25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 1673 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 december 2021

Zoals reeds aangekondigd in de brief van 14 december jl. (Kamerstuk 25 295, nr. 1638) ben ik gestart met een herijking van de huidige aanpak van corona. Eén van de thema’s die binnen deze aanpak wordt uitgewerkt is het optimaliseren van de zorgcapaciteit inclusief de bemensing ervan. Langs twee lijnen wordt hieraan gewerkt:

  • een taskforce ondersteuning optimale inzet zorgverleners;

  • een expertteam gericht op de organisatie van de COVID-ziekenhuiszorg (ook in relatie tot de gehele zorgketen).

De opdrachten voor het expertteam en de taskforce worden als bijlage bij deze brief aan uw Kamer gezonden1. Ik deel uw Kamer ook mee dat ik de heren Gerlach Cerfontaine en Edwin Velzel bereid heb gevonden om als onafhankelijk voorzitter van respectievelijk de taskforce en het expertteam aan de slag te gaan.

Sinds de aankondiging van de herijking van de huidige aanpak van corona is bekend geworden dat er een nieuwe COVID-variant onder ons is: omikron. De snelle verspreiding van deze variant stelt de zorg naar verwachting opnieuw voor een grote opgave. Zoals ik in mijn brief van 18 december heb aangekondigd worden op dit moment op basis van de beschikbare gegevens van het RIVM en in nauwe samenwerking met het LCPS en de GGD GHOR scenario’s opgesteld over de zorgvraag die voort kan komen uit de verspreiding van de omikronvariant (Kamerstuk 25 295, nr. 1672). Daarbij worden de mogelijke gevolgen zo zorgbreed mogelijk in beeld gebracht.

De eerder door zorgpartijen opgestelde plannen en voorbereidingen voor fase 3 worden getoetst aan deze mogelijke scenario’s. Uit deze confrontatie moet duidelijk worden hoe groot de resterende opgave is en wat mogelijke knelpunten zijn. In het traject wordt ook uitgewerkt welke mogelijkheden er aanvullend op korte termijn moeten worden gerealiseerd om, bij een zeer hoge zorgvraag als gevolg van de omikronvariant, de zorg toch met minimaal acceptabele kwaliteit te blijven organiseren en verlenen. Hiermee wordt zoveel mogelijk aangesloten bij alle huidige (door)ontwikkelingen voor fase 3. Een reeks van (vertegenwoordigingen van) veldpartijen is betrokken bij dit traject alsook de toezichthouders IGJ en NZa. Als ik de bevindingen heb, informeer ik uw kamer hierover. Ik verwacht dat de eerste helft van januari te kunnen doen.

Aangezien de zorg al zwaar belast is, en het opvangen van de gevolgen van omikron nu de grootste urgentie heeft bij alle zorgpartijen, kan dit een effect hebben op het beoogde tijdpad voor de taskforce en expertgroep. Voor zover omikron dit toelaat, wordt het eerder beoogde tijdpad gevolgd, zoals uiteengezet in mijn brief van 14 december jl. De task force en het expert team zullen hun voordeel doen met de uitkomsten van het omikron-traject.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

Naar boven