Besluit van 19 december 2000 tot verlenging van de vrijstelling accijns voor de binnenvaart

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Op de voordracht van de Staatssecretaris van Financiën van 14 november 2000, nr. WV2000/775 M, directoraat-generaal voor Fiscale Zaken, directie Wetgeving Verbruiksbelastingen;

Gelet op artikel XIV van de Wet van 17 december 1998, houdende wijziging van enkele belastingwetten c.a. (belastingplan 1999) (Stb. 725) en artikel 37c van de Wet op de motorrijtuigenbelasting 1994;

De Raad van State gehoord (advies van 7 december 2000, nr. W06.00.0526/IV);

Gezien het nader rapport van de Staatssecretaris van Financiën van 14 december 2000, nr. WV2000/842U, directoraat-generaal voor Fiscale Zaken, directie Wetgeving Verbruiksbelastingen;

Hebben goedgevonden en verstaan:

ARTIKEL I

De vrijstelling, bedoeld in artikel XIV van de Wet van 17 december 1998, houdende wijziging van enkele belastingwetten c.a. (belastingplan 1999) (Stb. 725), wordt verlengd tot 1 januari 2003.

ARTIKEL II

Artikel 7c van het Uitvoeringsbesluit motorrijtuigenbelasting 19941 vervalt.

ARTIKEL III

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2001.

Lasten en bevelen dat dit besluit met de daarbij behorende nota van toelichting in het Staatsblad zal worden geplaatst.

histnoot

's-Gravenhage, 19 december 2000

Beatrix

De Staatssecretaris van Financiën,

W. J. Bos

Uitgegeven de zevenentwintigste december 2000

De Minister van Justitie,

A. H. Korthals

NOTA VAN TOELICHTING

Proviandering binnenvaart

In artikel XIV van de Wet van 17 december 1998, houdende wijziging van enkele belastingwetten c.a. (belastingplan 1999) (Stb. 725), is voorzien in een vrijstelling van accijns voor goederen die worden gebruikt aan boord van schepen in het verkeer over de binnenwateren van Nederland naar een andere lidstaat. Dit artikel voorziet voor deze goederen tevens in een vrijstelling van de verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken en van enkele andere producten.

De vrijstelling is beperkt in de tijd. Volgens voornoemd artikel XIV eindigt het recht op vrijstelling met ingang van 1 januari 2001. Er bestaat een mogelijkheid tot verlenging indien de behandeling in België en Duitsland van de onderhavige goederen ter zake van het gebruik aan boord van schepen in de binnenvaart daartoe aanleiding geeft. Met andere woorden: indien in genoemde landen eveneens een dergelijke vrijstelling van toepassing is en deze niet met ingang van 1 januari 2001 is of zal worden beëindigd, kan de vrijstelling worden verlengd. Nader onderzoek heeft uitgewezen dat een dergelijke vrijstelling in België niet van toepassing is. In Duitsland bestaat zo'n vrijstelling echter wel en ook na genoemde datum zal men in Duitsland nog van deze vrijstelling kunnen profiteren. Of en wanneer Duitsland deze vrijstelling zal beëindigen staat thans niet vast.

In deze situatie heb ik aanleiding gevonden om de huidige vrijstelling, met handhaving van het uitgangspunt van afschaffing van de vrijstelling, thans voor een periode van nog eens twee jaar in stand te houden. Artikel I van het onderhavige besluit strekt daartoe.

Motorrijtuigenbelasting

Ingevolge artikel 7c van het Uitvoeringsbesluit motorrijtuigenbelasting 1994 diende de inspecteur te toetsen of de teruggaaf motorrijtuigenbelasting aan de houder van een bedrijfsvoertuigenpark niet zo hoog zou zijn dat per saldo niet aan de Europese minimumtarieven zou worden voldaan. Nu deze toets met ingang van 1 januari 2001 is opgenomen in artikel 37c van de Wet op de motorrijtuigenbelasting 1994 en thans de hoofdregel vormt van de teruggaafberekening, kan artikel 7c van het Uitvoeringsbesluit vervallen (artikel II van het onderhavige besluit).

De Staatssecretaris van Financiën,

W. J. Bos


XNoot
1

Stb. 1995, 153, laatstelijk gewijzigd bij Besluit van 14 december 2000, Stb. 563.

XHistnoot

Het advies van de Raad van State wordt niet openbaar gemaakt op grond van artikel 25a, vijfde lid jo vierde lid, onder b van de Wet op de Raad van State, omdat het zonder meer instemmend luidt.

Naar boven