35 663 Staat van de Europese Unie 2021

Nr. 34 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 oktober 2021

Hierbij bied ik uw Kamer, conform de informatie-afspraken betreffende de Conferentie over de Toekomst van Europa (de Conferentie)1, de eerste resultaten van de nationale burgerconsultaties aan. Een gelijkluidende brief is aan de Eerste Kamer verzonden.

Zoals reeds in de Kamerbrief van 16 juli jl.2 aan uw Kamer vermeld, organiseert het kabinet nationale burgerconsultaties bestaande uit burgerdialogen onafhankelijk uitgevoerd door een externe organisatie onder de noemer «Kijk op Europa» en een notitie van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) over de wensen en verwachtingen van Nederlanders ten aanzien van de Europese Unie (EU). Bij de nationale consultaties zet het kabinet zich in voor een representatieve en inclusieve inbreng in de Conferentie vanuit de Nederlandse samenleving. Om deelname te stimuleren is een actieve communicatiecampagne ingericht over de nationale burgerconsultaties en de Conferentie in het algemeen. In aanvulling daarop zijn, naar aanleiding van het verzoek van Kamerlid Amhaouch op 12 mei jl. (Kamerstuk 35 663, nr. 8) tijdens het Commissiedebat over de Conferentie, brieven verstuurd naar verschillende organisaties en belangenverenigingen, waaronder het Interprovinciaal Overleg (IPO) en Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), om hen te informeren over de Conferentie, aan te moedigen actief deel te nemen en de bekendheid ervan te vergroten binnen de eigen organisatie. Naast de nationale burgerconsultaties is in die brieven ook verwezen naar de mogelijkheid om deel te nemen en inbreng te leveren aan de Conferentie via het Europese digitale platform.3 Deze mogelijkheid staat voor iedereen open.

Middels deze brief bied ik uw Kamer de notitie van het SCP aan en het eerste tussenverslag van de nationale burgerdialogen4.

SCP-notitie

De SCP-notitie die uw Kamer hierbij ontvangt, dient als aanvulling op het rapport uit 20185, gericht op de vraag wat de Nederlandse burger wil van de Europese Unie. Dit onderzoek was gebaseerd op beschikbaar enquêtemateriaal aangevuld met kwantitatief en kwalitatief onderzoek. De aanvullende notitie op dit rapport gaat in op de algemene houding van Nederlandse burgers ten aanzien van de EU, met daarbij onder meer een reflectie op de invloed van de coronacrisis. Daarnaast gaat de notitie in op de verwachtingen van Nederlandse burgers van de EU ten aanzien van de thema’s die voor de Conferentie zijn vastgesteld.6 Daarbij worden ook de belangrijkste bevindingen weergegeven uit andere recente SCP-onderzoeken over de publieke opinie over de EU en internationale kwesties. Hiermee wordt inzicht gegeven in de vraag hoe Nederlandse burgers naar de EU en de Europese samenwerking kijken in het algemeen, en naar de specifieke beleidsterreinen die centraal staan in de Conferentie in het bijzonder.

Tussenverslag Kijk op Europa

Kijk op Europa7 is op 1 september van start gegaan met het online ophalen van meningen en ideeën. Iedereen kan deelnemen door de vragenlijst in te vullen, de swipe-tool te gebruiken en zich op te geven voor de themadialogen. Daarnaast is de vragenlijst ingevuld door een representatief panel van ruim 4.000 Nederlanders. De vragenlijst is gericht op de vraag wat Nederlanders vinden dat de EU wel en niet zou moeten doen. Dit tussenverslag laat enkel nog de resultaten zien op basis van het invullen van de vragenlijst door het representatieve panel. De inbreng vanuit Nederlanders die de vragenlijst hebben ingevuld of de swipe-tool hebben gebruikt op de website van Kijk op Europa, zal worden meegenomen in het eerstvolgende tussenverslag voorafgaand aan de plenaire vergadering in december. In dat tussenverslag zullen ook de uitkomsten de burgerdialogen die komende tijd worden gehouden worden meegenomen, bestaande uit verdiepende themadialogen en dialogen met moeilijk bereikbare groepen en jongeren. In de themadialogen en het volgende tussenrapport zal in worden gegaan op de achterliggende overwegingen en motivatie van mensen.

Deze eerste resultaten uit de nationale burgerconsultaties zal het kabinet aanbieden aan de Conferentie en overbrengen in de eerstvolgende plenaire vergadering op 23 oktober. Meer informatie hierover wordt met uw Kamer gedeeld in de geannoteerde agenda van de Raad Algemene Zaken van 19 oktober 2021.

De Minister van Buitenlandse Zaken, H.P.M. Knapen


X Noot
1

Kamerstuk 35 663, nr. 3

X Noot
2

Kamerstuk 35 663, nr. 3

X Noot
3

Website van het digitale platform: futureu.europa.eu

X Noot
4

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
5

SCP rapport «Wat willen Nederlanders van de Europese Unie?» https://www.scp.nl/publicaties/publicaties/2019/05/17/wat-willen-nederlanders-van-de-europese-unie

X Noot
6

Deze thema’s zijn: 1.) Klimaatverandering en milieu 2.) Gezondheid 3.) Een sterkere economie, sociale rechtvaardigheid en werkgelegenheid 4.) De EU in de wereld 5.) Waarden en rechten, rechtsstaat, veiligheid 6.) Digitale transformatie 7.) Europese democratie 8.) Migratie 9.) Onderwijs, cultuur, jeugdzaken en sport

X Noot
7

Meer informatie op de website: www.kijkopeuropa.nl

Naar boven