en 4-/- (geen implementatie vereist)

Artikel II

Op 31 december 1994 is gepubliceerd richtlijn nr. 94/65/EG van de Raad van de Europese Unie van 14 december 1994 tot vaststelling van voorschriften voor de productie en het in de handel brengen van gehakt, vlees en vleesbereidingen (PbEG L 368), verder te noemen: richtlijn 94/65/EG.

Richtlijn 94/65/EG is deels geïmplementeerd bij de Warenwetregeling Gehakt vlees en vleesbereidingen. Bij deze implementatie is destijds aangegeven dat het niet noodzakelijk werd geacht artikel 8, derde en vierde lid, van richtlijn 94/65/EG, om te zetten in nationale wetgeving, aangezien die bepalingen instructies aan de Nederlandse overheid zijn die geen omzetting zouden behoeven. Inmiddels is gebleken dat hierdoor verwarring kan ontstaan bij betrokkenen. Met het oog daarop is het gewenst artikel 8, derde en vierde lid, van richtlijn 94/65/EG, alsnog te implementeren in de Warenwetregeling Gehakt vlees en vleesbereiding.

Artikel 2a van het Warenwetbesluit Vlees, gehakt en vleesproducten bood de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport daartoe echter nog niet de mogelijkheid. Bij artikel II van dit besluit is artikel 2a zodanig gewijzigd dat bij ministeriële regeling nu ook regels kunnen worden gesteld ter uitvoering van artikel 8, derde en vierde lid, van richtlijn 94/65/EG. De mogelijke verwarring over de bevoegdheid van de minister ter zake van de verlening, schorsing en intrekking van een erkenning is hiermee weggenomen.

Administratieve lasten

Dit besluit leidt niet tot administratieve lasten voor het bedrijfsleven. Het ontwerpbesluit is voorgelegd aan het Adviescollege toetsing administratieve lasten (Actal), maar dat college heeft het ontwerp niet geselecteerd voor een toets op de gevolgen voor de administratieve lasten voor het bedrijfsleven.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

J. F. Hoogervorst


XNoot
1

Stb. 1993, 483, zoals gewijzigd bij besluit van 17 maart 2000, Stb. 150.

XNoot
2

Stb. 1998, 351, laatstelijk gewijzigd bij besluit van 19 augustus 2002, Stb. 443.

XHistnoot

Het advies van de Raad van State wordt niet openbaar gemaakt op grond van artikel 25a, vijfde lid j° vierde lid, onder b van de Wet op de Raad van State, omdat het uitsluitend opmerkingen van redactionele aard bevat.

Naar boven