Besluit van 27 februari 1998 tot aanvulling van opschriften op vaandels van regimenten van de krijgsmacht

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Op de voordracht van Onze Minister van Defensie van 23 februari 1998, nr. 97/442, directie juridische zaken, afdeling wet- en regelgeving;

Gelet op het koninklijk besluit van 7 augustus 1896, nr. 41, houdende opschriften op vaandels en standaarden binnen de Nederlandse krijgsmacht, alsmede op het koninklijk besluit van 12 maart 1977, nr. 101, houdende de vaststelling van bepalingen inzake rangschikking, oprichtingsdata en genealogieën van eenheden der Koninklijke landmacht;

Gezien het advies d.d. 3 februari 1998 van de Traditiecommissie Krijgsmacht, nr. 00698;

Hebben goedgevonden en verstaan:

Artikel 1

Het vaandel van het Regiment Limburgse Jagers wordt aangevuld met de opschriften «VENLO 1940» en «ZUTPHEN 1940».

Artikel 2

Het vaandel van het voormalige 6e Regiment Infanterie wordt aangevuld met het opschrift «ROERMOND 1940».

Onze Minister van Defensie is belast met de uitvoering van dit besluit, dat met de daarbij behorende nota van toelichting in het Staatsblad zal worden geplaatst, en waarvan afschrift zal worden gezonden aan Onze Adjudant-Generaal, tevens Chef van Ons Militaire Huis.

's-Gravenhage, 27 februari 1998

Beatrix

De Minister van Defensie,

J. J. C. Voorhoeve

Uitgegeven de zeventiende maart 1998

De Minister van Justitie a.i.,

H. F. Dijkstal

NOTA VAN TOELICHTING

Ingevolge het onderhavige koninklijk besluit worden twee opschriften toegevoegd aan het vaandel van het Regiment Limburgse Jagers en één aan dat van het voormalige 6e Regiment Infanterie. Het Regiment Limburgse Jagers komt voor de aanvulling in aanmerking wegens krijgsverrichtingen in de meidagen van 1940 van eenheden waarvan het regiment de voortzetting vormt, het 6e Regiment Infanterie wegens krijgsverrichtingen in de meidagen van 1940 van eenheden die genealogisch tot het regiment behoorden en waarvan het Regiment Limburgse Jagers de tradities bewaart. Deze aanvulling van vaandelopschriften geschiedt overeenkomstig de advisering van de «Traditiecommissie Krijgsmacht», een commissie die adviseert inzake aangelegenheden van vaandels en standaarden en de opschriften daarop.

In artikel 1 worden de vaandelopschriften «VENLO 1940» en «ZUTPHEN 1940» toegekend aan het Regiment Limburgse Jagers wegens het deelnemen aan krijgsverrichtingen in de meidagen van 1940. Dit geschiedde verspreid over Nederland met 25 eenheden van bataljonsgrootte, benevens enige compagnieën afkomstig van het 2e, het 26e, het 35e, het 37e en het 46e Regiment Infanterie, van welke eenheden het Regiment Limburgse Jagers de tradities voortzet. Hierbij hebben het 1e Bataljon van het 35e Regiment Infanterie, genealogisch behorend tot de eenheden van het 11e Regiment Infanterie, en het 2e Grensbataljon, genealogisch behorend tot de eenheden van het 2e Regiment Infanterie, zich in het bijzonder onderscheiden, het 1e Bataljon van het 35e Regiment Infanterie in de IJssellinie bij Zutphen, het 2e Grensbataljon in de Maaslinie bij Venlo.

Genoemde vaandelopschriften worden bij het regiment op een aan het vaandel te bevestigen cravatte aangebracht. Deze cravatte heeft betrekking op bedoelde krijgsverrichtingen van het 2e Grensbataljon en het 1e Bataljon van het 35e Regiment Infanterie. De opschriften op deze cravatte zullen luiden «VENLO 1940» en «ZUTPHEN 1940». Bij vernieuwing van het vaandel worden deze opschriften overgebracht naar het vaandel en zal de cravatte worden opgelegd in de korpsverzameling van het Regiment Limburgse Jagers. Op het vaandel worden alsdan de vaandelopschriften «quatre bras en waterloo 1815», «west- en midden-java 1946–1949», «noord-sumatra 1947–1949», «venlo 1940» en «zutphen 1940» vermeld.

In artikel 2 wordt het vaandelopschrift «roermond 1940» toegekend aan het voormalige 6e Regiment Infanterie wegens het deelnemen aan de krijgsverrichtingen in de meidagen van 1940. Dit geschiedde verspreid over Nederland met 14 eenheden van bataljonsgrootte, benevens enige compagnieën afkomstig van het 30e en van het 41e Regiment Infanterie, die genealogisch behoren tot het voormalige 6e Regiment Infanterie en waarvan het Regiment Limburgse Jagers de tradities bewaart. Hierbij hebben het 3e Bataljon van het 41e Regiment Infanterie en het 17e Grensbataljon, dat genealogisch eveneens behoort tot de eenheden van het 6e Regiment Infanterie, zich in het bijzonder onderscheiden in de Maaslinie, beide in de directe omgeving van Roermond.

Ingevolge artikel 5 van het koninklijk besluit van 12 maart 1977, nr. 101, wordt dit vaandelopschrift aangebracht op een aan het vaandel van het Regiment Limburgse Jagers te bevestigen cravatte. Deze cravatte betreft bedoelde krijgsverrichtingen van het 17e Grensbataljon en van het 3e Bataljon van het 41e Regiment Infanterie. Het opschrift op deze cravatte zal luiden «roermond 1940».

Indien het 6e Regiment Infanterie weer wordt opgericht, zal het vaandel van dit regiment op grond van museale regelingen niet meer gebruikt kunnen worden; alsdan zal een nieuw vaandel vervaardigd moeten worden met de opschriften «tiendaagse veldtocht 1831», «citadel van antwerpen 1832» en «roermond 1940». Indien het 6e Regiment Infanterie niet wordt heropgericht, zal bij vernieuwing van het vaandel van het Regiment Limburgse Jagers de cravatte met de tekst «roermond 1940» worden opgelegd in de korpsverzameling van het Regiment Limburgse Jagers. De cravatte wordt dan vervangen door een nieuwe cravatte met de opschriften «tiendaagse veldtocht 1831», «citadel van antwerpen 1832» en «roermond 1940».

De Minister van Defensie,

J. J. C. Voorhoeve

Naar boven