21 501-32 Landbouw- en Visserijraad

Nr. 1232 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 mei 2020

Met deze brief informeer ik uw Kamer over de agenda van de videoconferentie van landbouw- en visserijministers van de EU die gepland is op 13 mei aanstaande te Brussel. Het Kroatische voorzitterschap heeft deze videoconferentie kort geleden ingepland. Op het moment van schrijven is er geen definitieve agenda beschikbaar, maar informeel is aangekondigd dat gesproken zal worden over de marktsituatie en de COVID-19-maatregelen. Desalniettemin informeer ik uw Kamer hierbij op de gebruikelijke wijze. Conform toezegging in het AO «Behandelvoorbehoud EU-voorstellen over het nieuwe GLB» van 4 september 2018, informeer ik uw Kamer tevens over de zaken die aan bod zijn geweest in de Raadswerkgroepen over dit thema.

I. GEAGENDEERDE ONDERWERPEN OP DE RAAD

Tijdens de videoconferentie van landbouw- en visserijministers zal de Europese Commissie verslag doen van de marktsituatie in de diverse sectoren en een toelichting geven op het pakket met maatregelen voor de landbouw dat zij op 22 april jl. heeft genomen in verband met COVID-19. Het pakket bestaat onder meer uit steun voor private opslag van bepaalde producten, versoepeling van de regels voor operationele programma’s van erkende producentenorganisaties in de groenten en fruit sector en de mogelijkheid tot het vormen van een crisiskartel in de zuivel-, sierteelt- en aardappelsector. Voor nadere informatie over het pakket maatregelen verwijs ik uw Kamer graag de d.d. 7 mei 2020 verzonden brief over de impact van COVID-19 voor landbouw, tuinbouw en visserij waar ik ook mijn appreciatie heb gegeven over de commissievoorstellen en de onderwerpen waar Nederland nog vragen bij heeft. Mogelijk wordt ook het nieuwe MFK-voorstel in relatie tot het GLB en de landbouwsector besproken. Het nieuwe MFK-voorstel is nog niet voorhanden.

II. INFORMATIE TOEKOMST GLB

Vanwege COVID-19 zijn de Raadswerkgroepen over het toekomstig GLB in Brussel opgeschort en is er derhalve geen voortgang te melden over de onderhandelingen over de herziening van het GLB.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

Naar boven