22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 1038 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 29 juni 2010

In het algemeen overleg van 29 september 2009 (kamerstuk 31 579, nr. 24) over de lex silencio positivo hebben de vaste commissie voor Economische Zaken en de vaste commissie voor Justitie de wens uitgesproken dat bij de beoordeling van voorstellen voor nieuwe Europese regelgeving in BNC-fiches de gevolgen voor een in nationale regelgeving opgenomen lex silencio positivo worden aangegeven. Ik heb toegezegd u, na overleg met de Minister van Buitenlandse Zaken, nader te informeren over de mogelijkheden daartoe.

Wij hebben geconstateerd dat onderdeel 6 van het BNC-fiche (implicaties juridisch) daarvoor ruimte biedt, zonder dat de BNC-procedure onevenredig belast wordt en de effectiviteit en uitvoerbaarheid van de procedure wordt geschaad. In dit onderdeel zullen eventuele gevolgen van een voorstel voor een lex silencio positivo worden aangegeven met daarbij wat de inzet van Nederland zal zijn, met het oog op het behoud van de lex silencio positivo. Dit met inbegrip van de vraag of zal worden ingezet op de toepassing van de lex silencio positivo in het voorstel zelf.

Ook indien een voorstel mogelijk onder de reikwijdte van de Dienstenrichtlijn valt en mogelijk zal leiden tot het in nationale regelgeving opnemen van een vergunningprocedure in de zin van de Dienstenwet, wordt dat bij onderdeel 6 van het BNC-fiche aangegeven

Met ingang van 1 juli 2010 zal de bovengenoemde werkwijze gevolgd gaan worden.

De minister van Justitie,

E. M. H. Hirsch Ballin

Naar boven