Vragen van het lid Ten Broeke (VVD) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het bericht «Directeur Wereldomroep krijgt miljoen euro bij vertrek» (ingezonden 24 april 2012).

Mededeling van minister Van Bijsterveldt-Vliegenthart (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), mede namens de minister van Buitenlandse Zaken (ontvangen 23 mei 2012).

Vraag 1

Kent u het bericht «Directeur Wereldomroep krijgt miljoen euro bij vertrek»?1

Vraag 2

Klopt het bericht dat de vertrekkend directeur een miljoen euro meekrijgt bij zijn vertrek? Zo nee, hoeveel krijgt de directeur dan wel mee bij zijn vertrek?

Vraag 3

Hoe verhoudt zijn ontslagvergoeding zich tot wat wettelijk is toegestaan in de publieke sector?

Vraag 4

Is het waar dat de ontslagvergoeding voor ongeveer 50% bestaat uit middelen die voortkomen uit het sociaal plan en voor 50% uit middelen die zijn overeengekomen in zijn arbeidsovereenkomst in 1995?

Vraag 5

Ziet u nog mogelijkheden om de ontslagvergoeding te versoberen, bijvoorbeeld door het sociaal plan aan te passen?

Vraag 6

Deelt u de mening dat dergelijke afspraken over ontslagvergoedingen bij de Publieke Omroep tot het verleden dienen te behoren? Zo ja, hoe kan dit in de toekomst voorkomen worden?

Vraag 7

Deelt u de mening dat dergelijke afspraken ook bij de Wereldomroep, na de reorganisatie, tot het verleden dienen te behoren? Zo ja, hoe kan dit in de toekomst voorkomen worden?

Mededeling

Hierbij verzoek ik u, voor wat betreft deelvraag 7 van uw referentie 2012Z08814 ook mede namens mijn collega van Buitenlandse Zaken, om uitstel voor de beantwoording van de vragen van de Kamerleden Van der Ham en Ten Broeke van uw Kamer inzake de handdruk van de directeur van de Wereldomroep.

De vragen werden mij toegezonden bij uw bovenaangehaalde brieven met kenmerk 2012Z08807 (zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2011–2012, nr. 2595) en 2012Z08814.

Het onderzoek voor de beantwoording van de vragen vergt meer tijd. Ik verwacht u over twee weken te kunnen berichten.


X Noot
1

Elsevier, 20 april 2012.

Naar boven