Aanleiding.
De Energieagenda 2019-2030 is het geldende beleidskader voor energie binnen de provincie Noord-Brabant. Sinds de vaststelling hiervan in 2018 is er veel veranderd. Zo is de laatste jaren door technologische ontwikkelingen en stijgende energieprijzen de vraag naar elektriciteit snel gegroeid evenals het aanbod van duurzame energie. Hierdoor deden netcongestie en groeiende ruimtelijke claims van het energiesysteem hun intrede.
Om de Brabantse opgaven met betrekking tot bijvoorbeeld wonen, werken en mobiliteit toekomstbestendig te kunnen blijven ontwikkelen, moet de provincie verder kijken dan de Energieagenda 2019-2030 nu reikt. Met het Energieperspectief 2050 wil de provincie, samen met de Brabantse regio’s, gemeenten, bedrijven, maatschappelijke organisaties en andere partijen, in beeld brengen wat hiervoor nodig is. Het Energieperspectief 2050 moet vanuit de provinciale mogelijkheden richting gaan geven aan het toekomstige energiesysteem om zo de andere Brabantse opgaven mogelijk te blijven maken. Het Energieperspectief 2050 vormt daarmee een aanvulling (addendum) op het geldende provinciale beleidskader uit de Energieagenda 2019-2030.
Voorafgaand aan het Energieperspectief 2050 wordt een milieueffectrapportage-procedure (mer) doorlopen. Het instrument mer is bedoeld om de milieugevolgen goed te betrekken in de besluitvorming. De mer is wettelijk verplicht bij zowel grote concrete projectbesluiten (project-mer) als bij grotere wettelijke voorgeschreven kaderstellende plannen en programma’s met (mogelijk) significante milieueffecten (plan-mer), zoals het Energieperspectief 2050. Onderdeel van deze procedure is het opstellen van een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). De eerste stap naar het plan-Milieueffectrapport (plan-MER).
Waarom een Notitie Reikwijdte en Detailniveau?
Het mer-traject begint met een NRD, waarin wordt aangegeven wat we voor het MER willen gaan onderzoeken en hoe we dat gaan doen. Vanaf 14 april 2025 wordt de NRD voor het Brabants Energieperspectief 2050 vrijgegeven voor inspraak.
Waar kunt u de Notitie Reikwijdte en Detailniveau inzien?
U kunt het document digitaal raadplegen via de landelijke website officielebekendmakingen.nl.
Het document ligt tijdens reguliere openingstijden ook voor iedereen ter inzage in het provinciehuis, Brabantlaan 1 te ’s-Hertogenbosch gedurende de inspraakperiode vanaf maandag 14 april tot en met zondag 25 mei 2025.
Maak hiervoor eerst een afspraak met Ons Loket, bereikbaar via het vragenformulier of telefonisch via 073 - 681 28 12. Bezoek voor de openingstijden en het adres van het Provinciehuis de website van de provincie Noord-Brabant.
Informatiebijeenkomst.
Op dinsdag 20 mei 2025 is er van 15.30 tot 19.00 uur een inloopbijeenkomst op het provinciehuis, Brabantlaan 1 in ‘s-Hertogenbosch. Wij nodigen u van harte uit deze te bezoeken. Medewerkers zijn aanwezig om uw vragen over de NRD te beantwoorden.
Vooraf aanmelden is niet nodig.
Hoe kunt u uw reactie geven?
U kunt reageren gedurende de inspraakperiode vanaf maandag 14 april tot en met zondag 25 mei 2025.
Wij ontvangen uw reactie bij voorkeur digitaal. U kunt uw reactie op de Notitie Reikwijdte en Detailniveau Brabants Energieperspectief 2050 indienen via: reactieformulier NRD Brabants Energieperspectief 2050
U kunt uw reactie ook schriftelijk sturen door deze te richten aan Provincie Noord-Brabant, Gedeputeerde Staten, Postbus 90151, 5200 MC ’s-Hertogenbosch onder vermelding van: Notitie Reikwijdte en Detailniveau Brabants Energieperspectief 2050. Het is niet nodig uw reactie op meerdere wijzen in te dienen, enkel digitaal of schriftelijk is voldoende.
Wat gebeurt er met uw reactie?
Alle zienswijzen worden voorzien van een reactie en opgenomen in een Nota van Zienswijzen. Daarin staat hoe de zienswijzen worden meegenomen in de het uit te werken MER. U krijgt daarna uiteraard nog de gelegenheid om op het MER en het ontwerp-programma te reageren.
Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Brabant Loket, telefoon 073 – 681 28 12.