Vragen van het lid Futselaar (SP) aan de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over het bericht «Nieuwe megastal Knorhof stap dichterbij: plan voor bijna 26.000 varkens» (ingezonden 20 januari 2020).

Mededeling van Minister Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) (ontvangen 3 februari 2020).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht «Nieuwe megastal Knorhof stap dichterbij: plan voor bijna 26.000 varkens»?1

Vraag 2

Wat vindt u ervan dat een veehouder die zowel in Nederland als in Duitsland meermaals is veroordeeld voor het niet naleven van dierenwelzijns- en milieuregels, opnieuw een varkenshouderij kan beginnen?

Vraag 3

Kunt u een volledig overzicht geven van de overtredingen waarvoor de betreffende varkenshouder in het verleden is beboet?

Vraag 4

Hoe rijmt u de ambities van de betreffende veehouder met de in 2017 aangenomen motie-Futselaar/Arissen waarin wordt voorgesteld om een Europese zwarte lijst op te stellen voor houders van dieren die in een EU-lidstaat een beroepsverbod hebben gekregen?2

Vraag 5

Wat heeft u sinds de beantwoording van de schriftelijke vragen van het lid Van Kooten-Arissen in Europees verband ondernomen om het pleidooi voor een zwarte lijst kracht bij te zetten?3

Vraag 6

Kunt u, aangezien u in de betreffende beantwoording liet weten dat er positief werd gereageerd op het voorstel voor een zwarte lijst, de Kamer informeren over de voortgang van deze gesprekken sindsdien?4

Vraag 7

Hoe vorderen de gesprekken die u voert met decentrale overheden die beleid willen maken op het gebied van dierenwelzijn?

Vraag 8

Maken de gemeente Buren en de provincie Gelderland ook onderdeel uit van deze decentrale overheden? Zo ja, is u bekend hoe zij denken over de komst van een nieuwe megastal?

Vraag 9

Bent u bereid om de milieueffectrapportage voor de komst van deze nieuwe megastal op te vragen bij de betreffende gemeente en deze vervolgens te delen met de Kamer?

Vraag 10

Is u bekend wat de ondernemer in kwestie heeft gedaan om de te verwachten geurhinder te reduceren? Zo ja, bent u bereid om dit met de Kamer te delen?

Vraag 11

Ziet u voor de gemeente of de provincie Gelderland juridische mogelijkheden om de nieuwbouw van deze varkensflat te voorkomen?

Vraag 12

Wanneer kan de Kamer het meermaals toegezegde Wetsvoorstel aanpak dierenmishandeling en verwaarlozing (Houdverbod) tegemoetzien?

Mededeling

De vragen van het lid Futselaar (SP) met kenmerk 2020Z00714 aan de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over het bericht «Nieuwe megastal Knorhof stap dichterbij» kunnen niet binnen de gestelde termijn beantwoord worden. De interdepartementale afstemming vraagt meer tijd.

Ik zal uw Kamer de antwoorden zo spoedig mogelijk toesturen.


X Noot
1

De Gelderlander, 17 januari 2020 – «Nieuwe megastal Knorhof stap dichterbij: plan voor bijna 26000 varkens' (https://www.gelderlander.nl/buren/nieuwe-megastal-knorhof-stap-dichterbij-plan-voor-bijna-26–000-varkens~a5f5810a/)

X Noot
2

Kamerstuk 28 286, nr. 931

X Noot
3

Aanhangsel van de Handelingen, vergaderjaar 2018–2019, nr. 3314

X Noot
4

Aanhangsel van de Handelingen, vergaderjaar 2018–2019, nr. 3314, p. 4

Naar boven