31 789
Staatsdeelnemingen Fortis en ABN AMRO

nr. 17
BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 september 2009

Op 17 september 2009 heeft Deutsche Bank aan het ministerie van Financiën laten weten niet verder te willen onderhandelen over de transactie betreffende de verkoop van HBU en IFN.

Het onderhandelingsproces werd begeleid door divestiture trustee Credit Suisse (onderhandelaar). Ondanks het feit dat partijen elkaar de afgelopen maanden naderden, zijn zij het niet eens geworden over de voorwaarden. Het laatste voorstel van de divestiture trustee was voor de Staat wel een basis om door te praten zonder voorwaarden vooraf.

De verkoop van een deel van de commercial banking activiteiten van ABN AMRO was nodig door de verplichtingen (Remedy) die de Europese Commissie op 3 oktober 2007 heeft opgelegd aan Fortis Groep. De Commissie was van mening dat er een te grote concentratie ontstond op de Nederlandse markt voor commercial banking omdat Fortis Bank Nederland de aandelen van ABN AMRO had gekocht.

Ik vind het besluit van Deutsche Bank om niet verder te willen onderhandelen bijzonder spijtig. De afgelopen maanden hebben wij onze uiterste best gedaan om tot een overeenkomst te komen. We blijven volledig gecommitteerd aan het vinden van een oplossing voor de mededingingsbezwaren van de Europese Commissie, en willen met de Europese Commissie zoeken naar een alternatieve oplossing.

Het is belangrijk dat de vorig jaar aangekondigde strategie van integratie tussen ABN AMRO en Fortis doorgang kan vinden. Samenvoeging van ABN AMRO en Fortis Bank Nederland leidt tot stabilisatie van deze entiteiten, creëert een sterke mid-market speler en beschermt de belangen van de belastingbetaler.

Als bijlage bij deze brief treft u een persbericht aan dat ik voornemens ben uit te sturen.1 Ik zal u zo snel mogelijk nader informeren.

De minister van Financiën,

W. J. Bos


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven