21 501-02 Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

Nr. 2437 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 december 2021

De Europese Commissie is een vervroegde herziening van de afspraken over handel en duurzame ontwikkeling in EU-handelsakkoorden gestart. De Europese Commissie houdt in dit kader consultaties met belanghebbenden en laat een onafhankelijke studie opstellen. Daarnaast heeft de Raad Buitenlandse Zaken Handel op 11 november over de herziening gesproken1. Tijdens de Raad heeft het kabinet het belang van deze afspraken benadrukt en aangegeven dat het belangrijk is de mogelijkheden voor implementatie en handhaving van duurzaamheidsafspraken in handelsakkoorden te versterken.

Het kabinet heeft tevens gedetailleerde schriftelijke inbreng aangekondigd. Middels deze brief informeer ik uw Kamer over de schriftelijke inbreng van Nederland die met de Commissie en de Raad gedeeld is, conform Kamerstuk 31 985, nr. 77 van de leden Koekkoek en Van der Lee en de toezegging gedaan tijdens het Commissiedebat van 17 november jl. (Kamerstuk 21 501-02, nr. 2431) ter voorbereiding van de Raad Buitenlandse Zaken Handel van 29 november a.s. (Kamerstuk 21 501-02, nr. 2418) en zoals herhaald tijdens de Begrotingsbehandeling Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking op 25 november jl. (Handelingen II 2021/22, nr. 27, Begroting Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking 2022)

Voorafgaand aan de opstelling van de kabinetsinbreng hebben consultaties met Nederlandse belanghebbende organisaties plaatsgevonden. Het kabinet heeft deze inbreng meegewogen. Het kabinet heeft bijzondere aandacht besteed aan de inbreng van organisaties die deel uitmaken van de nationale adviesgroepen onder handelsakkoorden, en zo bijdragen aan de implementatie en monitoring van afspraken. Zo kan de Commissie deze adviesgroepen ondersteunen in het zich beter organiseren, duidelijker stellen van doelen en daarmee beter inzichtelijk maken van resultaten.

Het kabinet benadrukt daarnaast dat de analyse van de verwachte economische, sociale en milieueffecten een belangrijk onderdeel zijn van de onderhandeling en implementatie van handelsakkoorden. In dat kader roept het kabinet op tot gedetailleerde uitvoering en tijdige publicatie van de zogenaamde Sustainability Impact Assessments (SIAs) die de Commissie laat uitvoeren2. Hiermee geeft het kabinet tevens uitvoering aan de Kamerstuk 31 985, nr. 75 van Van der Lee over een toekomstbestendig afwegingskader voor de beoordeling van handelsakkoorden. De uitkomsten van deze analyses zijn relevant voor besluitvormingsprocessen over een akkoord. Op nationaal niveau bestaat reeds een afwegingskader om te bekijken in hoeverre handelsakkoorden tegemoet komen aan het brede welvaartsbegrip: de zogenaamde meetlat van de SER.

Het kabinet acht het wenselijk om tijdig inbreng te leveren in de lopende herziening en blijft tegelijkertijd openstaan voor verdere discussie op basis van de inbreng van belanghebbenden en de uitkomst van de consultaties en de studie die de Europese Commissie laat uitvoeren.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Th.J.A.M. de Bruijn


X Noot
1

Kamerstuk 21 501-02, nr. 2422

X Noot
2

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven