Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek | Datum ondertekening |
---|---|---|---|---|
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport | Staatsblad 1999, 385 | AMvB |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek | Datum ondertekening |
---|---|---|---|---|
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport | Staatsblad 1999, 385 | AMvB |
Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.
Op de voordracht van Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 25 mei 1999, nr GZB/VVB/992001, gedaan in overeenstemming met Onze Minister van Economische Zaken en de Staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij;
Gelet op richtlijn nr. 94/65/EG van de Raad van de Europese Unie van 14 december 1994 tot vaststelling van voorschriften voor de productie en het in de handel brengen van gehakt vlees en vleesbereidingen (PbEG L 368), alsmede op artikel 4, eerste lid, artikel 5, eerste lid, artikel 8, onder c, artikel 13, en artikel 14, van de Warenwet;
De Raad van State gehoord (advies van 12 juli 1999, no. W13.99.0255/III);
Gezien het nader rapport van Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 16 augustus 1999 met nummer GZB/VVB/993329, uitgebracht in overeenstemming met Onze Minister van Economische Zaken en de Staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij;
Hebben goedgevonden en verstaan:
Het Warenwetbesluit Vlees, gehakt en vleesproducten1 wordt als volgt gewijzigd:
Artikel 1, eerste lid, komt te luiden:
1. In dit besluit en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder:
a. slachtdier: runderen (de soorten Bubalus bubalis en Bison bison daaronder begrepen), varkens, schapen, geiten en eenhoevigen en niet-gedomesticeerde landzoogdieren, niet zijnde lagomorfen, die in gevangenschap zijn gekweekt, gehouden en geslacht;
b. vlees: alle voor menselijke consumptie geschikte delen van als landbouwhuisdier gehouden slachtdieren;
c. separatorvlees: vlees dat machinaal is afgescheiden van beenderen met daaraan vastzittend vlees, met uitzondering van kopbeenderen, poten onder het kniegewricht of onder het spronggewricht, en varkensstaarten;
d. gehakt vlees: vlees dat in kleine stukken is gehakt of door een gehaktmolen is gehaald;
e. kruiderijen: zout voor menselijke consumptie, mosterd, specerijen en aromatische extracten daarvan, aromatische kruiden en aromatische extracten daarvan;
f. vleesbereiding: vlees waaraan eet- of drinkwaren, kruiderijen of levensmiddelenadditieven zijn toegevoegd, of dat een behandeling heeft ondergaan in een mate die niet volstaat om de inwendige celstructuur van het vlees te veranderen zodat de kenmerken van vers vlees niet zijn verdwenen;
g. gehakt: al dan niet toebereide vleesbereiding, niet zijnde separatorvlees, afkomstig van één of meer slachtdieren, die:
– door hakken, malen of op andere wijze min of meer sterk verkleind is; zodanig kneedbaar is dat het tot verschillende vormen te bewerken is; en
– geen vleesvreemd eiwit bevat;
h. vleesproduct: product bereid van of met zodanig behandeld vlees dat, aan de hand van het snijvlak van de hartdoorsnijding, de verdwijning van de kenmerken van vers vlees kan worden geconstateerd, met uitzondering van vlees dat alleen een koudebehandeling heeft ondergaan, gehakt vlees en vleesbereidingen;
i. zetmeelgehalte: gehalte aan watervrij zetmeel;
j. procentueel gehalte aan organisch niet-vet: het percentage dat wordt verkregen door het percentage 100 te verminderen met het procentuele water-, vet-, zetmeel- en asgehalte van de waar;
k. Federgetal: het quotiënt van het procentuele watergehalte en het procentuele gehalte aan organisch niet-vet van de waar;
l. startercultuur: reincultuur van één type micro-organisme of een mengsel van meer dan één type micro-organismen, beide bedoeld om een fermentatieproces te sturen en te versnellen;
m. %: massaprocent;
n. richtlijn 97/4/EG: richtlijn nr. 97/4/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 27 januari 1997 (PbEG L 43) houdende wijziging van richtlijn 79/112/EEG betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgevingen der lid-staten inzake etikettering en presentatie van levensmiddelen alsmede inzake de daarvoor gemaakte reclame;
o. richtlijn 94/65/EG: richtlijn nr. 94/65/EG van de Raad van de Europese Unie van 14 december 1994 tot vaststelling van voorschriften voor de productie en het in de handel brengen van gehakt vlees en vleesbereidingen (PbEG L 368).
Artikel 2 komt te luiden:
1. Het is verboden vlees, separatorvlees, gehakt vlees, vleesbereidingen, gehakt, en vleesproducten, te bereiden of te verhandelen die niet voldoen aan de bij of krachtens dit besluit met betrekking tot hun samenstelling gestelde eisen.
2. Het is verboden vleesbereidingen en gehakt vlees te bereiden, te behandelen, te bewerken, of te verwerken anders dan met inachtneming van de krachtens dit besluit gestelde voorschriften.
3. Het is verboden vleesbereidingen en gehakt vlees te bereiden, te behandelen, te bewerken, of te verwerken anders dan in werkplaatsen die krachtens dit besluit zijn erkend.
4. Het is verboden vleesbereidingen en gehakt vlees te verhandelen, niet zijnde verhandeling aan de eindverbruiker, anders dan in een verpakking die voldoet aan de krachtens dit besluit gestelde eisen.
5. Het is verboden met gebruikmaking van de bij dit besluit aangegeven aanduidingen andere waren te verhandelen dan die waaraan die aanduidingen bij dit besluit zijn voorbehouden.
6. Het is verboden vlees, gehakt of vleesproducten te verhandelen anders dan met inachtneming van artikel 12.
«§ 2: bereiding en samenstelling» wordt gewijzigd in: § 2b: aanvullende voorschriften inzake bereiding en samenstelling. Vervolgens wordt vóór § 2b een paragraaf ingevoegd, luidende:
1. Vleesbereidingen en gehakt vlees worden op hygiënische wijze bereid, behandeld, bewerkt, verwerkt en verhandeld, en voorzien van passende etikettering.
2. Onze Minister stelt ter uitvoering van richtlijn 94/65/EG bij ministeriële regeling nadere regels vast inzake het eerste lid, met dien verstande dat daarbij gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden, bedoeld in artikel 4, artikel 5, vijfde lid, en artikel 6, van richtlijn 94/65/EG. De afwijking, bedoeld in artikel 5, vijfde lid, eerste alinea, van richtlijn 94/65/EG, zal uitsluitend gelden voor werkplaatsen die:
a. per week niet meer dan 7,5 ton vleesbereidingen produceren; of
b. op grond van artikel 10 van het Besluit produktie en handel vers vlees zijn erkend en per week niet meer dan 5 ton vleesbereidingen produceren.
Lasten en bevelen dat dit besluit met de daarbij behorende nota van toelichting in het Staatsblad zal worden geplaatst.
histnootDe Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
E. Borst-Eilers
Uitgegeven de zestiende september 1999
De Minister van Justitie,
A. H. Korthals
Richtlijn nr. 94/65/EG van de Raad van de Europese Unie van 14 december 1994 tot vaststelling van voorschriften voor de productie en het in de handel brengen van gehakt vlees en vleesbereidingen (PbEG L 368), verder te noemen: richtlijn 94/65/EG, is wat betreft het warenwettelijk deel voorlopig ten uitvoer gelegd bij een ministeriële spoedvoorziening krachtens artikel 15 van de Warenwet namelijk de Warenwetregeling Productie en verhandeling gehakt vlees en vleesbereidingen. Ter vervanging van deze spoedvoorziening dienen voorschriften bij of krachtens algemene maatregel van bestuur te worden vastgesteld. Dit besluit strekt daartoe.
In het Warenwetbesluit Vlees, gehakt en vleesproducten zijn de in hoofdzaak nationale voorschriften opgenomen inzake de bereiding, samenstelling, gereserveerde aanduidingen en te bezigen vermeldingen inzake vlees, gehakt en vleesproducten. Uit oogpunt van samenhang van wetgeving is ervoor gekozen richtlijn 94/65/EG, zoals gewijzigd, ten uitvoer te leggen krachtens het Warenwetbesluit Vlees, gehakt en vleesproducten, en de verschillende definities zoveel mogelijk bij elkaar te laten aansluiten.
In Nederland is de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verantwoordelijk voor de binnenlandse productie en de invoer van gehakt vlees en vleesbereidingen. De Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij is verantwoordelijk voor gehakt vlees en vleesbereidingen bereid uit vlees van pluimveevlees, voor tamme konijnen of gehouden vederwild, voor de in- en uitvoer daarvan, alsmede voor de veterinairrechtelijke aspecten van de invoer van vleesproducten.
Bij dit besluit wordt aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport opgedragen bij ministeriële regeling uitvoering te geven aan richtlijn 94/65/EG, met dien verstande dat daarbij wat betreft bevoegdheden voor de lid-staten tot het vaststellen van afwijkende nationale voorschriften (derogaties), gebruik wordt gemaakt van de bevoegdheden, bedoeld in artikel 4, artikel 5, vijfde lid, alsmede artikel 6, van richtlijn 94/65/EG. Voor de toepassing van artikel 5, vijfde lid, eerste alinea, van richtlijn 94/65/EG, gelden evenwel beperkende voorschriften.
Tegen deze delegatie bestaat geen bezwaar, aangezien bij de implementatie van richtlijn 94/65/EG verder geen keuzen van beleidsinhoudelijke aard gemaakt kunnen worden.
Na de inwerkingtreding van dit besluit en van de op dit besluit gebaseerde ministeriële regeling, is richtlijn 94/65/EG als volgt in de Nederlandse wetgeving geïmplementeerd:
– Warenwet: de binnenlandse productie van gehakt vlees of vleesbereidingen van roodvlees, vlees van gehouden grof wild en vlees van vrij grof wild;
– Vleeskeuringswet: de invoer van gehakt vlees en vleesbereidingen van rood vlees, vlees van gehouden grof wild en vlees van vrij grof wild;
– Veewet: de export van vlees van gehouden grof wild en vlees van vrij grof wild;
– Gezondheids- en Welzijnswet voor dieren: de diergezondheidsaspecten van gehakt vlees en vleesbereidingen, en de export van gehakt vlees en vleesbereidingen van roodvlees;
– Landbouwwet: de volksgezondheidsaspecten van gehakt vlees en vleesbereidingen van pluimveevlees, vlees van gehouden vederwild en konijnen, en vlees van klein vrij wild.
Uit praktische overwegingen tenslotte is het niet wenselijk geacht de citeertitel van het Warenwetbesluit Vlees, gehakt en vleesproducten aan te passen. Gehakt vlees en vleesbereidingen kunnen immers beschouwd worden als bijzondere vormen van vlees, en vallen daarmee binnen de reikwijdte van dat besluit.
In artikel I, onder A, worden de definities van gehakt vlees, kruiderijen, vleesbereiding en van richtlijn 94/65/EG, toegevoegd aan artikel 1, eerste lid, van het Warenwetbesluit Vlees, gehakt en vleesproducten.
Het Nederlandse gehakt is een bijzonder consumptie-artikel, dat niet vergelijkbaar is met gehakt vlees. Gehakt vlees (Frans: «viande haché») is een product zonder toevoegingen dat vaak rauw wordt geconsumeerd. Zelfs biefstuk(tartaar) kan niet worden aangemerkt als gehakt vlees en is op grond van richtlijn 94/65/EG een vleesbereiding, gemaakt van gehakt vlees. In de definitie van gehakt is derhalve nu tot uitdrukking gebracht dat gehakt een vleesbereiding is.
Tot de groep vleesbereidingen behoren de vleesbereidingen die zijn gemaakt van gehakt vlees. Deze groep producten, met uitzondering van worst en worstvlees, kan rauw geconsumeerd worden en neemt daarom een uitzonderlijke positie in. In de ministeriële regeling ter uitvoering van richtlijn 94/65/EG zal hier nader op worden ingegaan.
In artikel I, onder B, wordt het nieuwe artikel 2 opgevoerd met de noodzakelijke verbodsbepalingen. Artikel 2, vierde lid (nieuw), verbiedt de verhandeling van onverpakt(e) vleesbereidingen en gehakt vlees tot de detailhandelsfase. Vanaf dat stadium («in de winkel») is het toegestaan deze waren ter verhandeling aan de eindverbruiker (de consument), onverpakt te koop aan te bieden, uit te stallen, te verkopen, af te leveren of voorhanden of in voorraad te houden. Op deze wijze wordt recht gedaan aan het feit dat artikel 1, tweede lid, van richtlijn 94/65/EG bepaalt dat de richtlijn geen betrekking heeft op de detailhandel.
Artikel I, onder C, delegeert de uitvoering van richtlijn 94/65/EG onder voorschriften aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
E. Borst-Eilers
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb-1999-385.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.