21 501-02 Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

Nr. 2252 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 december 2020

Hierbij bied ik u het verslag aan van de informele videoconferentie van de leden van de Raad Algemene Zaken van 1 december 2020.

De Minister van Buitenlandse Zaken, S.A. Blok

VERSLAG INFORMELE VIDEOCONFERENTIE VAN DE LEDEN VAN DE RAAD ALGEMENE ZAKEN D.D. 1 DECEMBER 2020

Op dinsdag 1 december jl. vergaderden de leden van de Raad Algemene Zaken (RAZ) informeel per videoconferentie. Deze videoconferentie kwam in de plaats van een gepland informeel overleg in Wiesbaden dat door de COVID-19-maatregelen geen doorgang kon vinden. De Minister van Buitenlandse Zaken nam deel aan de vergadering.

Toekomst van Europa

Naast de leden van de RAZ namen op uitnodiging van het Duitse voorzitterschap ook vertegenwoordigers van de kandidaat- en potentieel kandidaat-lidstaten Albanië, Noord-Macedonië, Servië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Kosovo (WB6) deel.

Het eerste deel van de informele RAZ stond in het teken van de Toekomst van Europa. Ten aanzien van de Conferentie over de Toekomst van Europa (CFE) gaf het voorzitterschap aan dat dit onderwerp zal worden toegevoegd aan de agenda van de RAZ van 8 december aanstaande. Het voorzitterschap gaf aan de gezamenlijke verklaring te delen zodra hier een akkoord over is tussen EP, Commissie en voorzitterschap. De verklaring is op moment van schrijven nog niet gedeeld. De inzet van het kabinet is uiteengezet in de kamerbrief van 14 februari jl.1 Het kabinet is van mening dat de aandacht van de EU en de instellingen nu uit moet gaan naar het leveren van tastbare resultaten voor burgers op de gestelde prioriteiten. Dit geldt ook voor de conferentie. De Europese Raad (ER) heeft op 20 en 21 juni jl. de prioriteiten voor de komende jaren voor de EU vastgesteld in de Strategische Agenda 2019–2024.2 De maatschappelijke consultaties over de toekomst van de EU, uitgevoerd in alle lidstaten, met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk, waren een belangrijke bron voor de Strategische Agenda. De conferentie kan bijdragen aan de uitvoering van deze prioriteiten.

Vervolgens volgde een inleiding van politicoloog Ivan Krastev, voorzitter van het Centre for Liberal Strategies in Sofia en een gedachtewisseling over de toekomst van Europa met een groep jonge Europeanen plaats, waarbij de Ministers en jonge Europeanen om de beurt aan het woord waren. De jonge Europeanen, vertegenwoordigers van het Europese jeugdparlement, deden aanbevelingen aan de leden van de Europese Ministers op terrein van klimaat, migratie, democratie en de rechtsstaat, digitalisering en gezondheid. Nederland gaf in de interventie aan dat de CFE zich zou moeten focussen op concrete resultaten, onderschreef de thema’s die door de vertegenwoordigers werden genoemd en voegde daar een sterke economie en werkgelegenheid aan toe. Daarnaast onderstreepte Nederland het functioneren van de Unie als belangrijk onderwerp voor de Conferentie. Onderwerpen als transparantie en rechtsstatelijkheid dienen bovenaan de agenda van de CFE te staan. Ook de Vicepresidenten van de Europese Commissie Šefčovič en Šuica namen deel aan de discussie. Beiden benadrukten het belang van jongerenparticipatie en het belang van sterke democratieën.

COVID-19

Tijdens dit onderdeel stond een gedachtewisseling over de volgende thema’s centraal: beoordeling van coördinatie in de EU’s en best practices, grenswerkers, toegevoegde waarde voor de Raad en het in goede banen leiden van de stapsgewijze afschaling van maatregelen.

De Commissie lichtte de voorstellen van 11 november in het kader van een Europese Gezondheidsunie nogmaals toe en ging daarbij onder meer in op de mandaten van het Europees Medicijnagentschap (EMA) en het Europese Centrum voor Infectiebestrijding (ECDC). De appreciatie van dit pakket gaat uw Kamer half januari toe.

Vervolgens benadrukten alle lidstaten het belang van coördinatie en het belang van voortzetting hiervan. Sommige benadrukten hierbij het belang van het beschermen van Schengen en de interne markt. Andere wezen op het belang van wederzijdse erkenning van testresultaten en een gecoördineerde uitrol van vaccinatieprogramma’s. Ook kwamen versoepelingen rond de kerstperiode en hoe om te gaan met wintersport aan de orde. Tot slot vroeg een aantal lidstaten aandacht voor de spoedige implementatie van de herstelpakketten.


X Noot
1

Kamerstuk 35 078, nr. 33.

X Noot
2

https://www.consilium.europa.eu/nl/press/press-releases/2019/06/20/a-new-strategic-agenda-2019-2024/ (veiligheid, economische basis, klimaat, Sterke EU in de wereld en als overkoepelend thema functioneren EU).

Naar boven