Besluit van 8 maart 1995 tot wijziging van het Besluit van 4 maart 1985, houdende voorschriften met betrekking tot veterinaire controles in Nederland voor vleesprodukten en vleesbereidingen die door andere lid-staten op Nederlands grondgebied zijn gebracht, en intrekking van het koninklijk besluit van 6 juni 1922 (Stb. 395) tot uitvoering van artikel 30 van de Vleeskeuringswet

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Op de voordracht van Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 27 oktober 1994, DGVgz/VVP/V-942148, gedaan in overeenstemming met Onze Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij;

Gelet op Richtlijn no. 92/5/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 10 februari 1992 tot wijziging en bijwerking van Richtlijn 77/99/EEG inzake gezondheidsvraagstukken op het gebied van het intracommunautaire handelsverkeer in vleesprodukten alsmede tot wijziging van Richtlijn 64/433/EEG (PbEG 1992, L 57), op Richtlijn no. 92/118/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 17 december 1992, tot vaststelling van de veterinairrechtelijke en de gezondheidsvoorschriften voor het handelsverkeer en de invoer in de Gemeenschap van produkten waarvoor ten aanzien van deze voorschriften geen specifieke communautaire regelgeving geldt als bedoeld in bijlage A, hoofdstuk I, van Richtlijn 89/662/EEG, en, wat ziekteverwekkers betreft, van Richtlijn 90/425/EEG (PbEG 1993, L 62) en op de artikelen 30 en 30a van de Vleeskeuringswet;

De Raad van State gehoord (advies van 23 december 1994, nr. W13.94.0667);

Gezien het nader rapport van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 28 februari 1995, DGVgz/VVP/V-95296, uitgebracht in overeenstemming met Onze Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij;

Hebben goedgevonden en verstaan:

ARTIKEL I

In het Besluit van 4 maart 1985 houdende voorschriften met betrekking tot veterinaire controles in Nederland voor vleesprodukten en vleesbereidingen, die door andere lid-staten op Nederlands grondgebied zijn gebracht (Stb. 175)1 worden de volgende wijzigingen aangebracht:

A

In artikel 1, eerste lid, onderdeel o, r en t, 4, eerste lid en 13, eerste lid, wordt telkens «Europese Gemeenschappen» vervangen door: Europese Unie.

B

Artikel 1 wordt gewijzigd als volgt:

1. Het eerste lid wordt gewijzigd als volgt:

1. De onderdelen d en e worden vervangen door:

d. vlees: alle voor menselijke consumptie geschikte delen van:

1°. als landbouwhuisdieren gehouden runderen (de soort Bubalus bubalis en Bison bison daaronder begrepen), varkens, schapen, geiten en eenhoevigen,

2°. gekweekt wild, zijnde niet-gedomesticeerde landzoogdieren met uitzondering van lagomorfen, die niet worden vermeld onder 1, die in gevangenschap zijn gekweekt, gehouden en geslacht, en

3°. vrij wild, zijnde bejaagde niet-gedomesticeerde landzoogdieren (met inbegrip van niet-gedomesticeerde zoogdieren die in een gesloten gebied leven met dezelfde vrijheid als vrij wild) met uitzondering van lagomorfen, die niet in gevangenschap zijn gekweekt, gehouden en geslacht;

e. andere produkten van dierlijke oorsprong:

1°. vleesextract,

2°. gesmolten dierlijke vetten, dat wil zeggen voor menselijke consumptie bestemde vetten die afkomstig zijn van het smelten van vlees, met inbegrip van de beenderen,

3°. kanen, dat wil zeggen eiwithoudend residu van het smeltproces, na gedeeltelijke afscheiding van vet en water,

4°. gelatine,

5°. vleesmeel, zwoerd in poeder, gezouten of gedroogd bloed en gezouten of gedroogd bloedplasma, en

6°. gereinigde magen, blazen en darmen, geblancheerd, gezouten of gedroogd;

2. In onderdeel f wordt een puntkomma geplaatst na het woord «geconstateerd» en komt de huidige tekst na dit woord te vervallen.

3. De aanduiding van de onderdelen g tot en met u wordt gewijzigd in: h, i, j, k, l, m, n, o, p, q, r, s, t, u en v.

4. Na onderdeel f wordt een nieuw onderdeel ingevoegd, luidende:

g. kant- en klaargerechten: vleesprodukten die overeenstemmen met gekookte of voorgekookte culinaire bereidingen, in onmiddellijke verpakking en door koude geconserveerd;

5. Onderdeel h wordt vervangen door:

h. behandeling: chemisch of fysisch procédé, zoals verhitten, roken, zouten, marineren, doorzouten of drogen, om het vlees of de produkten van dierlijke oorsprong al dan niet samen met andere levensmiddelen, langer te kunnen conserveren, of een combinatie van deze verschillende procédés;

6. In onderdeel k wordt de zinsnede «de in onderdeel f en g omschreven behandeling» vervangen door: de in onderdeel f en h omschreven behandeling.

7. In onderdeel m worden de woorden «vleesprodukten of vleesbereidingen» vervangen door: vleesprodukten, vleesbereidingen of andere produkten van dierlijke oorsprong;

8. De onderdelen n, o en q worden vervangen door:

n. onmiddellijke verpakking: het beschermen van vleesprodukten, vleesbereidingen of andere produkten van dierlijke oorsprong, door middel van een eerste omhulsel of een eerste bergingsmiddel dat rechtstreeks in contact komt met het betrokken produkt, alsmede het eerste omhulsel of het eerste bergingsmiddel zelf;

o. eindverpakking: het plaatsen van een of meer vleesprodukten, vleesbereidingen of andere produkten van dierlijke oorsprong die al dan niet van een onmiddellijke verpakking zijn voorzien, in een bergingsmiddel, alsmede het bergingsmiddel zelf;

q. – richtlijn no. 77/99/EEG: Richtlijn van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 21 december 1976, betreffende de gezondheidsvoorschriften voor de produktie en het in de handel brengen van vleesprodukten en bepaalde andere produkten van dierlijke oorsprong (PbEG 1977, L 26),

– richtlijn no. 64/433/EEG: Richtlijn van de Raad van de Europese Gemeenschappen betreffende de gezondheidsvoorschriften voor de produktie en het in de handel brengen van vers vlees (PbEG 1964, 121),

– richtlijn no. 91/495/EEG: Richtlijn van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 27 november 1990, inzake gezondheidsvoorschriften en veterinairrechtelijke voorschriften voor de produktie en in de handel brengen van konijnevlees en vlees van gekweekt wild (PbEG 1991, L 268),

– richtlijn no. 92/45/EEG: Richtlijn van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 16 juni 1992, betreffende de gezondheidsvoorschriften en veterinairrechtelijke voorschriften voor het doden van vrij wild en het in de handel brengen van vlees van vrij wild (PbEG 1992, L 268),

– richtlijn no. 88/657/EEG: Richtlijn van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 14 december 1988, tot vaststelling van de eisen voor de produktie van en het handelsverkeer in gehakt, vlees in stukken van minder dan 100 gram en vleesbereidingen en tot wijziging van de Richtlijnen 64/433/EEG, 71/118/EEG en 72/462/EEG (PbEG 1988, L 382),

– richtlijn no. 72/462/EEG: Richtlijn van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 12 december 1972, inzake gezondheidsvraagstukken en veterinairrechtelijke vraagstukken bij de invoer van runderen, varkens, schapen en geiten, van vers vlees of van vleesprodukten uit derde landen (PbEG 1972, L 302), en

– richtlijn no. 92/118/EEG: Richtlijn van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 17 december 1992, tot vaststelling van de veterinairrechtelijke en de gezondheidsvoorschriften voor het handelsverkeer en de invoer in de Gemeenschap van produkten waarvoor ten aanzien van deze voorschriften geen specifieke communautaire regelgeving geldt als bedoeld in bijlage A, hoofdstuk I, van Richtlijn 89/662/EEG, en, wat ziekteverwekkers betreft, van Richtlijn 90/425/EEG (PbEG 1993, L 62);

9. In de onderdelen t, u en v worden telkens de woorden «vleesprodukten of vleesbereidingen» dan wel «vleesprodukten en vleesbereidingen» vervangen door: vleesprodukten, vleesbereidingen of andere produkten van dierlijke oorsprong.

2. Het tweede lid komt te luiden:

  • 2. Een wijziging van een of meer onderdelen van richtlijnen waarnaar in het eerste lid wordt verwezen, treedt voor de toepassing van de onderdelen van het eerste lid waarin naar die onderdelen van deze richtlijnen wordt verwezen, in werking met ingang van de dag waarop aan de betrokken wijzigingsrichtlijn uitvoering moet zijn gegeven, dan wel zoveel eerder in de betrokken lid-staat aan die wijziging uitvoering is gegeven.

C

Artikel 2 komt te vervallen.

D

In de artikelen 4, eerste lid, 6, eerste lid, onderdeel a, b, c en d, tweede, vierde en vijfde lid, 6a, eerste lid, onderdeel c, sub 1, 2 en 3, 7, tweede, derde en vierde lid, 8, 9, eerste en derde lid, 10, 10a en 13, eerste en derde lid, worden telkens de woorden «vleesprodukten of vleesbereidingen» dan wel «vleesprodukten en vleesbereidingen» vervangen door: vleesprodukten, vleesbereidingen of andere produkten van dierlijke oorsprong.

E

Artikel 4 wordt gewijzigd als volgt:

1. Het tweede lid wordt vervangen door:

  • 2. De in het eerste lid bedoelde vleesprodukten voldoen aan de volgende eisen:

    a. zij zijn geschikt voor menselijke consumptie,

    b. zij zijn bereid uit:

    1°. vlees als genoemd in artikel 1, onderdeel d, sub 1, dat voldoet aan richtlijn no. 64/433/EEG, dan wel aan richtlijn no. 72/462/EEG, of uit vlees van gekweekt wild dat voldoet aan richtlijn no. 91/495/EEG, of uit vlees van vrij wild dat voldoet aan richtlijn no. 92/45/EEG,

    2°. een vleesprodukt dat voldoet aan de bij of krachtens dit besluit gestelde eisen, of

    3°. een vleesbereiding die voldoet aan de bij of krachtens dit besluit gestelde eisen,

    c. zij zijn niet bereid uit door Onze Minister aan te wijzen delen vlees,

    d. zij zijn bereid met inachtneming van door Onze Minister vast te stellen voorschriften voor grondstoffen die gebruikt worden bij de vervaardiging van vleesprodukten,

    e. zij zijn bereid, indien het betreft gepasteuriseerde of gesteriliseerde vleesprodukten in hermetisch gesloten recipiënten of kant- en klaargerechten, met inachtneming van door Onze Minister vast te stellen bijzondere voorwaarden,

    f. zij zijn bereid door middel van verhitten, doorzouten, marineren of drogen, welke procédés kunnen worden gecombineerd met roken of rijpen, in voorkomend geval onder bijzondere microklimatologische omstandigheden, waarbij bij combinaties, in het bijzonder met bepaalde toevoegingsmiddelen voor het doorzouten, wordt voldaan aan nader door Onze Minister vast te stellen eisen. De vleesprodukten mogen ook met andere levensmiddelen en kruiderijen worden gecombineerd,

    g. zij zijn op voldoende wijze verpakt en geëtiketteerd,

    h. zij zijn op voldoende hygiënische wijze gehanteerd, opgeslagen en vervoerd,

    i. zij zijn gedurende het vervoer vergezeld van een handelsdocument,

    j. zij zijn voorzien van een officieel goedkeuringsmerk,

    k. zij zijn onderworpen geweest aan een door het bedrijf van produktie zelf uitgevoerde controle en aan een controle door de bevoegde autoriteit in de lid-staat van produktie,

    l. zij zijn niet onderworpen geweest aan ioniserende straling, tenzij zulks om medische redenen verantwoord is en duidelijk op het produkt en op het handelsdocument, bedoeld in onderdeel i, staat vermeld dat het produkt werd bestraald,

    m. zij zijn bereid, behandeld en opgeslagen in een door de bevoegde autoriteit van de betrokken lid-staat, volgens richtlijn no. 77/99/EEG erkend en gecontroleerd bedrijf.

2. Het derde, vierde en vijfde lid worden genummerd als vierde, vijfde en zesde lid.

3. Na het tweede lid wordt een nieuw lid ingevoegd, luidende:

  • 3. De in het eerste lid bedoelde andere produkten van dierlijke oorsprong voldoen aan de volgende eisen:

    a. zij zijn geschikt voor menselijke consumptie,

    b. zij zijn vervaardigd met inachtneming van door Onze Minister vast te stellen gezondheidsvoorschriften en zijn onderworpen geweest aan controles,

    c. zij zijn bereid, behandeld en opgeslagen in bedrijven die onder toezicht staan van de bevoegde autoriteit van de betrokken lid-staat en door deze autoriteit volgens richtlijn no. 92/118/EEG zijn erkend of als zodanig geregistreerd, en

    d. zij zijn gedurende het vervoer vergezeld van een handelsdocument.

4. Het vierde lid wordt gewijzigd als volgt:

1. In onderdeel b vervallen de woorden «van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 26 juni 1964», «(PbEG L 121)», «van 12 december 1972,» en «(PbEG L 302),».

2. In onderdeel c vervallen de woorden «van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 21 december 1976,» en «(PbEG L 26)».

3. In onderdeel g vervallen de woorden «van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 14 december 1988,» en «(PbEG L 382)».

5. Het vijfde en zesde lid worden vervangen door:

  • 5. Onze Minister kan met betrekking tot het tweede lid, onderdeel c tot en met k, derde lid, onderdeel b en d en vierde lid, onderdeel d, f, h, i, k en l, nadere regelen stellen en kan met betrekking tot het vierde lid, onderdeel b, ook ander vlees aanwijzen waaruit vleesbereidingen mogen zijn bereid.

  • 6. Een wijziging van een of meer onderdelen van richtlijnen waarnaar in dit artikel wordt verwezen, treedt voor de toepassing van de leden van dit artikel waarin naar die onderdelen van deze richtlijn wordt verwezen, in werking met ingang van de dag waarop aan de betrokken wijzigingsrichtlijn uitvoering moet zijn gegeven dan wel zoveel eerder in de betrokken lid-staat aan die wijziging uitvoering is gegeven.

F

Artikel 5 wordt gewijzigd als volgt:

1. Het eerste en tweede lid worden vervangen door:

  • 1. Onze Minister kan ten aanzien van vleesprodukten, die andere levensmiddelen bevatten en die voor een gering percentage uit vlees, vleesprodukten of vleesbereidingen zijn samengesteld regelen stellen, waarbij wordt afgeweken van artikel 4, tweede lid, onderdeel j.

  • 2. Artikel 4, tweede tot en met zesde lid, is niet van toepassing op vleesprodukten, vleesbereidingen en andere produkten van dierlijke oorsprong, die met toestemming en onder voorwaarden van Onze Minister na overleg met Onze Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, bestemd worden voor ander gebruik dan menselijke consumptie.

2. In het derde lid worden de woorden «artikel 4, derde lid, onderdeel d of h» vervangen door: «artikel 4, vierde lid, onderdeel d of h» en worden na de woorden «microbiologische normen bedoeld in» ingevoegd de woorden: artikel 4, vierde lid,.

G

Artikel 6 wordt gewijzigd als volgt:

1. Het eerste lid wordt gewijzigd als volgt:

1. In onderdeel b wordt de zinsnede «krachtens de richtlijn voor vleesprodukten, onderscheidenlijk krachtens de richtlijn van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 14 december 1988, no. 88/657/EEG (PbEG L 382)» vervangen door: krachtens richtlijn nr. 77/99/EEG voor vleesprodukten en andere produkten van dierlijke oorsprong, onderscheidenlijk krachtens richtlijn no. 88/657/EEG.

2. In onderdeel c worden de woorden «artikel 4, tweede lid, dan wel derde lid.» vervangen door: artikel 4, tweede lid, respectievelijk derde lid, dan wel vierde lid.

3. In onderdeel d wordt de zinsnede «vleesprodukten niet overeenkomstig de bepalingen van de richtlijn» vervangen door: vleesprodukten en andere produkten van dierlijke oorsprong niet overeenkomstig de bepalingen van richtlijn no. 77/99/EEG.

H

In artikel 7, eerste lid, wordt het woord «vleesbereidingen» vervangen door: «andere produkten van dierlijke oorsprong» en wordt na de woorden «artikel 4, derde lid,» ingevoegd de woorden: of indien het een partij vleesbereidingen betreft, aan de eisen vermeld in artikel 4, vierde lid,.

I

In artikel 11 wordt telkens na het woord «vleesprodukten,» ingevoegd de woorden: vleesbereidingen of andere produkten van dierlijke oorsprong,.

J

In artikel 12 wordt na de woorden «gepasteuriseerde vleesprodukten» ingevoegd: , vleesbereidingen of andere produkten van dierlijke oorsprong.

K

Voor de tekst van artikel 14 wordt het cijfer 1. geplaatst en na het eerste lid wordt een nieuw lid toegevoegd, luidende:

  • 2. Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit inzake vleesprodukten, vleesbereidingen en bepaalde andere produkten van dierlijke oorsprong uit andere lid-staten.

ARTIKEL II

Het koninklijk besluit van 6 juni 1922 (Stb. 395) tot uitvoering van artikel 30 van de Vleeskeuringswet wordt ingetrokken.

ARTIKEL III

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin het wordt geplaatst.

Lasten en bevelen dat dit besluit met de daarbij behorende nota van toelichting in het Staatsblad zal worden geplaatst.

histnoot

's-Gravenhage, 8 maart 1995

Beatrix

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E. G. Terpstra

Uitgegeven de achttiende april 1995

De Minister van Justitie,

W. Sorgdrager

NOTA VAN TOELICHTING

ALGEMEEN

Op 2 maart 1992 is gepubliceerd richtlijn no. 92/5/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 10 februari 1992, tot wijziging en bijwerking van Richtlijn 77/99/EEG inzake gezondheidsvraagstukken op het gebied van het intracommunautaire handelsverkeer in vleesprodukten alsmede tot wijziging van Richtlijn 64/433/EEG (PbEG 1992, L 57). Bovendien kwam tot stand Richtlijn no. 92/118/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 17 december 1992, tot vaststelling van de veterinairrechtelijke en de gezondheidsvoorschriften voor het handelsverkeer en de invoer in de Gemeenschap van produkten waarvoor ten aanzien van deze voorschriften geen specifieke communautaire regelgeving geldt als bedoeld in bijlage A, hoofdstuk I, van Richtlijn 89/662/EEG, en, wat ziekteverwekkers betreft, van Richtlijn 90/425/EEG (PbEG 1993, L 62). Het onderhavige besluit strekt tot implementatie van de gezondheidsvoorschriften van genoemde richtlijnen die betrekking hebben op het op Nederlands grondgebied brengen van vleesprodukten en andere produkten van dierlijke oorsprong en afkomstig uit andere lid-staten, no. 92/118/EEG. Van de gelegenheid is tevens gebruik gemaakt om nog een enkele andere wijziging aan te brengen. Bovengenoemde zogenaamde verticale richtlijnen zijn in een relatief korte tijd achter elkaar tot stand gekomen. Bovendien gebeurde dit midden in een periode dat, door middel van de horizontale richtlijn no. 89/662/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 11 december 1989, inzake veterinaire controles in het intracommunautaire handelsverkeer in het vooruitzicht van de totstandbrenging van de interne markt (PbEG L 395), de desbetreffende controles voor vleesprodukten, vleesbereidingen en andere produkten van dierlijke oorsprong op een geheel andere wijze moesten worden uitgevoerd en de nieuwe bepalingen hieromtrent in het Besluit van 4 maart 1985, houdende voorschriften met betrekking tot veterinaire controles in Nederland voor vleesprodukten en vleesbereidingen, die door andere lid-staten op Nederlands grondgebied zijn gebracht (Stb. 175), moesten worden geïmplementeerd. De desbetreffende richtlijnen hebben onder andere betrekking op het gehele handelsverkeer in vleesprodukten en andere produkten van dierlijke oorsprong, terwijl de Nederlandse wetgeving op dit gebied nog steeds een onderscheid maakt tussen het op Nederlands grondgebied brengen van dergelijke produkten afkomstig uit andere lid-staten, het nationaal verkeer en de uitvoer naar andere lid-staten. Bovendien zijn hiervoor verschillende departementen verantwoordelijk en moet hierbij ook nog een onderscheid worden gemaakt tussen verschillende diersoorten. Deze complexiteit heeft tot gevolg gehad, dat wettelijke verplichte overleg- en adviesprocedures langdurig zijn geweest. Uit het bovenstaande moge duidelijk zijn dat de complexiteit bij het implementeren van de desbetreffende richtlijnen in de Nederlandse wetgeving, een zeer grote rol heeft gespeeld bij de vertraging van de implementatie van deze richtlijnen in het Besluit van 4 maart 1985, houdende voorschriften met betrekking tot veterinaire controles in Nederland voor vleesprodukten en vleesbereidingen, die door andere lid-staten op Nederlands grondgebied zijn gebracht (Stb. 175).

ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING

Artikel 1

Bij de in dit artikel opgenomen nieuwe definities is aangesloten bij hetgeen richtlijn no. 92/5/EEG en richtlijn no. 92/118/EEG terzake voorschrijven. In het nieuwe tweede lid is opgenomen dat bij eventuele wijzigingen van de desbetreffende richtlijnen, deze wijzigingen in werking treden op de uiterste datum van implementatie of, indien het betreft een voorschrift gericht tot de landen van verzending, zoveel eerder in een land van verzending van een partij vleesprodukten, vleesbereidingen of andere produkten van dierlijke oorsprong, deze nieuwe voorschriften in de nationale wetgeving van dat land zijn overgenomen.

Artikel 2

Dit artikel is vervallen, omdat het koninklijk besluit van 6 juni 1922 is ingetrokken bij artikel II van het onderhavige besluit en alle vleeswaren welke kunnen worden ingevoerd uit lid-staten, voor wat betreft de eisen die hieraan worden gesteld, nu onder de reikwijdte van het gewijzigde besluit zijn gebracht.

Artikel 4

De gezondheidseisen die zijn opgenomen, in het tweede lid voor vleesprodukten en in het derde lid voor andere produkten van dierlijke oorsprong, zijn eisen die zijn overgenomen uit richtlijn no. 92/5/EEG en richtlijn no. 92/118/EEG. Van de mogelijkheid voor de minister om op grond van het nieuwe vijfde lid nadere regelen op te stellen ten aanzien van bepaalde eisen genoemd in het tweede, derde en vierde lid zal gebruik worden gemaakt, door voornamelijk te verwijzen naar de betreffende nadere gezondheidseisen die aan vleesprodukten, vleesbereidingen en andere produkten van dierlijke oorsprong zijn gesteld in de betrokken richtlijnen of in de bijlagen van deze richtlijnen. Aangezien richtlijnbepalingen met nadere eisen ten aanzien van bepaalde produkten regelmatig worden gewijzigd, is gekozen voor het opnemen van deze nadere eisen in een ministeriële regeling. Bij het aanwijzen door de minister op grond van het vijfde lid, van ander vlees waaruit vleesbereidingen mogen zijn bereid dan vlees als bedoeld in richtlijn no. 64/433/EEG en richtlijn no. 72/462/EEG, kan worden gedacht aan vlees van gekweekt wild en vlees van vrij wild als bedoeld in richtlijn no. 91/495/EEG, respectievelijk richtlijn no. 92/45/EEG. In het nieuwe zesde lid is opgenomen dat bij eventuele wijzigingen van de desbetreffende richtlijnen, deze wijzigingen in werking treden op de uiterste datum van implementatie of, indien het betreft een voorschrift gericht tot de landen van verzending, zoveel eerder in een land van verzending van een partij vleesprodukten, vleesbereidingen of andere produkten van dierlijke oorsprong, deze nieuwe voorschriften in de nationale wetgeving van dat land zijn overgenomen.

Artikel 5

De mogelijkheid voor de minister, om voor vleesprodukten die andere levensmiddelen bevatten en die voor een gering percentage uit vlees, vleesprodukten of vleesbereidingen zijn samengesteld, regelen te stellen, waarbij kan worden afgeweken van bepaalde eisen die aan vleesprodukten zijn gesteld in artikel 4, bestond al op basis van het oude eerste lid. Op grond van het nieuwe eerste lid kan de minister voor deze produkten afwijken van de eis dat zij moeten zijn voorzien van een officieel goedkeuringsmerk.

In het tweede lid is de mogelijkheid opgenomen om met toestemming en onder voorwaarden van de minister, na overleg met de Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, vleesprodukten, vleesbereidingen en andere produkten van dierlijke oorsprong uit andere lid-staten op Nederlands grondgebied te brengen, bestemd voor ander gebruik dan menselijke consumptie. Een beperkte mogelijkheid voor een dergelijke invoer was al opgenomen in het thans vervallen koninklijk besluit van 6 juni 1992 (Stb. 395).

Artikel 14

In dit artikel is in een (nieuw) tweede lid een citeertitel opgenomen voor het Besluit van 4 maart 1985, houdende voorschriften met betrekking tot veterinaire controles in Nederland voor vleesprodukten en vleesbereidingen, die door andere lid-staten op Nederlands grondgebied zijn gebracht (Stb. 175), die tevens het onderscheid tot uitdrukking brengt met andere besluiten ten aanzien van de invoer uit derde landen of het op Nederlands grondgebied brengen van vlees, vleesprodukten en andere produkten van dierlijke oorsprong.

Transponeringstabel

Richtlijn 92/118/EEGbesluitRichtlijn 92/118/EEGbesluit
111
2I,B12.1
3I,E,32
4.1I,E,1 en 313.1
2I,E,1(2m) en 3(3c)2
53
614.1
7.1I,D2
215
316.1
4I,D2
5I,D17.1
82
918
10.119
220.1
32
43
5  
6  
Richtlijn 92/5/EEGbesluitRichtlijn 92/5/EEGbesluit
1 8.2
2 9.1
32
43
Bijlage 1.14
25
2I,B10
3.A.1I,E,1(2m)11.1
2I,E,1(2b.1 en 2c)2
3I,E,1(2d en e) 
4I,E,1 (2k)4
5I,E,1 (2g)12.1
6I,E,1 (2g)2
7I,E,1 (2j)13.1
8I,E,1 (2h)2
9I,E,1 (2i)14
3.BI,E,1 (2l)15
4.1I,E,1 (2f en 2b.2 en 3)16.1
22
3I,E,1 (2j en 4)17
518.1
6.1I,E,1 (3c en b)2
219
7.120.1
22
33
8.121

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E. G. Terpstra


XNoot
1

Laatstelijk gewijzigd bij besluit van 6 april 1993, Stb. 227.

XHistnoot

Het advies van de Raad van State is openbaar gemaakt door terinzagelegging bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Tevens zal het advies met de daarbij ter inzage gelegde stukken worden opgenomen in het bijvoegsel bij de Nederlandse Staatscourant van 9 mei 1995, nr. 89.

Naar boven