29 453 Woningcorporaties

Nr. 330 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR WONEN EN RIJKSDIENST

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 september 2013

Met mijn brief van 7 juni 2013 informeerde ik u onder meer over de door het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting (CFV) uitgevoerde stresstest bij woningcorporaties met een derivatenportefeuille1.

Uit het onderzoek «Stresstest liquiditeitsrisico derivatenportefeuille bij 235 corporaties» van het CFV komt naar voren dat een zevental corporaties per 1 april 2013 nog onvoldoende liquiditeitsbuffer heeft om een rentedaling van de marktrente van 2%-punt op te vangen. Via deze brief informeer ik u, op basis van onderzoek door het CFV, over de stand van zaken bij deze zeven corporaties die per 30 juni 2013 opnieuw niet slaagden voor de stresstest conform artikel 8 lid 1 van de Beleidsregels gebruik financiële derivaten door toegelaten instellingen volkshuisvesting (hierna: de Beleidsregels derivaten).

De brief van het CFV van 25 juli 2013 over dit onderwerp, die u als bijlage hierbij aantreft2, laat zien dat bij woningcorporaties Stichting Volkshuisvesting Arnhem, Trivire, Woningstichting De Goede Woning, Elkien, WoonInvest, Wonen Limburg en De Woonplaats de buffertekorten op peildatum 30 juni 2013 op de stresstestnorm van 2%-punt zijn gedaald ten opzichte van peildatum 31 december 2012. De oorzaak hiervoor ligt enerzijds in het stijgen van de marktrente tussen beide peilmomenten en anderzijds in de door een aantal corporaties genomen maatregelen. Daarnaast blijkt dat op peildatum 30 juni 2013 twee corporaties niet in staat zijn te voldoen aan de verplichtingen die een daling van de marktrente met 1%-punt met zich mee brengt. Op peildatum 31 december 2012 betrof dit nog drie corporaties.

Er is derhalve opnieuw sprake van een positieve ontwikkeling. Ik stel echter op basis van het onderzoek van het CFV vast dat deze zeven corporaties eind juli 2013 nog niet voldeden aan de verplichting die voortkomt uit artikel 8 lid 1 van de Beleidsregels derivaten. Inmiddels blijkt dat woningcorporatie De Woonplaats hieraan sinds eind augustus 2013 wel voldoet, zodat er nu nog zes corporaties niet geheel aan de eisen voldoen. Het CFV heeft deze zes corporaties een deadline van 31 december 2013 gesteld inzake het voldoen aan de 2%-punt stress test norm. Het CFV zal de voortgang van deze corporaties inzake het voldoen aan deze norm de komende maanden nauwlettend blijven monitoren en in overeenstemming met artikel 8 lid 2 sub b van de beleidsregels derivaten zo nodig een herziene beleidslijn van deze corporaties verlangen.

Het opleggen van een aanwijzing aan deze corporaties om binnen een bepaalde termijn aan de Beleidsregels derivaten te voldoen acht ik gelet op de positieve ontwikkeling die valt waar te nemen op dit moment nog niet aan de orde. Indien ik signalen ontvang van het CFV dat sprake is van onwil van een of meerdere corporatie om aan de regelgeving te voldoen, zal ik op dat moment opnieuw een afweging maken over het geven van een aanwijzing aan de betreffende corporatie(s) om aan artikel 8 lid 1 van de Beleidsregels derivaten te voldoen.

Ten aanzien van woningcorporatie Elkien merk ik op dat de in de brief van het CFV geschetste situatie niet meer actueel is. In overleg met CFV, WSW en BZK heeft Elkien inmiddels gekozen voor een herziene beleidslijn inzake haar derivatenportefeuille en de daartoe benodigde liquiditeitsbuffer, die voor alle partijen acceptabel is. Kort samengevat komt deze er op neer dat Elkien door een combinatie van gebruik van het eigen-middelen-beleid van het WSW, het aantrekken van ongeborgde financiering ten behoeve van de liquiditeitsbuffer, en afbouw van derivaten voor het einde van 2013 wil gaan voldoen de norm voor de liquiditeitsbuffer.

Voor overige informatie over de uitkomsten van het onderzoek van het CFV bij de genoemde corporaties verwijs ik u kortheidshalve naar de brief van het CFV.

De Minister voor Wonen en Rijksdienst, S.A. Blok


X Noot
1

Kamerstuk 29 453, nr. 318

X Noot
2

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer

Naar boven