Besluit van 3 september 2001 tot wijziging van het Besluit nevenzittingsplaatsen in verband met de aanwijzing van Haarlemmermeer als nevenzittingsplaats van de arrondissementsrechtbank te Haarlem

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Op de voordracht van Onze Minister van Justitie van 21 augustus 2001, nr. 5115 944/01/6;

Gelet op artikel 50, tweede lid, juncto artikel 34, tweede lid, van de Wet op de rechterlijke organisatie;

De Raad van State gehoord (advies van 24 augustus 2001, nr. W03.01.0417/I);

Gezien het nader rapport van de Minister van Justitie van 30 augustus 2001, nr. 5117613/01/6;

Hebben goedgevonden en verstaan:

ARTIKEL I

In het Besluit nevenzittingsplaatsen1 wordt na artikel 3b een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 3c

  • 1. De arrondissementsrechtbank te Haarlem kan, voor zover het betreft de enkelvoudige en meervoudige kamers voor strafzaken, buiten de hoofdplaats van het arrondissement terechtzittingen houden in de nevenzittingsplaats Haarlemmermeer.

  • 2. De president van de arrondissementsrechtbank te Haarlem bepaalt welke zaken op de terechtzittingen van de nevenzittingsplaats Haarlemmermeer zullen worden behandeld.

  • 3. De kamers, bedoeld in het eerste lid, kunnen in de nevenzittingsplaats Haarlemmermeer alle werkzaamheden, ook buiten de terechtzitting, verrichten waartoe zij ook in de hoofdplaats bevoegd zijn.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin het wordt geplaatst.

Lasten en bevelen dat dit besluit met de daarbij behorende nota van toelichting in het Staatsblad zal worden geplaatst.

histnoot

's-Gravenhage, 3 september 2001

Beatrix

De Minister van Justitie,

A. H. Korthals

Uitgegeven de zesde september 2001

De Minister van Justitie,

A. H. Korthals

NOTA VAN TOELICHTING

De luchthaven Schiphol ligt in de gemeente Haarlemmermeer en valt daarmee onder de jurisdictie van de arrondissementsrechtbank te Haarlem. Het onderhavige besluit strekt ertoe de gemeente Haarlemmermeer aan te wijzen als nevenzittingsplaats van de arrondissementsrechtbank te Haarlem voor de behandeling van enkelvoudige en meervoudige strafzaken. Daartoe wordt een nieuw artikel 3c ingevoegd in het Besluit nevenzittingsplaatsen.

De luchthaven Schiphol levert een belangrijk aandeel in het aantal zaken dat bij de arrondissementsrechtbank te Haarlem wordt aangebracht. Het merendeel van deze zaken betreft – al dan niet internationaal getinte – strafzaken. In dit kader kan onder meer gedacht worden aan diefstal, delicten op grond van de Opiumwet, fraude en bedrog, mensensmokkel en smokkel van wapens en munitie. De Koninklijke Marechaussee op Schiphol is belast met de opsporing van deze strafbare feiten. Door de toename van het aantal passagiers en van het goederenvervoer op Schiphol, neemt ook het aantal op Schiphol geconstateerde strafbare feiten toe.

In het eerste lid van artikel 3c wordt Haarlemmermeer aangewezen als nevenzittingsplaats van de arrondissementsrechtbank te Haarlem voor de behandeling van strafzaken. De aanwijzing van Haarlemmermeer als nevenzittingsplaats van de rechtbank te Haarlem is met name ingegeven door de wens om de aan Schiphol gerelateerde strafzaken aldaar te kunnen behandelen. Haarlemmermeer is overigens ook reeds aangewezen als nevenzittingsplaats van de arrondissementsrechtbank te 's-Gravenhage voor de behandeling van vreemdelingenzaken (zie de artikelen 3a van het Besluit nevenzittingsplaatsen en 7.1 van het Vreemdelingenbesluit 2000). Als gevolg van de toename van het aantal aan Schiphol gerelateerde strafzaken, beschikt de rechtbank te Haarlem niet altijd over voldoende zittingsruimte om strafzaken (op korte termijn) te behandelen. Bovendien is in Haarlem zelf op korte termijn onvoldoende vervangende zittingsruimte aanwezig die aan de eisen van veiligheid en beveiliging voldoet. Op Schiphol beschikt de Koninklijke Marechaussee over een aantal gebouwen, die als zittingsruimte kunnen worden ingericht. De beveiliging van op Schiphol te houden terechtzittingen kan worden gegarandeerd door inzet van de Koninklijke Marechaussee. Een ander voordeel is dat op Schiphol medische voorzieningen aanwezig zijn. De Koninklijke Marechaussee beschikt namelijk over een politiearts en over andere eerstelijns medische voorzieningen. Overigens zal nader worden bezien of op Schiphol een structurele voorziening zal worden getroffen voor de opsporing en berechting van strafbare feiten, waaronder ook de opvang van verdachten.

In het licht van het voorgaande is het wenselijk dat Haarlemmermeer wordt aangewezen als nevenzittingsplaats van de arrondissementsrechtbank te Haarlem. Aan het in gebruik nemen van Haarlemmermeer als nevenzittingsplaats bestaat, gezien genoemd gebrek aan vervangende zittingsruimte bij de rechtbank te Haarlem, op korte termijn behoefte.

Voor de in de nevenzittingsplaats Haarlemmermeer te houden terechtzittingen geldt ingevolge het tweede lid van artikel 3c dat de president van de rechtbank bepaalt welke zaken in Haarlemmermeer zullen worden behandeld. Daarnaast regelt het derde lid van artikel 3c dat de leden van de strafkamers die een zaak in Haarlemmermeer behandelen, daar dezelfde bevoegdheden hebben als in de hoofdplaats van het arrondissement. Deze bepalingen komen overeen met onder meer de artikelen 1(belastingzaken van de gerechtshoven) en 3 (bestuursrechtelijke zaken) van het Besluit nevenzittingsplaatsen.

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen. De (eventuele) extra kosten die zijn verbonden aan het houden van terechtzittingen op Schiphol worden opgevangen binnen de bestaande begrotingskaders.

De Minister van Justitie,

A. H. Korthals


XNoot
1

Stb. 1992, 331, laatstelijk gewijzigd bij besluit van 13 juni 2001, Stb. 306.

XHistnoot

Het advies van de Raad van State wordt niet openbaar gemaakt op grond van artikel 25a, vijfde lid jo vierde lid, onder b van de Wet op de Raad van State, omdat het zonder meer instemmend luidt.

Naar boven