30 950 Rassendiscriminatie

Nr. 49 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 maart 2013

Uw kamer heeft het kabinet verzocht om een brief over de toenemende groei van het antisemitisme voor het AO discriminatie op 14 maart. Met deze brief voldoe ik aan dat verzoek.

Mensen hebben het recht om beschermd te worden tegen discriminatie, racisme en willekeur, en uiteraard ook tegen antisemitisme. Als recent voorbeeld noem ik de uitingen in het tv programma Onbevoegd Gezag van de NTR van 17 februari jl. De beelden van jongeren die de Holocaust onomwonden goedkeuren en aangeven dat zij joden haten, zijn schokkend en verwerpelijk tegelijk. Temeer omdat zij aangeven dat andere jongeren waar zij mee omgaan er ook zo over denken. Het is onacceptabel wanneer solidariteit en sterke identificatie van – vaak jonge – moslims met moslims elders in de wereld leiden tot openlijke vijandigheden tegen andere groepen in de Nederlandse samenleving.

Discriminatoire uitingen of daden zijn strafbaar. Discriminatie maakt deel uit van de aanpak van high impact crimes en is onderdeel van de landelijke prioriteiten voor de politie. Bij commune delicten waarbij een discriminatoir aspect een rol heeft gespeeld wordt de strafeis verhoogd met 50%. Als het gaat om een ingrijpend delict wordt de strafeis verhoogd tot 100%.1

Het kabinet zet stevig in op de aanpak van discriminatie. De bestrijding van antisemitisme vraagt om voorlichting en actief optreden vanuit de samenleving: door ouders, scholen, gemeenten, maar ook vanuit de wijk en de gemeenschappen zelf. Indien er sprake is van strafbare feiten dient het strafrecht te worden ingezet. Dit soort uitwassen vraagt om een krachtig tegengeluid vanuit de samenleving. De stevige veroordeling van antisemitisme in het algemeen en de uitspraken van Turkse jongeren in het bijzonder door het Inspraak Orgaan Turken (IOT) is daarin een belangrijk signaal. Het kabinet verwacht niet anders dan dat ouders hun kinderen hierop aanspreken en dat zij hun kinderen ideeën en opvattingen meegeven die wars zijn van antisemitisme en vooroordelen. Ook is het belangrijk dat er op scholen aandacht wordt besteed aan het tegengaan van discriminatie en dat scholen adequaat reageren als zulke uitspraken worden gedaan door leerlingen.

Mensen die met jongeren het gesprek aangaan over discriminatie en antisemitisme, en ook mensen die jongeren aanspreken op vooroordelen en ontoelaatbare uitingen verdienen alle steun. Het is ontoelaatbaar dat mensen die de kernwaarden van onze samenleving bespreken onder druk worden gezet of bedreigd.

De burgemeester van Arnhem heeft naar aanleiding van de uitspraken van jongeren in het tv programma Onbevoegd Gezag aangegeven actief aan de slag te gaan met de bestrijding van discriminatie, antisemitisme en diepgewortelde tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen. Ze zal met verschillende partijen in de wijk in gesprek gaan. Ook gaat zij in overleg met de Arnhemse scholen over dit probleem en over de inzet van gerichte lespakketten ter bestrijding van discriminatie. Ik ondersteun dit initiatief van harte. Ik zal mij ervoor inzetten dat ook andere gemeenten de beschikking krijgen over het beschikbare materiaal.

Tijdens een overleg op 28 februari jl. met het Centraal Joods Overleg (CJO) zijn er afspraken gemaakt met CIDI, CJO, SZW en OCW over een rondetafelgesprek over antisemitisme onder jongeren dat op korte termijn zal plaatsvinden. Ik zal tevens in gesprek gaan met het IOT om antisemitisme binnen de Turks-Nederlandse gemeenschap te bespreken. Ik zal deze gesprekken gebruiken om met de betrokken partijen te bekijken welke verdere acties nodig zijn. Ook in de verdere uitwerking van de Agenda integratie zal ik hier aandacht aan besteden, onder andere binnen de activiteiten rond de maatschappelijke codes en burgerschap in het onderwijs, waaraan ik samen met de bewindslieden van OCW invulling zal geven.

Daarnaast lopen er op dit moment verschillende onderzoeken die inzicht moeten geven in de aard en de omvang van antisemitisme. Het onderzoeksbureau Pantheia voert in opdracht van de Anne Frank Stichting onderzoek uit naar de omvang en achtergronden van antisemitisme onder jongeren in het voortgezet onderwijs. De uitkomsten worden verwacht in de zomer van dit jaar. Het SCP is bezig met een breed ervaringsonderzoek rond discriminatie dat ook deze zomer wordt afgerond. Zoals tijdens het AO Integratieonderwerpen is besproken, baart het probleem van antisemitisme mij zorgen. Ik wil samen mijn collega’s van OCW de uitkomsten van deze onderzoeken gebruiken om te kijken of aanvullend actie nodig is.

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher


X Noot
1

Tweede Kamer, Vergaderjaar 2010–2011, 30 950, nr. 34.

Naar boven